بوستان پلیس یا پارک پلیس یکی از جاذبه های گردشگری و مکان های تفریحی شهر تهران است. این پارک در قطعه زمینی به مساحت 516663 مترمربع به نام باغ مجید آباد یا همان باغ اناری در شمال شرقی پایتخت تاسیس شده است. فضای این پارک با احداث خیابانی به طول 35 متر در طرح تفضیلی شهر تهران به دو بخش قسمت شد. بخش شمالی این پارک تقریبا مساحتی به اندازه 27 هکتار و بخش جنوبی آن به طور تقریبی 24 هکتار بوده است. ارتباط بین این دو قسمت نیز به وسیله پل عابر پیاده انجام می شود.
تاریخچه احداث پارک پلیس
همانطور که گفته شد ﺧﻴﺎبانی بوستان پلیس را به دو بخش ﺗﻘﺴﻴﻢ می کند که بخش اول آن در زمان گذشته به علت دارا بودن درختان انار در این منطقه به باغ اناری شناخته میشد. اما به دلایل مختلفی همچون افزایش تعداد درختان و تراکم آنها و به دنبال آن مدیریت و کنترل نامناسب، مهاجرپذیر بودن منطقه 4 تهران و داشتن بافت نیمهصنعتی و کارگاهی آن و عدم محصورﻳﺖ باغ اناری آن را به محلی برای ورود افراد بذهکار و هنجارشکن مبدل ساخته بود. اما مسئله مهمتر در این خصوص رفت و آمد تعداد زیادی دانشآموز از محوطه اﻳﻦ باغ و برخورد آنها با خلافکارها و مشاهده آثار خلاف در ﻣﺴﻴﺮ تردد به مدرسه بود که موجب افزایش نگرانی از وجود این مکان می شد.
بخش دوم پارک ﻧﻴﺰ در گذشته ﺑﻴﺎبان بود و در انتهای قسمت شمالی خود با جنگلهای لوﻳزان مجاور بود.
همه اﻳﻦ مشکلات مسئوﻟﻴﻦ را وادار کرد تا به طور جدی مسئله ناامنی اﻳﻦ باغ را پیگیری و حل کنند. به این ترتیب در سال 1382 در هفته پلیس این منطقه به پارک پلیس امروزی تبدﻳل و موجب شد ناامنی گذشته بسیار کمتر شود. پارک پلیس امروزه به شکل فعال و موثر در خدمت محدوده تهرانپارس و مخصوصا شهرک های مسکونی پارس، فرﻫﻨﮕﻴﺎن و اﻣﻴﺪ قرار دارد.
نکته قابل توجه در مورد این پارک، نام آن است که شاید از لحاظ روانی اﻣﻨﻴﺖ و آسایش بیشتری فراهم ساخته باشد. افرادی با شنیدن نام پارک پلیس به این فکر کنند که یک پاﻳﮕﺎه ﻧﻴﺮوی پلیس در اﻳﻦ پارک مستقر است، اما نامگذاری آن صرفا به علت افتتاح اﻳﻦ محوطه در هفته پلیس بوده است.
ویژگی پارک پلیس
طراحی این پارک از باغهای ایرانی الهام گرفته به طوری که در این بوستان استخرهایی با آب جاری و به شکل زاویهدار، محورهای عمود برهم عبور و مرور به صورت عرضی و طولی و مسیرهایی به شکل منظم و مستقیم دیده میشود که تقریباً میتوان سبک کلی طراحی این بوستان را منظم دانست و فقط محل های عبور درجه 3 بخش های فرعی به شکل نامنظم طراحی شده اند. بخش ورودی پارک پلیس هم از ویژگی های شاخص آن است که خاص بودن آن هم به علت استفاده از رواقهایی به همراه ستون می باشد به طوری که تماشای این بخش و قدم زدن در ﻣﺴﻴﺮ ستونها معماری زمان ساسانی را برای بازدیدکنندگان یادآور میشود و نشانگر سبک پست مدرن در اجرای طراحی آن است.
تقارن نیز از وﻳﮋگیهایی است که در بخش ورودی به طور کامل رعایت شده و در این قسمت محور آبی به وسیله قطعه ای چمن جدا شده و با این کار دو آبنما را در ذهن تداعی میکند که با حرکت چشم به هم میرسند.
بخش هایی از پارک نقش موثری در بافت شهری اﻳﻦ ناحیه داشته به طوری که چندین برنامه زنده تلوﻳزﻳونی در آن فیلمبرداری شده است. اﻳﻦ ویژگی خاص پارک به همراه سکوهایی جهت نشستن، محوطه ای شبیه صحنه اجرا و بافت ﮔﻴﺎهی کوتاه در این قسمت ها، پتانسیل بوستان پلیس را برای حضور گردشگران بیشتری در پارک فراهم می سازد.
بخش جنوبی پارک پلیس
با وارد شدن به پارک، از سمت فلکه چهارم تهرانپارس مجسمههایی دیده میشوند که ماشین در دست دارند و نشانگر این هستند که کمتر با خودرو و وسایل نقلیه تردد کنیم و سعی کنیم جهت پاکیزه ماندن هوا با دوچرخه عبور و مرور کنیم.
در این قسمت از پارک، میزهای تنیسی مشاهده میکنید که جوانان اغلب اوقات مشغول بازی هستند. بخش جنوبی پارک، زمین صاف تر و هموارتری دارد و به همین دلیل اسکیتسواران و دوچرخهسواران ماهر، بیشتر در این بخش مهارت خود را نمایش میدهند. از دیگر امکانات این بخش از پارک سینما شش بعدی است که میان پارک قرار دارد و قیمت بلیت آن هم بسیار مناسب می باشد. سینما شش بعدی از ساعت 7 شب، هر شب به روی گردشگران باز است. در قسمت انتهایی جنوب پارک پلیس محوطه ای به مزار شهدای گمنام اختصاص دارد که تن هستند و پیکر آنها در 24 اردیبهشت 1392 دفن شده است. معمولا در پنچشنبه شبها و ایام عزاداری افراد در محوطه شهدای گمنام جمع میشوند و ادای نذر میکنند. این فضا بسیار دیدنی می باشد و ساختار آن به وسیله گنبدی مانند مسجد احاطه شده است. در فاصله کمی از مزار شهدا، مجسمهای منسوب به یک مادر شهید هم ساخته شده که روی یک صندلی نشسته است.
از دیگر امکانات قسمت جنوبی پارک پلیس، وسایل ورزشی برای بزرگسالان، استخرهای رو باز و وسیع، زمین بازی کودکان، زمین والیبال، آلاچیقهای بزرگ، نیمکتهای چوبی، بوفه، پارکینگ و سرویسهای بهداشتی است. در مجاورت این پارک نیز واقع در خیابان توحید رستوران، فست فود، آبمیوه فروشی، جگرکی، و سوپرمارکت دیده میشود. در قسمت کناره پارک، فضای مخصوص پیادهروی است؛ صبحهای زود، ورزش های دسته جمعی در پارک برپا میشود. بساط بلال فروشهای پارک نیز در فصل تابستان فضای خاصی به آن میدهد. در بخش انتهای جنوبی پارک پلیس، در اردیبهشت ماه و خرداد ماه مراسم گلابگیری برگزار شده و میتوان انواع گلاب و دمنوش های مختلف را خریداری کرد.
بخش شمالی پارک پلیس
پس از عبور از بخش جنوبی این پارک با گذر از پل عابر پیاده به بخش دوم که همان بخش شمالی است میرسید. عمارت ارباب هرمز که امروزه به عنوان موزه گرافیک شناخته شده است، از جاذبه های این بخش از پارک پلیس میباشد. در زمان های قاجار و پهلوی، عدهای زرتشتی در منطقه تهرانپارس سکونت داشتند. شخصی به نام ارباب جمشید که یکی از رجال حکومتی زمان پهلوی بود، بعد از اینکه کشته میشود پسرانش آرش وفادار و هرمز و تعداد دیگری زمینهای او را مالک شدند و از بین آنها ارباب هرمز مالک اصلی زمینهای منطقه تهرانپارس میگردد. او از متولیان دین زرتشتی و شکل دهنده تهرانپارس می باشد. عمارتی به نام او ساخته شده که امروزه موزه گرافیک تهران می باشد.
سرای محله مجید آباد در پارک پلیس قرار دارد که ساختمانی سه طبقه می باشد و امکاناتی مانند کلاسهای آموزشی، کتابخانه، روانشناسی و باشگاه ورزشی دارد و فضای مناسبی برای اوقات فراغت نوجوانان و کودکان می باشد. یکی از امکاناتی که به تازگی در این بخش از پارک تاسیس شده، فودکورتها هستند. پایینتر از سرای محله مجید آباد می توانید به این فودکورت ها دست پیدا کنید. محوطه چوبی زیبا و رستورانهایی با اعتبار بالا در این بخش قرار دارد.
نگهبانی و دفتر پارک در بخش شمالی و بالای عمارت ارباب هرمز قرار دارد. انتهای بخش شمالی هم مسیر پیاده روی مشخص است.
در این قسمت سالن سینما و همایش هم وجود دارد که در تابستان، نمایشگاه و برنامههای متنوعی برپا میشود. بخش شمالی پارک پلیس، از قسمت جنوبی بزرگتر است و به شکل دایره احداث شده که اغلب گردشگران دوست دارند از این بخش از فضای پارک استفاده کنند. در این بخش چشمه خروشانی دیده میشود که در فصل تابستان بسیار دلچسب و با طراوت است.
در بخش دیگری از بوستان، مکانی به نام پارک آموزش ترافیک قرار دارد، این مکان آموزشی در سال 1390 تاسیس شده است و مساحت آن 6850 مترمربع میباشد. پارک آموزش ترافیک، خیابانی است که کودکان هم به راحتی میتوانند در آن آموزش ببینند.
ناگفته نماند پارک پلیس تنها پارکی است که به معلولان نیز خدمات آموزشی ارائه میکند.
بافت گیاهی پارک پلیس
اقاقیا، زیتون و توت، انواع کاج و سرو تبریزی، زرشک و گیاه مورد، درخت بیدمجنون، شمشاد و انواع گیاهان و درخت های پیچکی و بالارونده، یاس زرد، پیراکانتا و میخک هندی از جمله پوشش گیاهی پارک پلیس می باشد.
امکانات پارک پلیس
امکانات بخش جنوبی و شمالی را ذکر کردیم اما به طور خلاصه از امکانات کلی این بوستان میتوان به رستوران، زمین بازی کودکان و بزرگسالان، نمازخانه، آلاچیق، کتابخانه، وسایل بدنسازی، زمین ورزشی، سرویس بهداشتی، سینما، سالن نمایش، عمارت ارباب هرمز، آبنما، برکه، استخر اشاره کرد.
جاذبه های گردشگری نزدیک پارک پلیس
پارک جنگلی یاس، فرهنگسرای اشراق با صد سال قدمت، زمین تنیس شهرک امید، سرزمین لیلیپوت، پارک سرخه حصار، باغ پرندگان، پارک جنگلی شیان و شهر کودک شاپرک از مکان های فرهنگی و گردشگری نزدیک این پارک هستند.
دسترسی به پارک پلیس تهران
پارک پلیس واقع در منطقه 4، خیابان توحید جنوبی و شمالی در خیابان استخر، 35 متری چهارراه استقلال است. برای رفتن به این پارک از مترو تهرانپارس در خط 2 استفاده کنید. پس از بیرون آمدن از ایستگاه مترو، به وسیله تاکسیهایی که به سمت فلکه چهارم تهرانپارس می روند، به پارک میرسید. همینطور از اتوبان باقری و چهارراه استقلال نیز از طریق وسیله نقلیه شخصی قابل دسترسی است.
سه شنبه 08 آبان 1403
دوشنبه 01 مرداد 1403
شنبه 27 آبان 1402
خیلی پارک بزرگیه
شنبه 23 مهر 1401
یکشنبه 21 آذر 1400
شنبه 09 مرداد 1400
یکشنبه 23 خرداد 1400
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400