چابهار تنها بندر اقیانوسی در ایران است که در آن جذاب ترین مکان های گردشگری از جمله کوه های مریخی، دریاچه لیپار، غارهای بان میستی و ... نهفته است. علاوه بر این مکان های تفریحی و دیدنی میتوان به بندر گواتر نیز اشاره کرد که جذابیت خاصی برای هر مسافر دارد. ناگفته نماند، برخلاف چابهار و سایر شهرهای نزدیک به آن، بندر گواتر از امکانات رفاهی و مدرن برخوردار نیست ولی یکی از دیدنی ترین جاذبه های استان سیستان و بلوچستان به شمار میرود.
خلیج گواتر در جنوب شرق ایران است که هم مرز با کشور پاکستان میباشد به همین خاطر به انتهای جاده های ایران شهرت دارد. این بندر کاملا مشابه با فیلم های علمی و تخیلی کره مریخ است که تا به حال دیده اید.
دریای بندر گواتر به دلیل نزدیک بودن به اقیانوس هند و متصل بودن به قطب جنوب بسیار جالب است و نسبت به خلیج فارس و دریای خزر متفاوت میباشد.
بندر گواتر در کنار جنگل های حرا قرار گرفته است به همین خاطر هر سال در اوایل فصل پاییز بیش از 40 نوع پرنده مهاجر در گروه های 100 تایی وارد این منطقه میشود که باعث جذابیت هر چه بیشتر این منطقه آبی شده است.از جمله جاذبه های این بندر وجود صخره ها و موج شکن های طبیعی است که بر اثر برخورد موج دریا با آن ها، امواج 5 متری را تشکیل میدهد و وجود حفره های داخل صخره ها باعث نمایش فواره های طبیعی یا موج فشان میشود.
ساکنین بندر گواتر با اینکه در منطقه ای محروم زندگی میکنند اما مردمی خون گرم و مهمان نواز هستند. اهالی این بندر بلوچ هستند اما ارتباط نزدیکی با مردم پاکستان دارند که حتی ازدواج بین آنها بسیار مرسوم است. زبان بلوچی رایج در بندر گواتر به زبان بلوچی پاکستان نزدیک تر است و با زبان بلوچ ایران متفاوت است ولی با این حال به زبان فارسی هم تسلط دارند.
وقتی به این بندر سفر کنید میبینید که دختران بلوچ به سوزن دوزی دستبند و فروش آنها و پسران هم به فروش گوش ماهی، انواع صدف و مروارید و مردان و زنان به ماهیگیری و حصیربافی مشغول اند.
گواتر از مراکز اصلی پرورش و صادرات میگو است و تجارت در این بندر پیشینه ای کهن دارد.
از مهم ترین غذاهایی که در این منطقه سرو میشود، کابلی پلو است که با گوشت و مرغ طبخ میشود و نوعی غذای برنجی محبوب برای مردمان این منطقه محسوب میشود. از غذاهای سنتی دیگر چابهار و بندر گواتر میتوان کرائی و بریانی را نام برد که با ادویه تند و مخصوص هندی و پاکستانی پخته میشود. خورش بریانی را میتوانید با برنج نوش جان کنید.
ناگفته نماند که ماهی نیز بهترین خوراک در این سفر به است که بیشترین نوع ماهی در این منطقه شیرماهی و شوریده است که به روشی متفاوت با سایر نقاط ایران پخته میشود.
برای صبحانه و عصرانه شیر چایی یا همان دودپطی را با نان محلی و پنیر پودری محلی که خوشمزه است، امتحان کنید. چایی که در بندر گواتر و چابهار استفاده میشود به شکل پودر است و شبیه چایی های معمولی که تا به حال میل کردید نیست.
نوعی میوه در چابهار و بندر گواتر کشت میشود که به آن زیتون محلی میگویند البته اصلا شبیه زیتون نیست چون ظاهر آن کمی از گلابی کوچکتر است و مزه انبه را دارد. میوه دیگری که در این منطقه زیاد دیده میشود میوه کاکتوس یا انار گلی است، رنگ این میوه خیلی غلیظ است و زمانی که پوست آن را میکنید دست شما رنگی میشود و ترش مزه است.
مناسب ترین زمان برای سفر بستگی به قصد شما از سفر به این منطقه دارد، مثلا اگر میخواهید در دریای لاجوردی رنگ، موج سواری و شنا کنید ماه های تیر و مرداد مناسب هستند چون در این ماه بادهای موسمی شدید میشوند و برای موج سواری زمان مناسبی است. ولی اگر تحمل گرمای شدید را ندارید از اواسط فصل پاییز تا اواخر اردیبهشت هوا خنک و غیر شرجی است و میتوانید از گونه های مختلف جانوری و پرندگان مهاجر بندر گواتر بازدید کنید.
به دلیل اینکه بندر گواتر در دریای عمان قرار دارد و هم مرز با پاکستان است اجازه شنا در این خلیج داده نمیشود و قایقرانان محلی هم خیلی مراقب هستند که حتی به صورت تصادفی وارد مرز پاکستان نشوند. پس در سفر خود به این منطقه حتما به هشدارهای مرزی و ایمنی توجه کنید.
برای اینکه از گشت و گذار در آب های این خلیج لذت ببرید پیشنهاد میکنیم از محلیان درخواست کنید تا با کرایه قایق، شما را در جنگل های حرا و آب های این خلیج بگردانند، ممکن است در حین گشت و گذار در آب ها، دلفین ها را تماشا کنید. اگر دریا طوفانی بود یا به هر دلیلی ترجیح دادند وارد آب نشوند بهتر است با آنان بحث نکنید چون نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.
توجه داشته باشید بندر گواتر امکانات اقامتی ندارد و بهتر است از طلوع آفتاب تا نزدیک غروب در گواتر باشید سپس راهی چابهار شوید و شب را در چابهار سپری کنید. اما اگر به هر دلیلی خواستید در گواتر بمانید میتوانید در کلبه های محلی آنجا که با برگ خرما و چوب ساخته شده اقامت داشته باشید که در زبان محلی به آنها کپر گفته میشود. یا با پرس و جو کردن خانه سنتی و بومی را از محلیان مقیم بندر کرایه کنید.
در حین سفر به بندر گواتر حتما وسایل ضروری مورد نیازتان، آب آشامیدنی، مواد غذایی و پول نقد به همراه داشته باشید چون در شهر امکانات، بانک و دستگاه کارتخوان وجود ندارد.
برای رسیدن به بندر گواتر لازم است به چابهار بروید، سپس از آنجا راهی بندر شوید.
اگر با ماشین شخصی میخواهید سفر کنید، مراقب سرعت خود باشید و در روز رانندگی کنید چون جاده خلوت است و استاندارهای جاده سازی مطلوب نیستند.
برای سفر به بندر گواتر میتوانید تا چابهار به صورت هوایی یا زمینی بروید و یا با قطار ماشین شخصی خود را تا زاهدان ببرید و از آنجا شروع به رانندگی کنید و از مسیر زیبا و حیرت انگیز چابهار به گواتر لذت ببرید.
در این مسیر میتوانید از بندر بریس، کوه های مریخی و دریاچه لیپار بازدید کنید و هر جا که خواستید توقف کرده و عکس های یادگاری بگیرید.
اگر با ماشین شخصی خود عازم سفر بودید حتما در هر شهر باک بنزین را پر کنید و بنزین همراه داشته باشید.
دوشنبه 15 مرداد 1403
یکشنبه 24 مهر 1401