کردستان در غرب ایران از استان های اصیل و زیبایی است که با داشتن فرهنگ غنی، آب و هوای دلنشین، طبیعت سرسبز و زیبا، موسیقی سنتی شاد، لباس محلی و غذاهای سنتی و خوش طعم تمام پتانسیل های یک مکان توریستی را یکجا دارد و در چند سال اخیر به عنوان هدف گردشگری بسیاری از توریست ها و طبیعتگردها در غرب ایران قرار گرفته است. یکی از این مناطق زیبا و سرسبز در استان کردستان، منطقه اورامانات است که با نام های هورامان، اورامان و اورامانات تخت نیز شناخته میشود. اورامانات در فاصله 15 کیلومتری کشور عراق قرار گرفته و بخشی از منطقه اورامانات به دلیل همسایگی استان کردستان با استان کرمانشاه، در این استان نیز واقع شده و قسمت کوچکی از آن در کشور عراق در حلبچه قرار گرفته است. در اصل این دهکده تاریخی از سه بخش به نام های هورامان تخت، ژاورو و لهون تشکیل شده است. روستای زیبای اورامان تخت در شهرستان مریوان استان کردستان مانند نگینی در غرب ایران می درخشد و با طبیعتی بی همتا گردشگران را به سوی جذابیت های بی پایان خود دعوت می کند. در دهکده اورامان تخت جاذبه های بسیار زیبایی به چشم می خورد که از جمله آنها می توان به چشمه های خروشان، آب و هوای مناسب، مناظر سرسبز، خانه پیرشالیار و آرامگاه وی علاوه بر چیدمان دیدنی خانه ها اشاره کرد.
جاذبه های طبیعی اورامان تخت
روستای اورامان تخت در جنوب غربی کردستان از جمله زیباترین مناطق کوهستانی کشور به شمار می آید که گذر رودخانه های سیروان و لیله از دل روستا موجب زیبایی و طراوت هر چه بیشتر منطقه شده است. دو رودخانه ای که با پیچ و خم های فراوان از کوه زاگرس سرچشمه گرفته و از دل دهکده اورامان تخت عبور می کنند در منطقه مرزی مشترک ایران و عراق که دروله نام دارد، جاری شده و در انتهای مسیر به خلیج فارس میریزند. نام دیگر رودخانه سیروان، شیروان است. وجود این رودخانه خروشان موجب شده مناظر و جاذبه های طبیعی بسیاری در اطراف آن ایجاد شود. لیله رود نیز با گذر از اورامان به خاک عراق جاری میشود و با وجود زیبایی، اما نسبت به رودخانه سیروان حجم آب کمتری دارد.
از جاذبه های منطقه اورامانات که در استان کرمانشاه واقع شده چشمه بل در سمت چپ رود سیران و در نزدیکی سد داریان میباشد که از کوتاهترین رود جهان یعنی کانی بل سرچشمه میگیرد. این چشمه در فصل بهار و تابستان پر آب است و محلی مناسب برای تفریح میباشد. روستای هجیج نیز در نزدیکی چشمه بل واقع شده است. غار قوری قلعه با قدمتی طولانی در جاده روانسر در فصل تابستان میزبان توریست های داخلی و خارجی زیادی است.
روستای زیبای اورامان تخت علاوه بر کوهستانی بودنش، جنگل های وسیع و خرمی دارد و درختانی همچون بلوط، زالزالک و گلابی وحشی در این جنگل به فراوانی یافت می شوند. به نظر می رسد بومیان منطقه از گذشته تا به امروز برای گرم کردن خانه و پخت غذا از چوب این درختان جنگلی بهره می بردند.
گردنه زیبای ژالانه که تقریبا تمام طول سال پوشیده از برف است نیز از دیدنی های اورامان است. این منطقه زیبا در مسیر جاده واقع شده و بیشتر جذابیت زمستانه آن برای گردشگران اهمیت دارد.
تاریخ روستای اورامان تخت
بنا بر اسناد و مدارک به جا مانده در نزدیکی دهکده های ناو، هجیج و اسپریز (این دهکدهها جزو منطقه اورامانات هستند)، قدمت منطقه به دوره پارینه سنگی باز می گردد. از آن دوره نیز ابزار انسان های غارنشین و تعدادی استخوان که شبیه به اسکلت بز کوهی می باشد در غارهای مرو و گیلان یافت شده است. همچنین استخوان های انسان های نئاندرتال (گفته میشود انسانهای نئاندرتال در حقیقت نوعی انسان های اولیه بودهاند که سرهایشان بزرگ، قد و هیکل کوتاه و بینی کوچکی داشته اند ولی به شدت نیرومند بودهاند) در غارهای شانیدر و بیستون یافت شده است که کارشناسان قدمتی طولانی برای آنها متصور شده اند. به مرور زمان به این دهکده انسان هایی مهاجرت کرده اند که بازمانده آنان در غاری به نام کناچه کشف شده است.
نکته جالب این است که محققان در نزدیکی روستای روآر منطقه اورامانات شواهدی همچون یک گور وسیع از جنس سنگ با سقفی به شکل گنبد و تعدادی خانه را کشف کرده اند که نشان می دهد انسان هایی از دوران عصر آهن در این ناحیه زندگی کردهاند و پیشینهی آنها را بالغ بر 3000 سال تخمین زدهاند. همچنین در نزدیکی دهکده تنگی ور کتیبه ای پیدا شده که قدمت آن به دوره آشوری ها باز می گردد و تصاویری از فرمانروای آشوری ها، سارگون دوم، بر روی این کتیبه حک شده است و سنگ نوشته ای به خط میخی در آن محل نصب گشته که ترجمه آن به حمله های فرمانروای آشوری ها به مناطق اورامان و زاگرس اشاره دارد.
باستان شناسان در این روستای تاریخی تعدادی پوست حیوان یافت کرده اند که معتقد هستند قدمت آنها به دوران حکومت اشکانیان و سلوکیان باز می گردد و بر روی آنها به زبان های پهلوی و یونانی متنی درج شده است. این آثار تاریخی توسط فردی به نام دکتر سعید کردستانی به انگلیسی ها داده شده که آنها این اسناد را در موزه نگهداری می نمایند. در گذشته های دور مردم از پوست حیوانات به عنوان سند معاملات خود استفاده می کردند. بر روی این پوست یافت شده نام افراد معامله گر به عنوان شاهد درج شده و محققان قدمت این پوست را به 120 سال قبل از میلاد مسیح نسبت داده اند.
معماری خانه های اورامان تخت
در این دهکده معماری خانه ها که از سنگ ساخته شده اند به صورت پلکانی می باشد. به این سبک از ساخت خشکه چین نیز گفته می شود که به معنای روی هم یا کنار هم گذاشتن سنگ یا اجزای ساختمان با هماهنگی کامل و مرتب است و از هیچ ملاتی در ساخت استفاده نمی گردد.
به دلیل نوع طراحی و ساخت و ساز خانه ها در اورامانات به آن لقب هزار ماسوله داده اند زیرا که شکل خانه های روستا، دهکده ماسوله را تداعی می نماید.
نامگذاری منطقه اورامان و روستای اوامان تخت
نام این دهکده زیبا از دو قسمت اورا و مان بوجود آمده است که در کل به معنای سرزمین اهورا و یا جایگاه خورشید می باشد. همانطور که گفته شد از این منطقه با نام اورامان تخت نیز یاد میکنند و علت آن نزدیکی به کوه تخت است. این کوه در سمت راست جاده 15 یا همان جاده دالانی (جاده ای که دو استان کردستان و کرمانشاه را به هم متصل میکند) قرار دارد.
مردم منطقه اورامان
اهالی دهکده همانند دیگر مناطق کردنشین از پوشش محلی کردستان استفاده میکنند. مردها پیراهن می پوشند و پارچه ای را همچون عمامه به دور سر خود می پیچند و کفش هایی به اسم کلاش که همان گیوه است به پا دارند. خانم ها نیز لباس هایی بلند می پوشند و بر روی دوش خود قبا انداخته و طاس کلاه (نوعی کلاه) بر سر گذاشته و روسری را دور آن میپیچند.
مراسم کومسای یا سنگ شکنی و آیین پیر شالیار نیز از رسومات دیرینه مردم اورامان است. اگر به استان کردستان سفر کردید حتما از خورش ریواس و شیش کباب این منطقه غافل نشوید.
مردم محلی اقامتگاه های بومگردی و خانه های ساده روستایی را برای گردشگران در نظر گرفته اند که به راحتی میتوان آن ها را کرایه کرد و از همنشینی با اهالی اورامانات لذت برد. علاوه بر اقامتگاه های مختلف، اورامان دارای هتلی در نزدیکی کوه است که امکانات مناسبی برای مسافران این منطقه فراهم آورده است.
دسترسی به اورامانات از مبدا تهران
برای دسترسی به منطقه اورامانات می بایست به ساوه و سپس همدان رفته و با عبور از قروه به سنندج بروید و مسیر مریوان را پیش گرفته تا به اورامانات برسید. این روستای زیبا در فاصله 75 کیلومتری جنوب شرقی مریوان قرار گرفته است. مسیر دیگر نیز گذر از استان کرمانشاه و دیدنی هایی مانند بیستون و سراب صحنه است که با طی مسافت 190 کیلومتر از جاده روانسر با گذر از شاهو به اورامانات تخت میرسید. جاده 21 که به کامیاران منتهی میشود نیز راه دیگری برای رفتن به اورامانات از استان کرمانشاه میباشد.
یکشنبه 23 آبان 1400
چهارشنبه 03 شهریور 1400
چهارشنبه 23 تیر 1400
چهارشنبه 01 اردیبهشت 1400
سه شنبه 26 اسفند 1399
چهارشنبه 06 اسفند 1399
دوشنبه 06 بهمن 1399
یکشنبه 30 آذر 1399
پنج شنبه 06 آذر 1399
شنبه 17 آبان 1399
دوشنبه 28 مهر 1399
چهارشنبه 29 مرداد 1399
پنج شنبه 09 مرداد 1399
پنج شنبه 19 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
سه شنبه 13 خرداد 1399