عمارت باستانی کاخ هشت بهشت از جمله دیدنی ترین عمارت های ایران است که در شهر اصفهان قرار دارد.
این کاخ از جمله عمارت های محل اقامت پادشاهان صفویه بوده است. بنای این کاخ همزمان با سومین سالگرد سلطنت شاه سلیمان صفوی پایان یافت.
عمارت عظیم هشت بهشت در حقیقت بخشی از باغ بزرگ نقش جهان بوده که باغ بلبل نام داشته است. این باغ به عناوین مختلفی همچون هشت به هشت، در بهشت و باغ بلبل بوده است اما به هشت بهشت مشهور می باشد که منظور از این نام گذاری، هشتی یا ورودی بهشت می باشد.
این عمارت به شکل هشت ضلعی بنا شده و دارای چهار نما می باشد که این چهار نما با وجود تمام شباهت ها با یکدیگر متفاوت هستند. به نظر می رسد نمای شمالی نمای اصلی باشد با وجود اینکه استخر در ضلع شرقی تعیین کننده نمای اصلی است. عمارت هشت بهشت در فاصله دو متری از سطح زمین بنا شده و دارای دو طبقه می باشد. پله های طبقات به گونه ای طراحی شده که از هر سو به عمارت بالایی و پایینی راه می یابد.
اتاق های طبقه اول در چهار گوشه عمارت به گچ بری و نقاشی مزین شده اند و در طبقه دوم مجموعه ای از رواق ها و اتاق ها با در و پنجره های خاتم کاری دیده می شود. در بخش مرکزی تالار، حوضی هشت گوشه و از جنس مرمر وجود دارد که به حوض مروارید مشهور می باشد. این حوض به گونه ای حجاری شده که آب از آن همانند مروارید، تراوش می کند. پارک با شکوه و زیبایی نیز در اطراف این کاخ بنا شده که هم اکنون از معروفترین تفریحگاه های اصفهان به شمار می آید.
عمارت هشت بهشت حرم سوگلی پادشاه بوده به طوریکه 4 نفر از آنها در طبقه همکف و 4 نفر دیگر در طبقه اول بنا ساکن بوده اند. این باغ در زمان ناصرالدین شاه قاجار به بانو عظمی افتخارالدوله واگذار شده بود، مشروط بر اینکه وضع و شکل آن را تغییر نداده و حریم آن را در خیابان چهار باغ در کمال تنظیف و تنقیح نگاهداری کند.
پس از فوت وی، باغ و قصر در اختیار وراث او قرار گرفت ولی در این مدت تغییرات کلی در وضع باغ و قصر مزبور بوسیله متصرفین بنا داده شد و در نهایت در سال 1343 این باغ به طور رسمی به وزارت فرهنگ و هنر واگذار گردید.
از زیبایی های عمارت هشت بهشت می توان به کاشی کاری هایی که انواع حیوانات پرنده، درنده و خزنده بر روی آن نقش بسته اشاره کرد.
هم اکنون باغ هشت بهشت به پارک تبدیل شده و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از این باغ پهناور اثر زیادی نمانده زیرا که امروزه به پارک تبدیل شده است اما قصر باستانی آن کماکان به جا مانده و گردشگران از آن دیدن می نمایند. برخی از درختان، حوض ها و کوشک موجود در پارک یادآور باغ تاریخی هشت بهشت می باشد.
آنچه در این عمارت ارزشمند است ارتباط میان فضاها و بخش های مختلف آن می باشد. این ارتباط موجب شده تا این عمارت در عین تنوع و گوناگونی و تعدد فضا از وحدت و یکپارچگی و تزئینات قابل توجهی برخوردار باشد.
تزئینات به کار رفته در عمارت هشت بهشت در زمان صفویان به قدری هنرمندانه و زیبا بوده که موجب تحسین بسیاری شده است. متاسفانه امروز از آن نرده های چوب زرنگار، قاب ها و جام های بلور و آلت های شیشه ای رنگارنگ ظریف اثری باقی نمانده و تمامی این ها در اثر تغییرات متعدد در دوره های پس از صفویان به ویژه قاجاریه می باشد.
برای دسترسی به کاخ هشت بهشت می بایست به اصفهان، در غرب خیابان چهار باغ پایین، در شرق خیابان متأخری و جنوب به بازارچه بلند (بازار هنر) سفر نمایید.
شنبه 19 آبان 1403
یکشنبه 16 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
شنبه 19 تیر 1400
یکشنبه 02 خرداد 1400
یکشنبه 03 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
چهارشنبه 26 آذر 1399
دوشنبه 12 خرداد 1399