روستای باستانی ابیانه نطنز، از جمله مناطقی است که آداب و رسوم خاصی در ماه محرم دارد، که از آنها می توانیم به مراسم جغجغه زنی، پرسه زنی، نخل گردانی و... اشاره کنیم.
پیش از مراسم جغجغه زنی، مراسم پرسه زنی انجام خواهد شد. به این صورت که بعضی از مردمان روستا، با قدم زدن در کوچه ها، در مقابل خانه هایی که خیرات دارند، ایستاده و بعد از احوال پرسی، فاتحه ای قرائت کرده و به سوی خانه بعدی پیش میروند. هم چنین با حضور در مقابل خانه هایی که در یکسال اخیر عزیزی را از دست داده اند، فاتحه ای برای آن مرحوم می خوانند و سپس به سمت مکان برگزاری مراسم جغجغه زنی خواهند رفت.
مراسم جغجغه زنی، یکی از رسوم قدیمی و زیبای ایران است که قدمتی بیش از 400 سال دارد. این رسم جز در روستای تاریخی ابیانه، در هیچ کجای کشورمان مشاهده نمی شود.
جغجغه، شیء کوچکی است که از چوب ساخته می شود. در اوایل مراسم، با اعلام نوحه خوان، جغجغه ها در اختیار حاضرین قرار خواهد گرفت. هر شخص دو جغجغه بر می دارد، پس از تشکیل صف هایی، با به هم کوبیدن جغجغه ها به یکدیگر، عزاداری آغاز می گردد.
صدای جغجغه ها، با آمیخته شدن با صدای طبل، سنج و نوحه مداح، صدایی گوش نواز و فضایی خاص و زیبا را ایجاد می نماید. نوحه خوانی این مراسم، مظلومیت اهل بیت (ع) را بازگو می کند.
عزاداران در مراسم جغجغه زنی، روستای ابیانه را دور می زنند. اوج این مراسم، در محل زیارتگاه امامزاده عیسی و یحیی، واقع در این روستا می باشد. پس از آن، عزاداران دوباره به محله یسمون باز خواهند گشت.
در سال 1392 هجری شمسی، مراسم سنتی جغجغه زنی به عنوان یک اثر معنوی در ایران به ثبت رسید.
مراسم جغجغه زنی، در روز تاسوعای حسینی (معمولا 10 صبح، در محله یسمون ابیانه)، برای سوگواری سالار شهیدان توسط بومیان این روستا برگزار می گردد.
سه شنبه 28 دی 1400
سه شنبه 26 مرداد 1400
شنبه 12 تیر 1400
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 26 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
چهارشنبه 29 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
یکشنبه 23 آذر 1399
شنبه 10 خرداد 1399