روستای هویه، در ضلع غربی استان کرستان، در بین دو شهر سنندج و مریوان در منطقه کلاترزان واقع شده است. در همسایگی این روستا، روستاهای دیگری مانند اویهنگ، بیساران، سرهویه، سالیان و ... قرار دارند.
روستای هویه به دلیل شکل ظاهری پلکانی اش، نظر گردشگران و مسافران زیادی را به سوی خود جلب کرده است. خانه های این روستا بر روی یکدیگر قرار گرفته اند، به گونه ای که پشت بام یک خانه، حیاط خانه بالایی اش می باشد و اولین چیزی که هنگام ورود به این نظر شما را به خود جلب خواهد کرد، ساختار پلکانی آن می باشد.
این روستا به دو بخش ورده گا به معنی جلو روستا و مله گا به معنی پشت روستا تقسیم شده است.
در نزدیکی روستای هویه، چشمه هایی وجود دارد که موجب حیات روستا شده و آب گوارایی را به اهالی روستا بخشیده است. هانو شیخه و هانو هواسی، دو چشمه با اهمیت این منطقه محسوب می گردند.
سروزن نام آبشاری است که در نزدیکی روستای هویه واقع شده و جلوه ای خاص به این منطقه عطا کرده است.
طبیعت بکر پیرامون این روستا، می تواند گزیه مناسبی برای پیک نیک و سپری کردن اوقات فراغت شما در کنار خانواده و یا دوستانتان باشد. در صورتی که با قواعد کوهنوردی آشنا هستید، می توانید از کوه های پیرامون روستا بهره ببرید. برای اقامت می توانید از هتل ها، مهمان سراها و یا خانه های محلی شهرهای اطراف استفاده نمایید و یا در طبیعت آنجا، کمپ برپا کنید، چون داخل روستای هویه امکانات اقامتی وجود ندارد.
آب و هوای روستای هویه کوهستانی است و زمان مناسب برای بازدید از این منطقه، اول بهار تا آخر تابستان می باشد. وجود کوه ها در پیرامون این روستا، سبب می شود در فصل تابستان هوا خنک و مطبوع باشد. در فصل پاییز و زمستان به دلیل سرد شدن هوا و برف و یخبندان، امکان دسترسی به روستا تقریبا سخت است. یکی از مهم ترین کوه هایی که روبه روی روستا قرار دارد، کوه رزده خانی است. از دیگر کوه های پیرامون این روستا می توان سه بید، شاه نشین، به نن، شیانه، ره جال گا، تونو ماران، پیچه ویچ، چووان و... را نام برد.
زبان محلی روستای هویه، زبان اورامی می باشد. پیشه اصلی اهالی این روستا، دامداری و کشاورزی است. هنگامی که به بازدید از این روستا می روید، لباس های محلی و کردی را بر تن اهالی این روستا مشاهده خواهید کرد. لباس محلی مردان کوا پانتول و لباس محلی زنان گجی نام دارد.
عروسی بی کس، یکی از مراسم های سنتی و زیبای روستای هویه است. این مراسم از اول عید نوروز شروع میشود و تا روز سیزدهم فروردین ادامه خواهد داشت.
هر ساله در عید نوروز، جوانان روستا از کوه میان روستا بالا می روند و در بالای این کوه آتشی روشن می کنند. با انجام این کار هم به سال نو خوشامدگویی می کنند و هم خداوند را بخاطر تمام نعمت هایی که ارزانی کرده است شکر می کنند.
روستای هویه به دلیل نوع اقلیمی که دارد برای کشاورزی مناسب می باشد. کشاورزی در این روستا اغلب در دامنه کوه ها انجام می پذیرد. در ارتفاعات بالاتر، محصولات زراعی دیمی کشت خواهند شد. از محصولات زراعی این روستا که به صورت آبی و دیم کشت می شوند می توانیم به گندم، جو و ذرت اشاره کنیم.
مهم ترین محصول کشاورزی این روستا، توت فرنگی می باشد، البته محصولات دیگری همچون آلبالو، زردآلو، هلو، گردو، گیلاس، سیب، انگور، انجیر، گلابی، به، بادام و... نیز کشت خواهند شد.
روستای هویه در استان کردستان و در 70 کیلومتری شهر سنندج واقع شده است. جهت دسترسی به این روستا ابتدا وارد جاده سنندج - مریوان شوید. بعد از طی کردن 57 کیلومتر، با کمک تابلوهای راهنما می توانید خود را به روستای هویه برسانید. راه این روستا به صورت خاکی است و تاکنون آسفالت نشده است.
دوشنبه 27 دی 1400
چهارشنبه 09 تیر 1400
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 26 فروردین 1400
🙌 عید نوروز با آتش بازی همراست.
شنبه 23 اسفند 1399
سه شنبه 30 دی 1399
یکشنبه 23 آذر 1399
شنبه 10 خرداد 1399