گرگان، یکی از شهر های زیبای کشورمان می باشد که در خطه شمال واقع شده است. این شهر، جاذبه های گردشگری گوناگونی دارد که بازدید از آن ها خالی از لطف نخواهد بود.
یکی از جاذبه های تاریخی شهر گرگان، خانه تقوی ها می باشد. شهر گرگان که در عهد قاجار به آن استرآباد گفته می شد، به واسطه حضور خاندان قاجاریان، یکی از شهرهای با اهمیت در آن دوره به شمار می رفت. در دوره حکومت قاجاریان، بناها و کاخ های تاریخی گوناگونی در این شهر بنا شده است.
دستور ساخت این خانه را حاج میرزا محمدتقی تقوی، داده است. خاندان تقوی در دوره حکومت قاجاریان از تاجران بنام و معروف منطقه استرآباد به شمار می رفتند. بخش اعظم تجارت این خاندان با کشور روسیه بوده است، به همین دلیل، آن ها را تقی اف نیز می نامیدند.
خانه تاریخی تقوی حدودا 2000 متر مساحت دارد. این خانه شامل بیش از 10 حیاط اصلی و فرعی است که هر کدام کاربرد خاص خود را داشته اند. از جمله حیاط های موجود در این خانه می توانیم به حیاط بیرونی اول و دوم، حیاط سر طویله، حیاط مطبخ، حیاط هشتی ها و... اشاره نماییم. در هر یک از حیاط های این خانه، حوضی وجود دارد که سبب زیبایی و جلوه آن ها شده است. در حیاط ها ایوان هایی ساخته شده است، این ایوان ها که به مهتابی نیز معروفند، از تابش مستقیم نور آفتاب محفوظ بوده اند، به همین دلیل از آن ها برای انبار کردن مواد خوراکی و آذوقه استفاده می شده است.
خانه تاریخی تقوی ها شامل دو طبقه می باشد. برای کف طبقه دوم، از چوب استفاده شده است تا سنگینی کمتری برای سقف طبقه اول داشته باشد. این خانه را تقریبا یک متر بالاتر از سطح زمین ساخته و بخش زیرین آن را خالی گذاشته اند تا به این وسیله، رطوبت به قسمت های داخلی بنا نفوذ نکند.
این بنای تاریخی، در بخش ورودی ساختمان و در یکی از حیاط های بیرونی، دارای کلاه فرنگی می باشد که سبب جلوه دوچندان خانه شده است. در گذشته، این خانه محلی برای تجمع افراد سیاسی و هم چنین تجار بوده است. این افراد، برای گرفتن تصمیمات مهم و همچنین مشورت با یکدیگر، در این خانه دور هم جمع می شدند. از جمله مصالحی که برای ساخت این خانه استفاده شده است می توان به آهک، آجر، گچ، خاک، چوب و خشت خام اشاره نمود. در برخی از بخش های این خانه، آیاتی با خط نسخ و ابیاتی از اشعار فارسی با خط نستعلیق نگاشته شده است.
برای ساخت این خانه، به صورت همزمان از دو معماری برون گرا و درون گرا استفاده شده است. هیچ کدام از حیاط های خانه تقوی، دارای تقارن نیستند، این ویژگی از شاخصه های مهم معماری این بنا به شمار می رود.
تا چندین سال قبل، خانه تقوی ها تحت اختیار وارثان بود لیکن به طور تدریجی، میراث فرهنگی شهر گرگان آن را از وراث خرید. در صورتی که به بازدید از اماکن تاریخی علاقه دارید، حتما از این خانه بازدید کنید.
خانه تاریخی تقوی ها، در شهر گرگان، در مجاورت بازار نعلبندان و امامزاده نور قرار گرفته است.
شنبه 28 آبان 1401
چهارشنبه 08 دی 1400
سه شنبه 06 مهر 1400
یکشنبه 17 مرداد 1400
دوشنبه 31 خرداد 1400
دوشنبه 20 اردیبهشت 1400
شنبه 21 فروردین 1400
دوشنبه 18 اسفند 1399
سه شنبه 21 بهمن 1399
سه شنبه 23 دی 1399
شنبه 15 آذر 1399
شنبه 03 خرداد 1399