کاخ مرمر رامسر که با نامهای کاخ سلطنتی رامسر، باغ رامسر، موزه کاخ رامسر، کاخ موزه مرمر و تماشاگه خزر شناخته می شود یکی از با ارزش ترین بناهای عصر پهلوی در استان مازندران می باشد. این بنا به دستور پهلوی اول در سال 1316 هجری شمسی ساخته شد و تا پیروزی انقلاب اسلامی جهت اقامت خانواده سلطنتی و محل اسکان همکلاسی و دوست انگلیسی محمدرضا پهلوی کاربرد داشت. این کاخ سلطنتی که تنها برای چند روز اقامت در سال، فقط 4 سال میزبان رضا شاه بود در فهرست آثار ملی ایران در تاریخ 1378/02/19 به شماره 2323 ثبت شده است.
معماری کاخ مرمر رامسر
ساختمان کاخ با مساحت 600 مترمربع توسط مهندس هوانس اونیک قریبیان (غریبیان) و تحت نظارت معماران ایرانی و آلمانی آن دوران به انجام رسیده است.
ساختمان کاخ رامسر در باغی به مساحت شش هکتار واقع شده است. اولین درخت های مرکبات اصلاح شده و گیاهان زینتی کمیاب در محوطه این باغ کاشته شده و جزو یکی از زیباترین باغهای ایران به شمار می رود.
درخت کاجی در باغ کاخ به ارتفاع بیست و سه متر دیده می شود که عمر آن به بیش از صد سال میرسد. این درخت کاج به نام 4 شاخ شناخته شده است. قطر تنه این درخت بیش از یک و نیم متر می باشد.
حوضی آبی رنگ و دایره شکلی در جلوی بنای کاخ رامسر احداث شده که تعدادی ماهی خاویاری جهت تزیین در آن نگهداری میشوند.
پس از طی 11 پله بالاتر از حوض به ورودی اصلی کاخ از شمال می رسید. پله های ورودی شمالی که جهت ورود به کاخ تعبیه شده اند، عرض آنها از پایین به بالا کم میشود و جلوه خاصی به کاخ رامسر داده است.
ساختمان کاخ مرمر به شکل مستطیل و در سمت شرقی - غربی واقع شده است. این کاخ یک هال و تالار مرکزی و 2 اتاق بزرگ در دو طرف و حمام و سرویس دارد و کف اتاق ها از جنس تخته و پارکت و در و پنجره های آن نیز از جنس چوب هستند.
تاج و پای ستونهای کاخ مرمر حجاری شده و بدنه کل ستونها در ارتفاع به شکل 8 قوس نیم دایره است.
در پشت کاخ سلطنتی رامسر که راه دیگر ورود به کاخ می باشد دو مجسمه ببر از سنگ مرمر پله ها را مزین کرده اند و در طرفین پله های ورودی قرار گرفته اند.
در ابتدای کاخ، تالار مرکزی واقع شده است که درب اتاقهای کناری به آن گشوده میشوند. در سقف هال، تراس و اتاقهای اصلی دو طرف هال و در فاصله میان دیوارها و سقف، میتوان گچ بری های زیبایی همچون چهره انسان (زن)، حیوانات و گیاهانی را به صورت غیر مشابه دید. چهره انسانی که در گچ بری ها دیده میشود، چهره یک ایرانی نیست و به نظر میرسد هنرمند گچکار کاخ مرمر ایرانی تبار نبوده و حجاری ستون ها و سر ستونهای آن یادآور هنر هنرمندان یونانی میباشد.
هال به همراه اتاق های آن دارای شومینه است و آتشخانه آن جنسی از چدن دارد و جنس آتشبران و اطراف آن نیز از برنج میباشد و پیرامون شومینه، توسط گچ بریهایی از گل و گیاه مزین شده است. ارتفاع کف کرسی 2 متر است و محوطه زیرین کاخ نیز خالی میباشد که موجب تشکیل یک زیرزمین شده است. بازدید از زیرزمین کاخ ممنوع است.
نکته جالب در مورد طراحی کاخ این است که به طور مستقیم نمی توان به کاخ وارد شد و پیچ حجاب در معماری آن به خوبی رعایت شده است.
در باغ رامسر 5 کاخ ساخته شده که 3 عمارت در بخش جنوبی دارای تاسیسات، انباری و حمام و 2 عمارت در شمال نیز بخش سرایداری و نگهبانی است. حمام قدیمی کاخ شامل خزینه آبگرم و آب سرد یا همان سربین و رخت کن و حوض است و گرمایش آن به وسیله آتش خانه با سوخت هیزم تامین میشد و آب آن از چشمه ای در جنوب غربی محوطه باغ تامین می شده است. متاسفانه امروزه در کنار حمام باغ رامسر رستوران و کافی شاپی با مصالح آجر و ایرانیت ساخته شده است. انباری عمارت نیز به مکانی برای فروش صنایع دستی تبدیل شده و آلاچیقی در شرق آن برای فروش سوغات بنا شده است. قسمت جنوب شرقی نیز سرویس بهداشتی در نظر گرفته شده است.
اسامی مختلف کاخ مرمر
این کاخ با نام های مختلفی از جمله کاخ سلطنتی رامسر، موزه کاخ رامسر، کاخ مرمر، تماشاگه خزر، باغ رامسر و کاخ موزه مرمر شناخته می شود.
نام این کاخ به کاخ سلطنتی به علت استفاده رضا خان پهلوی و خانواده سلطنتی از این بنا بود که در میان مردم به کاخ سلطنتی شهرت یافت.
نام کاخ مرمر نیز به علت استفاده زیاد از سنگ مرمر در بنای خود به کاخ مرمر معروف شد. این کاخ به وسیله سنگ مرمر رگه دار اونیک مشهد به زیبایی نما کاری شده است و در بخش ورودی آن از چهار ستون مرمری یکپارچه به اندازه 10 متر استفاده شده، پشت کاخ نیز توسط دو ببر مرمرین مزین شده است.
باغ رامسر نیز نام دیگر این کاخ است. علت آن هم به وضوح مشخص است که قرارگیری این کاخ در باغی به وسعت 60 هزارمتر موجب این نامگذاری شده است.
نام موزه کاخ رامسر و کاخ موزه مرمر و موزه تماشاگه خزر نیز به علت تغییر کاربری این کاخ به دست بنیاد مستضعفان بود که پس از ثبت اثر آن را تبدیل به موزه کردند. با توجه اینکه کلمه موزه لاتین است، واژه تماشاگه جایگزین شد ه و امروزه به نام تماشاگه خزر شناخته میشود.
تبدیل کاخ مرمر به موزه تماشاگه خزر
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این بنا در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفته و تحت عنوان موزه تماشاگه خزر برای همه مردم قابل بازدید می باشد. آثاری که در این موزه به نمایش در آمده مبلمان، شمعدانها و بوفههای آنتیک، مجسمههای برنزی و مرمرین نفیس و تابلوهایی از هنرمندان نامدار جهان می باشد.
در سال 1358 این بنا به مدت 45 روز برای بازدید عموم بازگشایی شد، ولی مسائل امنیتی مانع از ادامه فعالیت شد و 21 سال کاخ بدون استفاده باقی ماند. لوازم داخل کاخ موزه نیز برای نگهداری به تهران انتقال داده شد.
اواخر سال 1377 برای ثبت ملی کاخ رامسر، پرونده ای تنظیم نموده و باغ رامسر و متعلقات مربوط به آن در اردیبهشت ماه سال 1378 در لیست آثار ملی ثبت و بعد از یک سال آماده سازی و بازسازی و مرمت در نهایت در 3 اسفند 1379 کاخ موزه مرمر جهت نمایش آثار آن و تحقیق و پژوهش روی آثاری که به حوزه حاشیه دریای خزر مربوط است بازگشایی شد و برای بازدید عموم آزاد است.
مسیر دسترسی به کاخ رامسر
برای بازدید از کاخ مرمر رامسر به استان مازندران شهر رامسر بروید. از خیابان شهید رجایی یا سخت سر سابق به غرب هتل رامسر رفته و از آنجا میتوانید به کاخ دسترسی داشته باشید. همچنین میتوانید از دیگر مکان های دیدنی رامسر همچون بلوار کازینو، تله کابین رامسر، روستای اربکله و چشمه های آبگرم و... بازدید کنید.
اقامت در رامسر
مسافران این شهر دیدنی میتوانند با اجاره ویلا در رامسر یا اجاره سوییت در رامسر استفاده کرده و از چند روز قبل اقامتگاه مورد نظر خود را از سایت ویلاجار رزرو کنند.
یکشنبه 17 تیر 1403
یک فرش 82 متری دستبافت پشمی وسط سالن پذیرایی هست که نقشه اش خیلی زیباست و مبلمانی که در این کاخ قرار دارد مبلمان فرانسوی برای 200 سال پیش است
چهارشنبه 07 دی 1401
سه شنبه 16 آذر 1400
سه شنبه 06 مهر 1400
شنبه 22 خرداد 1400
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
دوشنبه 16 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
شنبه 18 بهمن 1399
سه شنبه 16 دی 1399
یکشنبه 18 آبان 1399
سه شنبه 29 مهر 1399
شنبه 01 شهریور 1399
یکشنبه 12 مرداد 1399
یکشنبه 22 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399