مازندران دارای آبشارهای فراوانی می باشد اما تعداد محدودی از آنها در دل جنگل قرار دارد. آبشار تیرکن از جمله آبشارهای مرتفع ایران است که در دل جنگل های سرسبز و بکر واقع شده است. آبشار تیرکن در استان مازندران، در فاصله 270 کیلومتری از تهران، در 42 کیلومتری جنوب بابل،51 کیلومتری جنوب غرب قائمشهر و 35 کیلومتری غرب سوادکوه، در روستای تیرکن و در مراتع کالبکوشت و بخش بابلکنار شهرستان بابل قرار گرفته است. بعضی افراد به دلیل نزدیکی این آبشار به سوادکوه آن را متعلق به این منطقه میدانند و از آن به عنوان هفت آبشار سوادکوه یاد میکنند. این آبشار به همراه طبیعت اطرافش در میان گردشگران این منطقه، به بهشت کوچک معروف است و از هفت آبشار تشکیل شده، به همین علت نام هفت آبشار یا آبشار هفتگانه را به آن اطلاق میشود.
این مجموعه آبشارها که به آبشار تیرکان نیز معروف هستند در نزدیکی روستای تیرکان قرار دارند و با طی کردن مسافت سه کیلومتر از میان جنگل و مراتع کالبودشت اولین آبشار تیرکن نمایان میشود. ارتفاع آبشار تیرکن حدود نُه متر می باشد و جزو آبشارهای نیمه بلند این منطقه محسوب می شود.
مجموعه آبشارهای تیرکن شامل هفت آبشار کوچک می باشد که مجموعه آنها در مسیری به طول سه کیلومتر در دل جنگل های درازکلا واقع شده و به آبشارهای تیرکن معروف هستند. آبشار اصلی نیز که به آبشار تیرکن شهرت دارد، حوضچه کوچکی ایجاد کرده که این حوضچه نیز علاوه بر اینکه زیبایی این منطقه را دوچندان نموده است، مکانی مناسب برای شنا کردن در فصول گرم سال است.
مراتع کالبکوشت به مساحت حدود دویست هزار متر مربع یکی از مراتع بسیار زیبای روستای تیرکن می باشند که از جنوب به ونوشکتی و پلنگ کلی، از شمال به کراتکتی و نسوم سره، از غرب به خال بن و از شرق به پلنگ کلی منتهی می شود.
گونه های درختی مناطق جنگلی مرتع کالبکوشت به ترتیب میزان رویش عبارتند از: کهلو، ممرز، توسکا، شیردار، کراد، ازگل، انجیلی و افرا. این منطقه شامل بسیاری دیگر از گیاهان زیبا مانند ملج نمدار و وولی بوده است که امروزه به دلیل بیماری کرم و انگل درختخوار از بین رفته اند. از جمله عوامل بروز این کرم، شیوع نوعی علف به نام نخش علف یا علف بد بوده است که با اشغال شمال ایران از سوی روس ها در دهه های گذشته شیوع یافت و آنها از این علف وارداتی به عنوان قوت اسبان استفاده می کردند که بذر آن به سبب رشد سریع و سرطان گونه تقریبا تمام جنگلهای مناطق شمال کشور را فرا گرفته است.
سفر به آبشار تیرکن
بهترین زمان برای بازدید از آبشار تیرکن فصل پاییز و بهار است. در فصل بهار آبشارهای هفتگانه خروشان تر و پرآب تر میباشند زیرا بارندگی در این فصل بیشتر است و درختان اطراف نیز جوانه میزنند و خود را به زیبایی شکوفا میکنند. فصل تابستان به علت گرمای شرجی منطقه کمی آزاردهنده میباشد اما میتوان در حوضچه های آن تنی به آب زد. فصل پاییز برای بازدید از هفت آبشار بهترین فصل است زیرا آب و هوا در بهترین حالت خود قرار دارد و زیبایی طبیعت هر انسانی را شگفت زده خواهد کرد. فرش رنگین که از برگ های درختان تشکیل شده و چشم اندازی زیبا در کنار آبشار پدید می آورد بی شک شما را وادار میسازد که دوباره در فصل پاییز راهی این آبشار زیبا شوید. فصل زمستان به دلیل هوای سرد و بارش های برف برای رفتن به این منطقه توصیه نمیشود.
اقامت در نزدیکی هفت آبشار
برای اقامت شبانه در این منطقه و دیدن زیبایی های بابل مانند روستای لمسوکلا، چشمه آبگرم ازرود و ییلاق شیخ موسی میتوانید اجاره ویلا در بابل را انتخاب کرده تا لیستی از اقامتگاه های مورد نظر نمایش داده شود. همچنین میتوانید از ویلاهای اجاره ای در سوادکوه استفاده کنید.
مسیر دسترسی به هفت آبشار
برای دسترسی به آبشارتیرکن از تهران باید به طرف خروجی شمال شرقی تهران رفته و از بزرگراه تهران - پردیس مسیر را ادامه دهید. سپس از جاده فیروزکوه و از پل سفید عبور کرده تا به روستای شیرگاه برسید. بعد از شیرگاه به دو راهی بابل، قائم شهر میرسید که مسیر سمت چپ به طرف بابل میرود. حدود 17 کیلومتر جلوتر به درازکلا میرسد و سپس جاده سمت راست پادگان است، که بعد از طی مسافت کوتاهی در این مسیر روستای تیرکن قرار دارد. باید ابتدا به روستای تیرکن رفت که مسیری آسفالته می باشد و از آنجا تا مجموعه آبشارها در حدود 2 ساعت پیاده روی در شیب ملایم لازم است.
چهارشنبه 13 تیر 1403
دوشنبه 08 آذر 1400
یکشنبه 03 مرداد 1400
دوشنبه 17 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
سه شنبه 07 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
چهارشنبه 13 اسفند 1399
سه شنبه 14 بهمن 1399
یکشنبه 18 آبان 1399
سه شنبه 29 مهر 1399
پنج شنبه 30 مرداد 1399
شنبه 11 مرداد 1399
شنبه 21 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
سه شنبه 20 خرداد 1399