نیما یوشیج شاعر مشهور دوره معاصر، زاده روستای یوش در مازندران بوده و اکنون خانه پدری وی در روستای یوش تبدیل به موزه شده و از جمله آثار باستانی دوره قاجاریه می باشد.
بخش بلده شهرستان نور واقع در استان مازندران می باشد و به طور دقیق روستای یوش در هفت کیلومتری بلده واقع شده است. این اثر تاریخی از این نظر که محل زندگی یکی از شعرای مشهور کشور بوده و همینطور معماری زیبا و چشم نواز از ارزش فرهنگی بالایی برخوردار می باشد.
معماری خانه نیما یوشیج
خانه نیما یوشیج دارای سبک خانه های قاجاریست و به دستور شخصی به نام علی معروف به ناظم الایاله جد نیما یوشیج بنا شد. ناظم الایاله مالک 144 آبادی بود و روستای یوش را به عنوان محل اصلی سکونت انتخاب کرد. در سردر ورودی این بنا تاریخ 1128 ثبت شده اما در شیر سرنمای قسمت شمالی آن تاریخ 1136 قید شده است، در هر صورت چیزی از ارزش این ملک تاریخی کم نمی کند.
بخش شمالی این ملک دارای یک ارسی پر ارزش که بر روی آن طرح گره چینی به کار رفته، وجود دارد و اتاق های طرفین ارسی 6 نورگیر مشبک چوبی با طراحی های جالب وجود دارد. این ملک دارای 3 ورودی شاهنشین و اتاقهای زیادی می باشد.
خانه نیما یوشیج با آجرکاری ها و گچکاریهای زیبا که در ساخت آن به کار رفته از جمله مکان های گردشگری استان مازندران است و خود نیما یوشیج در مورد این ملک می گوید که پدربزرگ من برای من قصر و قلعه ساخته است نه خانه.
باروهای بلند، دیوارهای منقش، سقف های منبت کاری شده و ... از جمله زیبایی های منحصر به فرد این ملک تاریخی می باشد. عمده بناها، گچ کاران و معماران این خانه از اصفهان بودند که در طی 8 سال ساخت این بنای زیبا را به اتمام رساندند. بیشتر مصالح به کار رفته در ساخت این ملک خشت و گل و چوب است و نمای ملک نیز گچبری میباشد. خانه نیما یوشیج دارای 3 در ورودی و چندین اتاق در سرتاسر حیاط است. در قسمت میانی حیاط نیز سه سنگ قبر قرار گرفته که متعلق به بهجت خواهر نیما، سیروس طاهباز و نیما یوشیج است.
3 اتاق پیرامون حیاط به کتابخانه تبدیل شده اند و اتاق های دیگر محل عکس های نیما و شعر نوشته هایی است که شاعران دیگر در وصف مازندران، یوش و نیما سروده اند. اشیا دیدنی و جالبی همچون عینک، کفش، لباس و قلم، چراغ، پیه سور نیز در اتاق ها دیده میشوند.
این خانه تا به حال دو بار مورد مرمت قرار گرفته است که یکی در سال 1370 و در سال 1373 بوسیله سازمان میراث فرهنگی خریداری شد و دوباره در سال 1375 مورد مرمت قرار گرفت. خانه نیما یوشیج به شماره ثبت 1802 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است و امروزه بازدید از آن برای عموم آزاد می باشد.
شعر نیما در وصف خانه اش در سال 1325:
مانده اسم از عمارت پدرم
طرف یورد شمالی اش، تالار
طرف یورد جنوبی اش، سرَ در
طرف بیرون آن، طویله سَرا
جغد را اندر آن قرار اکنون
تخته ئی بردرَش به معنی در.
در گشاده ست و خانه اش تاریک
گاه روشن به یک اتاق، چراغ
مردی افکنده اندر آن بَستر.
سر خمیده ست ازو به روی کتاب
زانوان را به دامن آورده
دست می گرددش روی دفتر.
شب و تاریکی و چراغ آن مرد
بهم افتاده، لیگ ساخته اند
روی دفتر، عمارتی دیگر.
دستش این را نوشته بر ورقی
مانده اسم از عمارت پدرم
تن بی جانش، چون مرا پیکر.
مختصری از زندگی نیما یوشیج
علی اسفندیاری، معروف به نیما یوشیج در سال 1276 در این خانه زیبا در یوش متولد شد. هر ایرانی حتی اگر اهل شعر و ادبیات هم نباشد، نام نیما یوشیج را از دوران مدرسه شنیده است. او بنیان گذار شعر نو است و به او لقب پدر شعر نو فارسی را میدهند. کودکی نیما در بین ایلخی بانان و چوپانان با تفریحات ساده و مسائل مربوط به کوچ سپری شد. آنها برای چرای دامهایشان به مناطق دور دست قشلاقی کوچ میکردند و شب ها در بالای کوه دور آتش مینشستند. وی در سن 12 سالگی به مدرسه عالی سن لویی در تهران رفت و به تشویق وفا (یکی از معلمانش) به سراییدن شعر مشغول شد و با زبان فرانسه آشنایی پیدا کرد. کمی بعد به سبک خراسانی هم شعر می سرود. او در سال 1305 با عالیه جهانگیر ازدواج کرد و پسر او، شراگیم در سال 1324 متولد شد. این شاعر بزرگ، به دلیل سرمای شدید یوش، به ذاتالریه مبتلا شد و برای درمان به تهران مراجعه کرد. متأسفانه درمان های انجام شده بی تأثیر بود و نیما یوشیج در تاریخ 13 دیماه 1338 درگذشت. مقبره نیما یوشیج در حیاط همین بنا واقع شده است. ابتدا وی را در تهران دفن کردند اما به دلیل اینکه وصیت کرده بود در یوش و در حیاط خانه خود دفن شود پیکرش را در سال 1372 به یوش منتقل کردند.
معروفیت او با دو شعر غراب در سال 1317 و شعر ققنوس در سال 1316 بیشتر شد و این دو شعر در مجله موسیقی منتشر شد. او در سال 62 سالگی بعد از هزاران سال معیارهای شعر فارسی را منقلب کرد. از جمله آثار نیما یوشیج که آنها را در عمر کوتاه خود سروده است شامل تعریف و تبصره و یادداشت های دیگر، حرف های همسایه، حکایات و خانواده ی سرباز، شعر من، مانلی و خانه ی سریویلی، فریادهای دیگر و عنکبوت رنگ، قلم انداز، کندوهای شکسته، نامه های عاشقانه و ... می باشد.
تأثیرات شگفت نیما یوشیج بر قالب های شعری به خصوص قالب غزل به گونه ای بوده است که عده ای بر این باورند که غزل بعد از نیما شکل دیگری گرفت و به گونهای کاملتر راه خویش را پیمود.
درباره روستای یوش
روستای یوش از جمله مناطقی ییلاقی و خوش آب و هوای استان مازندران است که چهارده چشمه دارد و شغل بیشتر اهالی آن باغداری، زنبورداری و دامداری است. روستای یوش همچنین دارای باغهای گردو، فندق، گیلاس و زردآلو بسیار می باشد. قدمت روستای یوش به دوره ساسانیان باز می گردد و وجود آتشکده کیا داوود که در حال تخریب است نیز گفته ما را تأیید می نماید. این منطقه مورد توجه ناصرالدین شاه قاجار نیز بوده است به طوریکه برای تفریح و شکار در این روستا اسکان می یافته و از این روستا به عنوان مکانی مفرح و خرم نام برده است. علی اسفندیاری لقب یوشیج را که از این روستای خوش آب و هوا گرفته شده برای خود انتخاب کرد و علت معروفیت امروزه این روستا بیشتر به خاطر وجود این شاعر والا مقام است.
روستای یوش در بین جاده آسفالت شرقی-غربی با طول 110 کیلومتر که از مسافت 40 کیلومتری آمل در جاده هراز تا پل زنگوله واقع در جاده کندوان امتداد دارد، واقع شده است. این روستا با تهران حدود 180 کیلومتر و با شهر آمل حدود 110 کیلومتر فاصله دارد. رودخانه اوز رود نیز در بخش جنوبی روستا جاری میباشد. این روستا علاوه بر خانه نیمایوشیج و رودخانه اوزرود جاذبه های دیگری مانند آرامگاه کیاداوود که به ثبت ملی رسیده و بنای جفت برار و حمام تاریخی یوش را داراست.
دسترسی به خانه نیما یوشیج در یوش بلده
برای دسترسی به خانه نیما یوشیج می بایست به مازندران، شهرستان نور و در نهایت به روستای یوش سفر کنید. میتوانید در نور از جاذبه های گردشگری دیگری همچون جنگل الیمالات، آبشار ونوش و روستای لاویج دیدن کنید. امکان اجاره ویلا در نور نیز برای گردشگران این منطقه فراهم شده است.
دوشنبه 13 آذر 1402
سه شنبه 02 آذر 1400
دوشنبه 28 تیر 1400
دوشنبه 10 خرداد 1400
یکشنبه 05 اردیبهشت 1400
سه شنبه 12 اسفند 1399
یکشنبه 12 بهمن 1399
چهارشنبه 03 دی 1399
یکشنبه 18 آبان 1399
سه شنبه 29 مهر 1399
پنج شنبه 30 مرداد 1399
شنبه 11 مرداد 1399
شنبه 21 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
میتراود مهتاب
میدرخشد شبتاب
نیست یک دم شکند خواب به چشم کس و لیک
غم این خفتهی چند
خواب در چشم ترم میشکند
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
که به جانش کشتم
و به جان دادمش آب
ای دریغا به برم می شکند
خانه زیبای نیما یوشیج شاعر معاصر در نور مازندران قرار داره و از هر کی سوال کنید بلد هستند. اما قبلش مطمعن بشید امکان بازدید داره یا نه.
یکشنبه 18 خرداد 1399