با کمی فاصله گرفتن از شهرها می توان آرامش را در دل طبیعت لمس کرد و برای ساعتی در مکانی خوش آب و هوا و زیبا از دغدغه های روزمره رها شد. طبیعت برای هر کس مفهوم و زیبایی خاصی دارد؛ دریا، جنگل، کویر، کوه، دریاچه، دشت، بیابان، باغ و رودخانه هرکدام زیبایی های خاصی را به تماشگران هدیه می دهند. اما از میان این موهبت های الهی دریاچه ها همواره از محبوب ترین مقاصد گردشگری هستند. مکانی با آب و هوای دلچسب و دلپذیر، چشم انداز ها و مناظر بی نظیر با سکوت و آرامشی وصف نشدنی. یکی از این دریاچه های زیبا، دریاچه اوان الموت قزوین است که در ادامه آن را معرفی می کنیم.
آشنایی با دریاچه اوان الموت
دریاچه اوان (Owan) یکی از دریاچه های طبیعی ایران، واقع در 75 کیلومتری شمال شرق استان قزوین در منطقه ای کوهستانی است که به خاطر داشتن چشم انداز تماشایی از شهرت زیادی برخوردار می باشد و سالانه گردشگران زیادی راهی قزوین میشوند تا این اثر طبیعی را مشاهده کنند.
اُوان به معنی محل جمع شدن آب است. این دریاچه طولی به اندازه 325 متر و عرضی به اندازه 275 متر دارد که وسعت آن 70000 متر مربع می باشد و در ارتفاع 1815 متری از سطح دریا و در میان چهار روستای اوان، وربن، زوار دشت و زرآباد محصور شده است. عمق دریاچه بر اساس آخرین اندازه گیری های یک گروه غواصی در سال 1392، برابر با 6.8 متر بوده است.
آب دریاچه اوان، از کف دریاچه تأمین می گردد و از سر ریز شدن آب آن، برای آبیاری مزارع کشاورزی استفاده می گردد.
منظره دریاچه اوان از بالا بسیار دیدنی است. دریاچه آبی رنگ در وسط و میان پوششی سبز رنگ از گیاهان واقع شده و اطراف این پوشش گیاهی نیز کوه ها قرار گرفته اند.
دریاچه طبیعی اوان در تاریخ 20 بهمن 1389 جزو آثار طبیعی ایران ثبت شد و رتبه هشتاد و نه این فهرست را دارا می باشد.
آب و هوای پیرامون دریاچه اوان
آب و هوای منطقه، به علت ارتفاع بالای دریاچه و قرار گرفتن در دامنه کوه خشچال، در فصل پاییز و زمستان، بسیار سرد است و در فصول گرم سال، معتدل می باشد. در زمستان که دریاچه یخ می بندد، برای اسکی و در تابستان نیز برای قایق سواری مناسب می باشد.. با اینکه دریاچه اوان در تمام فصول سال زیباست، اما بهترین زمان بازدید از آن، اوایل اردیبهشت ماه تا مهر ماه می باشد.
چگونگی شکل گیری دریاچه اوان الموت
در رابطه با شکل گیری این دریاچه، دو فرضیه مطرح گشته است. گفته می شود که دریاچه اوان در حدود 500 سال پیش و بر اثر رانش زمین بوجود آمده است، لغزشی در بستر دریاچه که امروز غیر فعال می باشد. عده ای نیز بر این باورند که اوان، باقیمانده یک دریاچه بزرگتر مانند کاسپین است و در اثر گذر زمان، وسعت آن کاهش یافته است. آنها همچنین نام قزوین را تغییر یافته ی کاسپین می دانند.
امکانات و جذابیت های دریاچه اوان
در کنار دریاچه اوان، امکانات رفاهی برای مسافران و گردشگران فراهم شده که از جمله آنها تعبیه سرویس های بهداشتی و محل هایی برای چادر زدن و فضایی برای پارک اتومبیل می باشد. وجود جاده مناسب که تا مجاورت دریاچه امتداد دارد نیز از ویژگی های این دریاچه می باشد که طبیعت دوستان را به طرف خود جذب می کند.
اگر در فصل گرم به دریاچه اوان الموت رفتید می توانید از قایق های پدالی که برای گردشگران تعبیه شده استفاده کنید و از مناظر دیدنی اطراف لذت ببرید. البته برای استفاده از قایق ملزم به پرداخت هزینه می باشید.
دریا و دریاچه ها همواره مقصد بسیار مناسبی برای ثبت خاطرات و عکاسی هستند، اوان نیز با داشتن پتانسیل های طبیعی بی نظیر از این قاعده مستثنی نیست. اگر در اوایل صبح در مجاورت دریاچه اوان باشید می توانید مه غلیظی که به دلیل سردی هوا و گرمی آب دریاچه پیرامون آن را فراگرفته تماشا کنید و سوژه خوبی برای عکاسی داشته باشید.
از زیبایی های دریاچه اوان الموت وجود پرندگان مهاجری همچون مرغابی، غاز و قو است که در پاییز به این مکان می آیند و زمانی را در همنشینی دریاچه می گذرانند. پرنده نگری در اطراف دریاچه لذت خاصی دارد و می تواند برای مدتی شما را سرگرم کند.
می توانید پیرامون دریاچه از کوهنوردی نیز لذت ببرید و در ارتفاعات به تماشای زیبایی های دریاچه بنشینید. اگر در زمستان به دریاچه اوان الموت سفر کردید مشاهده میکنید که سطح دریاچه یخ میزند و زیبایی آن را دوچندان میکند؛ علاوه بر این زیبایی ها، دریاچه اوان مکان بسیار مناسبی برای اسکیت روی یخ می باشد.
در نزدیکی دریاچه اوان، دریاچه ای به نام الوبوم قرار دارد که البته عده کمی از وجود این دریاچه اطلاع دارند.
پوشش گیاهی و جانوری اطراف دریاچه اوان
در حاشیه دریاچه تا دامنه ی کوه های اطراف، پوشش گیاهی همچون درختان بید، چنار، تبریزی، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو و همچنین گیاهان علفی مانند گون، کنگر شیرین بیان دیده می شوند و در نزدیکی حوضه آبخیز دریاچه، گیاهانی از گونههای مختلف گرامینه و لگومینیوزه بیشتر شده و در میان آب های دریاچه نیز می توانیم شاهد نی بن و گیاهان غوطه ور خوشاب و چنگال آبی باشیم.
در اطراف دریاچه، جانورانی همچون پلنگ، کل و بز کوهی، روباه، شغال، گرگ، خرس قهوهای، گراز، شنگ (نوعی سمور)، سیاه گوش (گربه وحشی)، انواع عقاب، دال، دلیچه، شاهین، جغد، کبک، فاخته، دارکوب، سبزقبا، زاغ، انواع گنجشک سانان، قورباغه، لاکپشت و خرچنگ زندگی می کنند. همچنین درون دریاچه ماهیانی همچون قزل آلای رنگین کمان و کپور و اردک ماهی به چشم می خورند.
مسیر دسترسی به دریاچه اوان الموت
برای دسترسی به دریاچه اوان می بایست به استان قزوین سفر کنید. وقتی به ورودی قزوین و در اصطلاح مردم محلی، به میدان غریب کش رسیدید، سمت راست تابلوی الموت را می بینید. مسیر قزوین و الموت که مسیری تماشایی و پر از دشت های سرسبز، کوهستانی، صعب العبور و پر از گردنه های خطرناک و بسیار زیبا است را ادامه می دهید. از سرعت خود بکاهید و مناظر اطراف را با جان و دل تماشا کنید. پس از رجایی دشت و طی کردن مسیری 3 ساعتی به یک دو راهی می رسید. یک راه به سمت الموت می رود و راه دیگر به دریاچه اوان، پس از طی 8 کیلومتر و گذر از دهکده زرآباد، گردنه آخر را که رد کنید، می توانید دریاچه اوان را ببینید.
از دیگر جاذبه های قزوین می توان به خانه آرازی، روستای عجیب زرگر، عمارت کلاه فرنگی و غیره اشاره کرد.
نکاتی در مورد دریاچه اوان الموت
دریاچه اوان الموت در منطقه شکار ممنوع واقع شده زیرا در سال های گذشته صید بی رویه موجب آسیب های زیادی به آن شد و اکوسیستم منطقه را به شدت تحت تاثیر قرار داد. اعلان های زیادی در اطراف این دریاچه قرار داده اند تا گردشگران را از فعالیت هایی مانند ماهیگیری و شکار بازدارند اما باز هم افرادی هستند که به حیات وحش اوان آسیب های جدی وارد می کنند و به این موضوع مهم بی توجه هستند.
هنگام سفر به دریاچه اوان الموت به تابلوهای هشدار دهنده شنا ممنوع توجه کنید. شنا در دریاچه اوان بسیار خطرآفرین می باشد، زیرا گیاهان و رسوباتی که در کف دریاچه قرار دارند شنا و آبتنی در آن را نسبت به دریاچه های دیگر خطرناک تر کرده است.
سه شنبه 25 آبان 1400
شنبه 06 شهریور 1400
چهارشنبه 23 تیر 1400
شنبه 08 خرداد 1400
یکشنبه 10 اسفند 1399
سه شنبه 07 بهمن 1399
دوشنبه 01 دی 1399
چهارشنبه 28 آبان 1399
شنبه 10 آبان 1399
شنبه 19 مهر 1399
الموت یه منطقه وسیع هست و انتهاش میخوره به شمال و شهسوار تنکابن. بهترین فصل برای دیدن الموت فروردین و اردیبهشت هست که واقعا بهشته بشدت زیباست و جاهای دیدنی اون خیلی بیش از این حرفهاست که دریاچه و قلعه رو فقط ببینید باید چند روزی برای دیدنش وقت گذاشت. روستاهای بسیار زیادی داره هر کدام جذابیتهای خودش رو داره مثلا مسیر روستای اندج کوهها و صخره های بسیار زیبایی داره که عین پارک ژوراسیک میمونه، حیات وحش، جنگلها، آبشارهایش و ... بی نظیره..ضمنا یک راه جدید داره که از محمدیه نیم ساعت مونده به قزوین یه خروجی زده به الموت. اون مسیر خیلی پیچ و خم نداره و میشه تخته گاز یک ساعت و نیم رسید قلعه اما فعلا فقط اهالی منطقه و آفرودرها ازش رفت و آمد میکنند.
چهارشنبه 22 مرداد 1399
پنج شنبه 02 مرداد 1399
یکشنبه 15 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
سه شنبه 27 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
شنبه 17 خرداد 1399