اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

خراسان رضوی - مشهد  
یکشنبه 03 آذر 1398

یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر زیارتی مشهد، خانه کوزه کنانی می باشد. این خانه، که در خیابان شیرازی شهر مشهد قرار گرفته است، در سال 1288 هجری قمری (1247 هجری شمسی) ساخته شد.

درباره خانه کوزه کنانی، تاریخچه دقیقی در اختیار نیست، لیکن سبک معماری بنا و استفاده از سرستون هایی با معماری کلاسیک یونانی و رومی، نشان می دهد که این اثر تاریخی در اواخر دوران قاجار ساخته شده است.

در دوره قاجار، از این خانه به عنوان کنسولگری آمریکا استفاده می شده است. در سال 1322 هجری شمسی، یکی از تاجرین مشهور شهر مشهد، به نام مرحوم حاج کوزه کنانی، این بنا را از آمریکایی ها خرید. پس از فوت وی نیز هیأت مذهبی خمینی شهر این خانه را خریداری نمود.

خانه کوزه کنانی، 2340 متر مربع مساحت دارد و در فاصله 30 متری باب الجواد قرار گرفته است.

خانه کوزه کنانی شامل دو قسمت جنوبی و شمالی می باشد. این خانه، دارای یک حیاط مستطیل شکل است.

ورودی اصلی این بنا در ضلع جنوب غربی حیاط قرار دارد. محوطه ورودی خانه دارای 4 ستون ساده و گرد است که توسط آن می توانید به دالان کوتاهی وارد شوید.

در طرف راست دالان، یک درب مشاهده می گردد که به خانه باز می شود. در قسمت جنوبی، یک ساختمان یک طبقه و یک زیر زمین وجود دارد. این ساختمان، دارای طرح کاملا متقارنی می باشد. در این بخش از خانه، 4 ستون گرد و ساده چوبی و 2 نیم ستون وجود دارد.

طبقه همکف بنا دارای 5 اتاق‌ نشیمن می باشد که شاه نشین یا اتاق اصلی در قسمت مرکزی آن ها قرار گرفته است. طول اتاق شاه نشین 10 متر و عرض آن 5.7 متر باشد. در مرکز اتاق شاه نشین، یک پنجره اُرسی از جنس چوب که دارای شیشه های رنگی است وجود دارد. این پنجره، اتاق را به دو قسمت کوچک تر تقسیم نموده است.

زیر زمین این خانه دارای 5 اتاق و 3 ورودی می باشد. این اتاق ها زیر اتاق های طبقه بالایی بنا شده اند. راه پله اصلی زیر زمین، در بخش مرکزی نما و زیر بهار خواب قرار گرفته است.

ساختمان شمالی 3 طبقه است و شامل دو قسمت متقارن و مستقل غربی و شرقی می باشد. هر یک از این بخش ها دارای ورودی مشابه و در عین حال مستقل هستند.

برای ساخت خانه کوزه کنانی از مصالحی همچون آجر، گچ و ملات استفاده شده است.

بخش جنوبی خانه کوزه کنانی، نمای نسبتا ساده ای دارد و همین سادگی، وجه تمایز این خانه با دیگر بناهای تاریخی است. در بخش شمالی، نما به صورت آجری است. سنتوری های بالای پنجره‌ ها در این قسمت از جنس سنگ ریزه های سیاه‌ رنگ و آجر‌های قالبی هستند.

خانه کوزه کنانی مشهد، در تیرماه سال 1382 هجری شمسی با شماره 9252، در آثار ملی و سازمان میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید. در حال حاضر از این خانه به عنوان میراث فرهنگی استان خراسان رضوی و همچنین موزه مشروطیت استفاده می گردد.

دیدگاه کاربران


محمد
محمد
چهارشنبه 04 آبان 1401
یکی از اشرافی ترین خانه های مشهد در زمان قاجار بوده
Y
Y
سه شنبه 07 تیر 1401
اینجا رو برای یه حسینیه دارن کاملا تخریب میکنن
پروانه
پروانه
شنبه 04 دی 1400
متاسفانه چند روز پیش بخشی از نمای ساختمان ریخت، باید به خانه بیشتر رسیدگی شود و اونو بازسازی کنند
nazanin_narmin
nazanin_narmin
شنبه 27 شهریور 1400
این بنا در حال تخریبه و یکی از دو ساختمان خودش و از دست داده
pourya
pourya
سه شنبه 12 مرداد 1400
این بنا برای دوران قاجار است که تخریب شده است بخشی از آن فروریخته است گفته اند باسازی میشه ولی کی خدا میدونه.
jafarrad1363
jafarrad1363
شنبه 29 خرداد 1400
به نظر من صاحبان این عمارت زیبا باید خانه کوزه کنانی را به یک هتل سنتی تبدیل میکردند درست مثل شهر یزد که از این راه کلی درآمد دارند.
mohammad__1142__
mohammad__1142__
شنبه 18 اردیبهشت 1400
خانه تاریخی کوزه کنانی با معماری یونانی و رومی.. حیف شد خرابش کردند. از بزرگترین خانه های مشهد بود.
محمد حایری کوزه کنانی
محمد حایری کوزه کنانی
جمعه 20 فروردین 1400
باسلام این خانه متعلق به نوادگان کوزه کنانی بوده ولی شهرداری و سازمان میراث فرهنگی نخواستن بخرن و گفتن مالیات تجاری برای ما بهتره والسلام.
barzan_jamaran
barzan_jamaran
چهارشنبه 18 فروردین 1400
متاسفانه بزرگترین خانه تاریخی مشهد رو خراب کردند. اینجا ظاهرا یک ملک شخصی بوده که سر قیمتش توافق نکردند و به خاطر همین تخریبش کردند.
jaber
jaber
یکشنبه 17 اسفند 1399
محله چهارباغ مشهد از محله های معروف و قدیمی این شهر هست که در آن خانه کوزه کنانی در خیابان شیرازی، کوچه چهار باغ، کوچه پنجه قرار گرفته و همیشه مورد بازدید تاریخ دوستان بوده است.
arge
arge
دوشنبه 20 بهمن 1399
خانه تاریخی کوزه کنانی در زمان قاجار ساخته شده و در خیابان اندرزگوی مشهد یا همان خسروی نو کوچه پنجه قرار داره.
ziba
ziba
یکشنبه 21 دی 1399
در زمان مشروطه افراد زیادی به این خانه رفت و آمد میکردند از جمله باقرخان، ستارخان، ثقه‌الاسلام تبریزی و حاجی میرزا آقافرشی و به همراه صاحب خانه یعنی حاج مهدی کوزه‌کنانی.
farzad
farzad
دوشنبه 10 آذر 1399
خانه کوزه کنانی با مساحت دو هزار متر مربع مدتی به دست اصفهانی ها بود و مدتی هم کنسولگری بوده و اینطور که شنیدم قرار بود یک مجتمع تجاری احداث بشه و این بنای ارزشمند خراب شود. متاسفانه این میراث های تاریخی تک تک در حال نابودی هستند.
pedram56577
pedram56577
سه شنبه 30 اردیبهشت 1399
با عرض سلام این خانه متعلق به دکتر حائری بود که چندین نسل از این خانواده در این خانه زندگی می کردند و جالب اینکه پیرو دین زرتشتی بودند.