روستای نامق کجاست؟
روستای نامق یکی از زیباترین و جذاب ترین روستاهای شمال شرق ایران، واقع در استان خراسان رضوی دهستان برکوه است. این روستا با آب و هوایی معتدل در فاصله 32 کیلومتری شهرستان کوهسرخ قرار دارد و با تاریخ غنی خود بازدیدکنندگان را شگفت زده میکند. روستای نامق کاشمر از شمال غرب به کوه سرخ، از غرب به تپه عبدالحسن و از جنوب به کوه سرسفیدار و دره اولی سوکو ختم میشود.
در فاصله صد کیلومتری نیشابور از شهر ریوش که با رودخانه های خروشان و باغ های سرسبز شناخته می شود، جاده ای آسفالت به طرف شرق قرار دارد که از میان بادامستان های گسترده عبور می کند و به این روستا می رسد. روستای نامق با قدمت تاریخی و طبیعت بی نظیرش جزو صد روستای شگفت انگیز ایران محسوب می شود. مختصات جغرافیایی نامق بدین شرح است که در 35 درجه و 25 دقیقه عرض شمالی و 58 درجه و 46 دقیقه طول شرقی قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح دریا 1765 متر می باشد.
وجه تسمیه نام روستای نامق
در زمان های گذشته در اوایل پیدایش دین اسلام، حضرت علی (ع)، نامه ای برای اهالی این روستا فرستاد و آن ها را به دین اسلام دعوت کرد. اهالی روستا این نامه را نامه حق نامیدند و به مرور زمان به علت تغییراتی که در زبان گفتاریشان به وجود آمد به نامق تغییر یافت.
جاذبه های طبیعی روستای نامق
این روستا آب و هوای نیمه خشک و معتدلی دارد که در تابستان ها نیمه گرم به همراه نسیم خنکی است و در فصل زمستان هم سرد می باشد.
چشم انداز زیبای پیرامون روستا و دیدن مراتع غنی و حاصلخیز، دشت های خرم و سبز از جاذبه های طبیعی این روستا می باشد. کلاته حسین آباد، مزارع کله باغی، کلات زمان آباد، کلات اسماعیل آباد و کلات شازده، دشت ته، دشت سرکاریز، حوض مرغابی و قنات ها و چشمه های علی آباد از دیدنی های نامق می باشند. دریاچه حوض مرغابی در فاصله کمی از روستا قرار دارد، دریاچه ای کوچک و بسیار زیبا. وجود مرغابی های وحشی زیادی که در این دریاچه زندگی می کنند سبب شده که اهالی روستا نام حوض مرغابی را برای آن انتخاب کنند. در چند سال گذشته به علت کاهش بارندگی، این دریاچه خشک شد و مرغابی ها از این مکان کوچ کردند، اما در دو سال گذشته بارش های خوبی که این منطقه را تحت پوشش قرار دارد باعث شد این دریاچه پر از آب شود و امید است که دوباره پرندگان زیبای این حوض به روستای نامق برگردند. این دریاچه به گونه ای جالب طراحی شده، در انتهای آن دریاچه ای قرار دارد که در فصل گرما آب آن برای آبیاری زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته از گل کف دریاچه جهت عایق بندی پشت بام خانه ها استفاده میشده، و خاک کف آن حالتی قلیایی و صابون مانند داشته که برای شستشوی لباس و البسه اهالی روستا مورد استفاده بوده است.
روستای زیبای نامق مقصد گردشگری بسیار خوبی برای اهالی خراسان و دیگر شهرها به خصوص در فصل بهار می باشد. در این روستا کوههای بلند و سربه فلک کشیده، دشتهای سرسبز، درختان زیبا و دره ها و تپه های متنوع در همسایگی اش دیده می شود و هر مسافری را جذب خود می کند. اقلیم بسیار مناسب و چشم انداز فوق العاده روستای نامق کوه سرخ موجب شده تا کوهنوردان و ورزشکاران بسیاری به این منطقه سفر کنند و آمادگی جسمانی خود را با طبیعت گردی در حوالی روستا محک بزنند.
در این روستا و اطرافش انواع حیوانات همچون کبک، شغال، روباه، خرگوش، گرگ، و پلنگ زندگی می کنند و مراتع اطراف نامق محل مناسبی برای زیستگاه این جانوران است.
ساکنان روستای نامق
اهالی روستای نامق بسیار مهربان و مهمان نواز هستند و شغل بیشتر آن ها دامداری، کشاورزی، تولید صنایع دستی و باغداری است. آن ها از این راه کسب درآمد می کنند و روزگار خود را می گذرانند. اگر به روستای زیبای نامق آمدید حتما از سوغات محلی این خطه خرید کنید و موجب دلگرمی آنها شوید. مردم روستا به زبان فارسی با لهجه محلی خاص خود حرف می زنند. دین آن ها اسلام و مذهب آن ها شیعه است.
سوغات و صنایع دستی روستای نامق
فرش بافی که معمولا با نقشهای گل کشمیری و تخت جمشید بافته می شود از مهمترین صنایع دستی این روستا است. از سوغاتیهای روستای نامق کاشمر می توان به میوه، لبنیات، قالی و نان محلی اشاره کرد. غذاهای رایج روستای نامق کالجوش، اشکنه، شله مشهدی، کباب و انواع آش محلی است.
محصولات کشاورزی روستای نامق
محصولاتی که اهالی روستا به کاشت و برداشت آنها مشغولند شامل چغندر قند، یونجه، گندم و جو است. کشاورزان نامق محصولات پربرکت خود را به شهرهای دیگر استان خراسان رضوی صادر می کنند و از این طریق شغل های بیشتری ایجاد می شود. مزارع کشاورزی زیادی که در حاشیه دهکده نامق قرار دارند به وسیله سفره های آب زیرزمینی آبیاری می شوند و امید و حیات را برای روستای سبز نامق به ارمغان می آورند. آب شرب روستا نیز از همین قناتهای متعدد و آب های زیرزمینی تامین می شود. آبی خنک که به محصولات کشاورزی روحی تازه می بخشد و انسان را به شعف می آورد.
آثار تاریخی روستای نامق
با بررسی شواهد و مستندات تاریخی به این نتیجه می رسیم که این روستا قدمتی بیشتر از نیشابور دارد. آثار به جا مانده در این روستا حاکی از زندگی قبل از اسلام در این روستاست. در نزدیکی روستای نامق قلعههای قدیمی و آسیابهای آبی دیده می شود که قدمت آن ها به حدود 800 سال قبل برمی گردد. آثار تاریخی دیگری مانند گورستان پیش از اسلام، دیوار سنگی یا کمر قلعه و قلعه قدیمی روستا یا همان ارگ و مساجد سنتی و قدیمی نشان از قدمت بسیار زیاد نامق دارد. قبر پدر شیخ احمد جام نامقی نیز در این روستا قرار دارد، شیخ ابوالحسن نامقی پدر شیخ احمد جام از دانشمندان و عارفان زمان خود بود. قبر این عارف بزرگ در دشتی سبز و زیبا و در 500 متری روستای نامق کاشمر قرار گرفته است. وجود این آثار باستانی برای تاریخ دوستان بسیار تماشایی و با ارزش است.
تفریحات در روستای نامق
از تفریحاتی که می توان در روستای نامق انجام داد شامل عکاسی، پرندهنگری، کوهنوردی، و غیره است. ماجراجویی ها و طبیعت گردی اطراف این روستا نیز جزو لاینفک تفریحات نامق است.
از دیگر دیدنی های کاشمر می توان به آب گرم کریز، منطقه گردشگری کوه سرخ، مسجد جامع کاشمر و کاروانسرای حاج قاسم اشاره کرد که همواره توریست های خارجی و ایرانی برای دیدن آنها به کاشمر زیبا سفر می کنند.
دسترسی به روستای نامق
برای رفتن به این روستا به استان خراسان رضوی شهر نیشابور رفته و از آنجا به شهر ریوش در صد کیلومتری نیشابور بروید. سپس جاده آسفالته که به طرف شرق می رود را پیش بگیرید تا به روستای نامق کاشمر برسید. همچنین می توانید برای ماندن در این روستا و یا مناطق اطراف با اجاره اقامتگاه بومگردی اولنگ و اجاره ویلا در خراسان رضوی سفر خوبی را داشته باشید.
یکشنبه 04 شهریور 1403
سه شنبه 14 آذر 1402
مگه میشه نامه ای از حضرت علی برای یک روستای در یکی از دورترین نقاط ایران به کشورهای عربی بیاد و در کتب تاریخی و یا اسلامی ثبت نشه ؟؟؟
این وجه تسمیه رو با استناد به چه سند معتبری نوشتید ؟ من درآوردی یا از روی حرف قدیمیهای داستان پرداز ؟؟؟؟
چهارشنبه 08 آذر 1402
من پیشنهاد میکنم این بهشت ایران زمین رو حتما حتما ببینید و از طبیعت بکر و خارق العاده که داره لذت ببرید.
مطمـئنم عاشقش میشین و هر سال به دیدن طبیعت ها و مردم مهربون ومهمان نواز اونجا میرید.
جمعه 20 مرداد 1402
جمعه 23 تیر 1402
یکشنبه 01 آبان 1401
سه شنبه 12 مرداد 1400
چهارشنبه 26 خرداد 1400
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
یکشنبه 21 دی 1399
یکشنبه 09 آذر 1399