شهر تاریخی اصفهان، سومین شهر بزرگ ایران که در سده های مختلف به زیباترین شهر جهان معرفی شده است، مهد معماری ایرانی میباشد. این شهر ملقب به نصف جهان، دارای بیشترین آثار تاریخی به خصوص در دوره حکومت صفویه است.
یکی از این بناهای معروف، خانه ملاباشی میباشد که معماری دوره های مختلف در تزینات و ساخت این خانه ترکیب شده است. این بنای تاریخی، که خانه معتمدی نیز نام دارد در محله پاقلعه اصفهان واقع گردیده و از محبوب ترین جاذبه های گردشگری این شهر به شمار میرود. خانه ملاباشی در بهترین موقعیت شهر و نزدیک به خانه بزرگان آن زمان از جمله ملک التجار قرار دارد. قدمت ساخت و مرمت خانه ملاباشی مرتبط با 3 دوره مختلف صفویه، زندیه و قاجار میباشد. ایشان پس از خرید خانه، آنجا را بازسازی سپس به محل فرهنگی و مذهبی مبدل ساخت.
ملاباشی منجم ناصرالدین شاه، برای انجام ماموریت از تفرش به شهر اصفهان فرستاده میشود و این خانه را برای سکونت خود خریداری کرد. در آن زمان ظل السلطان حاکم وقت، اوضاع شهر را متشنج ساخته بود. همسر ظل السلطان برای شکایت از کارهای ایشان به نزد آقانجفی آخوند، امین و صاحب منسب آن زمان رفت و همین مسئله باعث شد تا ملاباشی به اصفهان مهاجرت کند تا اوضاع شهر را آرام سازد.
خانه ملاباشی، در ابتدا فقط یک اتاق پنج دری و یک اتاق زمستان نشین داشت و بخش شاه نشین و اتاق 9 دری بعدا به خانه اضافه شد.
در این خانه، حیاط بیرونی، شاه نشین، تابستان نشین و حیاط اندرونی، چهار بخش کلی هستند که معماری هریک تحسین برانگیز است و فلزکوبی برروی چوب ها، تزیینات چشمگیری است که در نگاه اول و در بدو ورود به خانه نظرتان را جذب میکند.
خانه به صورت دو طبقه است و به دو بخش کلی تقسیم میشود. فضاهای زندگی که گرم و صمیمی است و فضاهای خدماتی که به صورت بسته و سرد و برای کارهای اندرونی استفاده میشد. زمانی که ملاباشی در این خانه سکونت داشت، دو اتاق، سه ورودی مجزا و یکی از حیاط ها را به مراجعین خود اختصاص داده بود.
حیاط خانه با دو معماری متفاوت صفوی و قاجار کاملا مشهود و محسوس است. سرداب قاجاری به شکلی وسیع و با چوب بنا شده ولی سقف سرداب در دوره صفوی از جنس آجر و طاقی است.
خانه دارای بیش از 10 اتاق است و قطعا شاه نشین زیباترین قسمت خانه محسوب میشود.
زیبایی اتاق اندرونی با اُرسی های 9 درب و کنگره های چوبی بالای آن ها خیره کننده است، نشستن بروی فرش های ایرانی و تکیه دادن به پشتی ها در این اتاق، زمانی که نور خورشید از لابه لای شیشه های رنگی به داخل میتابد روح انسان را زنده میکند و قدم زدن در محوطه خانه آرامش را برایتان به ارمغان می آورد.
آینه کاری، نقاشی و گچ بری هایی که در دیوارها و سقف مشاهده میکنید از جمله تزییناتی است که در این خانه به کار رفته و هنر معماری ایرانی را بازگو میکند.
این خانه تاریخی، در دهه 80 هجری شمسی، توسط آقای دکتر معتمدی خریداری و مرمت شد اما خوشبختانه آسیب چندانی بر اثر گذشت زمان بر خانه وارد نگردیده است و هم اکنون بازدید از آن برای عموم آزاد است.
خانه ملا باشی با شماره 5883 در سال 1381 هجری شمسی، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
علاوه بر خانه تاریخی ملاباشی حتما از سایر جاذبه های گردشگری شهر اصفهان، از جمله خیابان چهار باغ، میدان نقش جهان، سی و سه پل، پل خواجو، منار جنبان و سایر دیدنی های این شهر دیدن نمایید.
برای بازدید به خانه ملاباشی یا خانه معتمد، پس از سفر به شهر اصفهان، به محله پاقلعه و از آنجا به خیابان ملک بروید.
چهارشنبه 17 مرداد 1403
چهارشنبه 20 تیر 1403
اگر به این خانه رفتید پیشنهاد میکنم موقع ظهر و زمانیکه آفتاب هست بروید، چون نور خورشید با شیشه های رنگی برخورد میکند و فضای خیلی زیبا با حس و حال قدیم را به بازدید کننده القا میکنه
سه شنبه 07 آذر 1402
نسبت به سایر خانه های اصفهان کوچیکتره ولی قسمت شاهنشین خانه واقعا زیباست
یکشنبه 24 مهر 1401
دوشنبه 22 آذر 1400
چهارشنبه 17 شهریور 1400
خانه ملاباشی یه زندگی ایرانی سالم با رنگ ها و نقش های زیبا را نشون میده، نورگیری معرکه در کنار چیدمان ایرانی فضای خونه رو خیلی دلنشین کرده.
یکشنبه 10 مرداد 1400
دوشنبه 24 خرداد 1400
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
دوشنبه 16 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
شنبه 18 بهمن 1399
چهارشنبه 17 دی 1399
دوشنبه 01 دی 1399