یکی از دیدنی های استان تهران دریاچه آهنک (با تلفظ دقیق Ahanak) است. این دریاچه واقع در ارتفاعات جنوبی روستای سیمیندشت فیروزکوه است و فاصله آن تا روستا حدود 5 و نیم کیلومتر میباشد. فاصله روستای سیمین دشت نیز تا فیروزکوه 35 کیلومتر برآورد شده است. روستای سیمیندشت چندین جاذبه دیدنی دارد که دریاچه آهنک یکی از آنهاست.
این روستا به خاطر تنوع پدیدههای زمینشناسی در کنار طبیعت بکر که موجب توسعه روزافزون گردشگری در این منطقه شده، عنوان مقصد ژئوتوریسم یا زمینگردشگری را از آن خود کرده است. آب و هوای روستای سیمین دشت کوهستانی است و قدمت آن را میتوان از چنار بلند واقع در مسجد جامع و بناهای تاریخی مانند چهار طاقی موین که به زمان ساسانیان میرسد، تعیین کرد. این روستا از سمت شمال به حصاربن، از جنوب به محمودآباد تهران، از سوی غرب به کوهی بلند به نام بزتور یا بزکوه، از جانب شمال شرقی به زریندشت و از سوی شرق به گچه محدود میشود. سیمین دشت به علت داشتن منابع آب کافی و موقعیت جغرافیایی مناسب و قرار گرفتن در مکان خطوط ارتباطی جادهای و ریلی به روستای هدف گردشگری تبدیل شده است.
مردم این روستا اغلب به دامداری و کشاورزی و باغداری مشغول هستند و محصولات عمده این روستا عبارتند از سیب، گردو، قیسی، زردآلو پیوندی، یونجه، خیار، کدو، جو و گندم. زبان آنها فارسی و مازنی است و پوشش بانوان قدیمی این روستا نیز دامنهای قرمز و گلدار و روسریهای سفید بلند میباشد، که این نوع لباس برای توریست های این منطقه بسیار جالب است.
از دیگر دیدنی های سیمین دشت میتوان به کوههای سر به فلک کشیده مانند آهنک، انار کندو، گوران، بز کوه و یورد شریف اشاره کرد. دو رودخانه حبلهرود و دلیچای و محله کویر با وجود انار کندو در ابتدای ورودی سیمین دشت از دیگر جاذبه های توریستی این روستا هستند.
ارتفاع دریاچه آهنک از سطح آب های آزاد به طور تقریبی 1700 متر است. این دریاچه از دو حوضچه دوقلو تشکیل شده که همواره مملو از آب هستند و عمق حوضچه کوچکتر به اندازه 8 متر و عمق حوضچه بزرگتر 32 متر اندازهگیری شده است. جالب است که مردم بومی این منطقه به دریاچه آهنک «دریا» میگویند. آب دریاچه آهنک از چشمهای واقع در ارتفاعات بالای آبگیرها، وجود چند چشمه جوشان در زیر دریاچه، بارش باران و برف و برفهای ذوب شده در ارتفاعات مناطق اطراف تامین میشود و علت اینکه آب دریاچه دارای وضوح و شفافیت زیادی است سرچشمه زلال و پاک آن میباشد، به طوری که میدان دید آب به 20 متر میرسد.
کف دریاچه آهنک از گل بسیار سبک و نرم و ماسه پوشیده شده و دمای آب آن نیز تقریبا به 24 درجه سانتیگراد میرسد. اطراف دریاچه نیزارهایی با ارتفاع تقریبی سه متر روئیده و منظره زیبایی به دریاچه بخشیده است. بیشترین پوشش گیاهی پیرامون دریاچه آهنک فیروزکوه شامل درخت گز است و در فاصله کمی از آن چند درخت بید نیز دیده میشوند. پوشش جانوری در آب دریاچه شامل قورباغه و ماهی کپور است.
اما با وجود این همه جذابیت، آب دریاچه آهنک تلخ مزه است و برای آشامیدن مناسب نیست، علت تلخی آب دریاچه وجود گوگرد و املاح معدنی است. در صورتی که از این مکان بازدید داشتید میتوانید حدود 2 کیلومتر بالاتر از دریاچه آهنک در منطقه ای سرسبز از آب چشمه زلال اما کوچکی به نام بالا چشمه بنوشید. در مجاورت بالا چشمه، درخت بید بزرگی قرار دارد که در هر موقعیتی قرار بگیرید میتوانید آن را به راحتی ببینید و این درخت برای گردشگران به نشانهای جهت یافتن چشمه تبدیل شده است.
در مقابل بالا چشمه، یک غاری دیده میشود که عمق زیادی ندارد و در صورت بارش باران، وقوع طوفان، سیل، تگرگ و یا سرما و برف مامن امنی برای بازدیدکنندگان این منطقه است. گنجایش غار به صورت نشسته بیست نفر و به صورت ایستاده سی نفر میباشد.
در مسیر رسیدن به دریاچه در طرف راست، کوهی به نام بزکوه دیده میشود که در گذر زمان به علت فرسایش های متعدد همانند یک اثر هنری جذاب گردشگران را محو زیبایی خود میسازد. بعد از اینکه شیب تقریبا تند اول مسیر را پشت سر گذاشتید به یک دشت خشک و بی آب و علف و خانههایی مخروبه و محل نگهداری حیوانات و درختانی خشک و پوسیده میرسید. این مکان نشاندهنده سکونت و زندگی در سالهای نه چندان دور در حوالی روستای سیمیندشت است. وجود دریاچه آهنک در این دشت خشک، موجب شگفتی هر تماشاگری خواهد شد.
نکات بازدید از دریاچه آهنک
شنا و غواصی در دریاچه آهنک فیروزکوه از سرگرمی های این مکان به شمار میرود. تجربه شیرین غواصی در عمقی به اندازه 6 متر و تماشای گروه های ماهی و جانوران آبزی از لحظات فراموش نشدنی هر گردشگری است. ناگفته نماند که آب دریاچه بسیار سرد است، اما همین سرما موجب میشود خستگی مسیر را از تن به در کنید. در فصل تابستان دریاچه آهنک مکان شنا و تفریح اهالی روستاست. درضمن عمق زیاد دریاچه و آب سنگین آن تنها برای شناگران ماهر مناسب است.
در هنگام بازدید از دریاچه آهنک و شنا کردن در آن حتما لوازم مناسب مانند لباس مناسب فصل و لباس شنا، کفش مناسب پیادهروی، حوله، بطری آب با حجم حداقل 1 لیتر، زیرانداز، یک دست لباس اضافه، لوازم بهداشتی و داروهای شخصی، یک وعده غذای سبک، کرم ضدآفتاب و عینک آفتابی کلاه به همراه داشته باشید.
افرادی که به عکاسی علاقهمند هستند در پیرامون دریاچه میتوانند سوژه های مناسبی را پیدا کنند. زیرا این دریاچه روی یکی از تپههای مرتفع واقع شده و تا چند کیلومتر آنطرفتر از آلودگی شهری خبری نیست.
بهترین فصل بازدید از دریاچه آهنک
دریاچه آهنک در تمام طول سال و در همه فصل ها زیبایی های خاص خود را دارد اما پیشنهاد میکنیم بهار و پاییز را برای آمدن به این منطقه انتخاب کنید چون آبوهوا دلپذیر و مناظر سرسبز و بینظیر است. در فصل بهار با ورود به جاده پرپیچوخم و خلوتی که به دریاچه ختم میشود شاهد چشم انداز خارقالعادهای خواهید بود که در کمتر جایی از اطراف تهران میتوان آن را نظاره کرد. درختان بید و سرو بلند قامت که در مجاورت جاده ایستاده اند، باغهای گیلاس، گردو و سیب، مراتع سرسبز و آواز دلنشین پرندگان را تنها در بهار این منطقه میتوانید تجربه کنید. فصل پاییز با طبیعت هزار رنگ در پیرامون دریاچه آهنک گردشگران را به سوی زیباییهای خود فرا میخواند. همچنین در فصل تابستان هوای این منطقه نسبت به مکان های دیگر خیلی گرم نیست و برای حضور در کنار دریاچه مناسب است و زمستان نیز با وجود زیباییهای برفی اما ایجاب میکند با تجهیزات کامل به سوی دریاچه آهنک سفر کنید.
اقامت در فیروزکوه
در صورتی که تصمیم دارید مدت بیشتری در فیروزکوه بمانید و از جاذبه هایی همچون تنگه واشی، روستای زرین دشت و روستای هرانده بازدید کنید میتوانید از اقامتگاه های بومگردی این منطقه استفاده کرده و سفری شیرین را تجربه کنید. همچنین ویلاهای اجاره ای استان تهران در سایت ویلاجار گزینه دیگری برای مسافران این منطقه است.
مسیر دسترسی به دریاچه آهنک و روستای سیمیندشت
مسیر تهران به فیروزکوه را پیش بگیرید و پس از شهر دماوند و عبور از پمپ بنزین سیدآباد، وارد فرعی سمت راست شوید. در این فرعی جادهای قرار دارد که از چند روستا به نام کلاک، رودافشان، مشهد و حصاربن گذر کرده و در انتها به روستای سیمیندشت ختم میشود. از روستای سیمین دشت نیز باید از مجاورت بند روی رودخانه عبور کرده و جاده خاکی پیش رو را ادامه دهید. در این جاده خاکی با اتومبیل حدود 20 دقیقه و اگر پیادهروی را انتخاب کنید تقریبا 2 ساعت تا مقصد اصلی زمان لازم است. سمت چپ مسیر یک تابلو جهت راهنمایی دقیق مسیر دریاچه وجود دارد.
ایستگاه راهآهن روستای سیمیندشت از قدیمیترین ایستگاههای قطار ایران محسوب میشود که در مسیر تهران - ساری واقع شده، پس میتوانید تا روستای سیمیندشت را به وسیله قطار طی کنید.
پنج شنبه 29 شهریور 1403
شنبه 09 تیر 1403
اینکه مسیر خاکی چقدر هست و با سواری میشه رفت و وضعیت آب برای شنا مناسبه ؟
دوشنبه 18 مهر 1401
پنج شنبه 10 شهریور 1401
چهارشنبه 17 آذر 1400
چهارشنبه 06 مرداد 1400
یکشنبه 30 خرداد 1400