برج رسکت (Resket) از جمله مکان های تاریخی و دیدنی شهرستان ساری واقع در استان مازندران است که به نظر می رسد این برج، آرامگاه یکی از شهریاران آل باوند در دوره سلجوقیان باشد.
این برج از جمله برج های مدور و آجری است که ساخت آن به قرن پنجم هجری قمری باز می گردد و از جمله آثار باستانی کشور است که به ثبت رسیده و در روستای رسکت و در شیب تند یک کوه سنگی ینا شده است و چیزی که تعجب بر انگیز است مستقر شدن این برج آجری در آن شیب تند می باشد و با تحقیقاتی که در این رابطه صورت گرفت محققان پی بردند که معماران این برج، سنگ های کوه را تراشیده و حفره ای سنگی ایجاد کرده اند تا بتوانند این برج آجری را در داخل آن حفره قرار دهند.
بعضی از محققان برج رسکت را یادمانی چند منظوره در نزدیکی محل سقوط یک شهاب سنگ می دانند. این شهاب سنگ که شهاب سنگ اسپهبد شروین نام داشت در سال 231 خورشیدی در این منطقه سقوط کرده است.
برج رسکت برجی مدور با سقفی مخروطی است که قطر فضای داخلی آن حدود 57 متر است. لب برج با ردیف مضاعفی از مقرنس های آجری تزیین شده به طرح و نقش گچبری می باشد. این بنا دارای دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی است که در پایین این مقرنس ها می باشند البته دو سوم این کتیبه ها از بین رفته اند اما هم اکنون نیز به دلیل قرار گرفتن حروف کتیبه به رنگ سفید بر زمینه ای به رنگ آبی زیبایی خاصی دارند و جلوه گری می نمایند.
متن کتیبه از این قرار است : بسم الله الرحمن الرحیم.. قل هو اللّه احد اللّه الصمد لم یلد ولم یولد ولم یکن له کفواً احد. (سورۀ112) بسم اللّه الرحمن الرحیم کل نفس ذائقه الموت …(سوره 21 ،آیه 36 ).
بالای درب نیز کتیبه دیگری وجود دارد که آن نیز از گچ ساخته شده اما بسیار آسیب دیده است. این کتیبه شامل چهار سطر است که سه سطر اول و نیمی از سطر چهارم به کوفی ریحان شبیه است و نیمی از خط چهارم نیز به خط پهلوی نوشته شده است.
متنی که به کوفی نوشته شده بوسیله خطی عمودی به دو قسمت تقسیم گشته شده که یکی آیه هایی از قرآن و دیگری مطالب تاریخی است. خط عمودی دیگری نوشته های کوفی را از متن پهلوی جدا نموده است.
متن اولین بخش از کتیبه که این صورت است : لا اله الا اللّه مخلصا محمد رسول اللّه صادقا که این متن نشان دهنده ایمان مردمان آن دوره به اسلام می باشد. نکته قابل توجه این است که دو کلمه مخلصا و صادقا به متن اضافه گشته است که مخلصا به معنای با خلوص قلبی و صادقا به معنای با صداقت قلبی می باشد و در ایران مرسوم است که از این دو کلمه برای تحکیم و تأیید بیشتر شهادتین استفاده می شود. متأسفانه مواد متن بخش تاریخی از بین رفته است و تنها کلمه هـذه الـقبه ... در آن قابل تشخیص می باشد.
در پایان متن کوفی تاریخ احداث بنا درج شده است و تنها کلمه مائه به معنای صدها از تاریخ بنا قابل خواندن می باشد. در رابطه با تاریخ ماه نیز با وجود آسیب های دیده شده کلمه شوال قابل تشخیص است و می توان با استفاده از این اطلاعات تاریخ دقیق بنا را سال 400 دانست که البته طرح معماری بنا تاریخی بین 300 تا 500 را نشان می دهد.
برای دسترسی به برج تاریخی رسکت می بایست به استان مازندران و شهرستان ساری سفر کنید. این برج واقع در روستای رسکت در 40 کیلومتری ساری می باشد.
یکشنبه 30 آبان 1400
یکشنبه 07 شهریور 1400
یکشنبه 27 تیر 1400
یکشنبه 09 خرداد 1400
شنبه 04 اردیبهشت 1400
دوشنبه 11 اسفند 1399
چهارشنبه 08 بهمن 1399
سه شنبه 02 دی 1399
یکشنبه 18 خرداد 1399