کویر پلوند کجاست؟
کویرها همواره از دیدنی ترین مناطق طبیعت هستند. آسمان زیبای آنها در شب و درخشش ستارگان، تپه های ماسه ای با اشکال مختلف، سکوت و آرامش بی نظیر و شنزارها و سازه های شنی آنها باعث جذب گردشگران زیادی به این مناطق می شود. یکی از بکرترین و خاص ترین کویرهای ایران، کویر پلوند (پلُند) می باشد.
کویر پلند یا کویر مظفری ناحیهای بیابانی می باشد که در غرب شهرستان فردوس در استان خراسان جنوبی قرار دارد. این کویر در 40 کیلومتری غرب شهر فردوس قرار گرفته و با مشهد مقدس 400 کیلومتر فاصله دارد. آبگرم معدنی نیز در 60 کیلومتری این کویر جوشان است. این ناحیه کویری در نزدیکی روستای چاه پلوند و در منطقه حفاظتشده مظفری واقع شده و از غرب به کال نمک، از شمال به روستاهای کجه و چاهنو، از جنوب به پناهگاه حیات وحش رباط شور و از شرق به روستاهای طاهرآباد و ابراهیمآباد منتهی شده و ارتفاع متوسط آن از سطح آبهای آزاد، تقریبا 950 تا 1000 متر میباشد.
اهمیت کویر پلوند فردوس
منطقه حفاظت شده مظفری که نام خود را از کوهی در نزدیکی این ناحیه گرفته است، یکی از زیستگاه های با ارزش می باشد که از لحاظ بیولوژیکی طبیعی، اهمیت فراوان دارد. این منطقه جزو مناطق مناسب برای زیستگاه گونه های مختلفی است که در کویر نمک و حاشیه کویر مرکزی واقع شده اند. تنوع سازه های طبیعی و حیات وحش و همینطور شرایط آب و هوایی منطقه، پلوند را به مکانی با ارزش و دارای پتانسیل های فراوان اکولوژیکی و زیبا از لحاظ شرایط توپوگرافیک، تبدیل ساخته و ارزش آن با قرارگیری در نواحی خشک استان خراسان جنوبی بیشتر شده است.
جاذبه های دیدنی کویر پلوند فردوس
در این ناحیه، تپههای ماسهای به شکل دم یوزپلنگ درآمده اند که جزو جاذبههای طبیعی منحصر به فرد کویر میباشد و آن را با عنوان اثر طبیعی دم یوز می شناسند. از دیدنی های دیگر این ناحیه بیابانی اثر طبیعی غار سنگ سوراخ و سنگ سوراخ است که در نزدیکی این کویر زیبا قرار گرفته است. این سازه های طبیعی در کویر پلوند موجب شده همواره گردشگران زیادی که به تماشای کویر علاقه مند هستند به این ناحیه سفر کنند و لذت کویرنوردی را تجربه کنند.
وجود تپه ماهورهای ماسهای، دقها و کفههای نمکی، شنزارهای روان و شنزارهای تثبیت شده و نواحی کویری در مجاورت نواحی کوهستانی، از جاذبههای تماشایی و خاص این منطقه گردشگری میباشد. ناگفته نماند آسمان کویر نیز همواره از بهترین دیدنی ها برای گردشگران و کویر دوستان بوده است و کویر پلوند نیز از این قاعده مستثنی نیست.
بیابان پلوند از لحاظ توپوگرافی به ناحیه بیابانی و کویری و تپه ماهور و ناحیه کوهستانی و صخره ای تقسیم می شود.
پوشش گیاهی کویر پلوند
بخش عمده اراضی منطقه مظفری را ناحیه مسطح دشت تشکیل می دهد که شامل مراتع فقیر و تنک می باشند. در کل پوشش گیاهی پلوند استپ می باشد. در این منطقه کویری، گیاهانی همچون گل بومادران، لاله قرمز، زرشک وحشی، آنغوزه، درمنه، گیاهان علفی، آویشن، بنه، گز، قیچ، اسکنبیل، تاغ، بادام کوهی، کسور، زیره سیاه، گیاهانی از تیره کاسنی، خارشتر و افدرا به چشم می خورند.
حیات وحش کویر پلوند
در کویر پلوند، حیوانات و خزندگان و پرندگان زیادی رویت شده اند که وجود آنها در شرایط سخت بیابان و سازگاری گونه های مختلف با این مکان موجب شده که این کویر بی نظیر در میان بیابان های مختلف، از لحاظ زیستگاه موجودات جایگاه بسیار خوبی داشته باشد. از گونه هایی که در این بیابان زیست می کنند می توان به جبیرو، لاکپشت، کبوترچاهی، گرگ، قوچ و میش، آهو، کل و بز، شغال، کبک، گربه شنی، روباه، کاراکال، تشی، تیهو، باقرقره، عقاب طلایی، هوبره کمرکولی، زاغ بور، عقاب، غراب، انواع مارها، چک چک کوهی، شاهین، دلیجه، بزمچه، قرقی، انواع گنجشک اشاره کرد.
سفر به کویر پلوند
برای رفتن به کویر پلوند باید به شهر فردوس و از آنجا به طرف روستاهای کجه، طاهرآباد و ابراهیم آباد رفته و سپس با طی شش کیلومتر جاده خاکی به طرف مسیر کجه یا سنگ سوراخ به این کویر زیبا می رسیم. همچنین در این منطقه شش اقامتگاه بوم گردی برای گردشگران تعبیه شده تا در این کویر زیبا بتوانند بدون دغدغه شب را سپری کنند. در این اقامتگاه ها غذاهای محلی خراسان جنوبی سرو می شود و همچنین تفریحاتی مانند زیپ لاین، شتر سواری در کویر، موتور چهارچرخ، اجرای برنامه های محلی به همراه موسیقی سنتی و آفرود انجام میشود. این کویر از لحاظ دارا بودن بزرگترین زیپ لاین کویری شرق کشور در بین کویرهای دیگر شناخته شده است. همچنین می توانید از جاذبه های گردشگری دیگری مانند دره کال جنی، کال نمک طبس و باغ گلشن طبس در استان خراسان جنوبی دیدن کنید.
سه شنبه 28 دی 1400
چون خلوته جای عالی ایه بری ذهنتو خلوت کنی
دوشنبه 10 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
دوشنبه 14 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
دوشنبه 24 آذر 1399