اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمان - کرمان  
سه شنبه 01 آبان 1397

در استان کرمان، باغ های گوناگونی وجود دارد که یادگار دوران قاجار می باشند. یکی از این باغ ها، باغ هرندی است. این باغ به دستور محمدرضا خان عدل السلطان (یکی از صاحب منصبان نظامی کرمان)، در سال 1252 ه.ش احداث گشت. مرتضی قلی اسفندیاری، پسر عدل السلطان، در سال 1266 ه.ش، نقشه‌ ساختمان مرکزی این باغ را از کشور فرانسه برای پدرش ارسال کرد. طرح این ساختمان تلفیقی از معماری ایرانی و فرنگی می باشد. هم اکنون، موزه باستان‌ شناسی کرمان و موزه‌ سازهای سنتی، در این باغ قرار گرفته است.

ساختمان مرکزی، با 2000 متر مربع زیربنا، در ضلع شمالی باغ و در مجاورت آبنماها بنا شده است. این ساختمان دارای دو طبقه می باشد و یک سقف گنبدی با عمق کم دارد. در گذشته برای کف ساختمان، از آجر سنتی قدیمی بهره برده اند ولی امروزه آنرا سرامیک کرده اند. بر روی ساختمان و در قسمت مرکزی پشت بام، کلاه فرنگی چند ضلعی وجود دارد که نور را تأمین خواهد کرد.

در سال 1313 ه.ش، این باغ به ابوالقاسم هرندی که اهل یزد و از تاجران بنام کرمان بود، فروخته شد. در سال 1349 ه.ش، بخشی از باغ و ساختمان آن به وزارت فرهنگ و هنر اهدا گشت. اندکی بعد، وزارت فرهنگ و هنر مابقی باغ را نیز خریداری کرد. این باغ، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، در آذرماه 1354 ه.ش، با شماره 1170 به ثبت رسید.

در سال 1368 ه.ش، سازمان میراث فرهنگی تعدادی ساز از ایرج گلسرخی خریداری کرد. در سال 1378 ه.ش، استاد حسین مسعود کرمانی (یکی از کارمندان سازمان میراث فرهنگی) اعلام کرد که قصد دارد یک موزه‌ ساز در استان کرمان راه اندازی کند. رئیس سازمان میراث فرهنگی (سید محمد بهشتی)، پیشنهاد ایشان را پذیرفت و در نهایت در سال 1380 ه.ش، هزینه ‌ای در حدود 160 میلیون تومان صرف شد تا تعمیرات و بازسازی های لازم انجام گردد.

در سال 1382 ه.ش، ساختمان مرکزی، به عنوان موزه‌ باستان‌ شناسی کرمان راه اندازی گشت. پس از مدتی، به دلیل بروز مشکلاتی، موزه تعطیل شد ولی در نهایت در سال 1383 ه.ش، با رفع مشکلات، دوباره موزه را بازگشایی کردند. هم اکنون موزه سازهای سنتی در طبقه همکف و موزه‌ باستان ‌شناسی در طبقه فوقانی قرار گرفته است.

موزه‌ باستان ‌شناسی، دارای 4 غرفه می باشد. در این غرفه ها، ظروف سفالی، فلزی، سنگی، شیشه ‌ای و کتیبه‌ های سنگی دوره های گوناگون نگهداری خواهد شد. اغلب آثار تاریخی این موزه، از ناحیه هلیل‌ رود (جیرفت) و شهداد گردآوری شده اند. یکی از هدف های با اهمیت موزه باستان شناسی، معرفی تمدن‌ های کهن منطقه جنوب شرق کشورمان و ارتباط آن ‌ها با تمدن‌ های مجاور می باشد. موزه باستان شناسی شامل دو قسمت دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی می باشد.

غرفه شهداد که آثار موجود در این غرفه، از بررسی و تحقیق مجموعه باستانی شهداد به دست آمده است. انواع ظرف‌های سنگی، سفالی و فلزی متعلق به هزاره ‌های سوم و چهارم پیش از میلاد مسیح در این غرفه مشاهده می شود. گردنبندهای بسیار ظریف و ظروف سنگی شبیه به دوات، از دیگر آثار این غرفه می باشند.

غرفه جازموریان (پیش از تاریخ) که آثار این غرفه شامل انواع سفال‌ های خاکستری بسیار ظریف با نقش های زیبا است. این آثار، متعلق به اوایل هزاره‌ دوم و اواخر هزاره‌ سوم پیش از میلاد مسیح می باشد. یکی از نمونه های این غرفه، تبرهای مفرغی‌ است که از جیرفت و غرب باتلاق جازموریان به این موزه منتقل شده است.

غرفه جازموریان (دوره‌ی تاریخی) که به دوران سلوکی، اشکانی، هند، فلات مرکزی ایران، آسیای مرکزی و میان ‌رودان تعلق دارد. از این آثار می توان به جام‌ های سفالین، بشقاب، کوزه و ریتون‌ های منتهی به سر جانورانی چون اسب، قوچ، گاو و نیم‌ تنه‌ انسان اشاره کنیم. یکی از شاخص‌ ترین آثار باغ موزه‌ هرندی، سورنا می باشد که به دوران هخامنشی تعلق دارد.

غرفه اسلامی که از جمله آثار موجود در این بخش می توان به سفال های لعاب‌ دار، پیه ‌سوز، اشیاء فلزی، عطردان، انواع ظروف و کتیبه ‌های سنگی متعلق به قرن های گوناگون اسلامی اشاره کرد.

سرستونی از تخت جمشید، مدتی در موزه باستان ‌شناسی این باغ قرار داشت اما در نهایت در سال 1385 ه.ش، به تخت جمشید منتقل شد.

موزه سازهای سنتی، 32 ویترین دارد و در کل 250 ساز سنتی در این موزه نگهداری می شود. استاد حسین مسعود، 5 ساز این موزه را ساخته است. وی علاوه بر این 5 ساز، سازهای دیگری را نیز به این موزه اهدا کرده است که از آنها می توان به یک عدد عود، یک عدد سه‌ تار (ساخته استاد نریمان)، یک عدد تنبک (متعلق به دوران قاجار) و ... اشاره کنیم.

تنبک، تار، دایره، قیچک، سنتور، قانون، رباب، کمانچه، دوتار خراسان، تنبور کرمانشاه، چنگ، نی، بربط، کاسوره خوزستان، کوزک بم و... از نمونه ساز های موجود در این موزه می باشند.

بخش اطلاع‌ رسانی برای ارائه خدمات صوتی و تصویری از طریق سخت‌ افزار، نرم ‌افزار، خدمات اینترنتی و ویدیویی از دیگر قسمت های این موزه می باشد. امکان مطالعه، بررسی و پژوهش درباره موسیقی سنتی ایران نیز در این موزه وجود دارد.

ویترین های این موزه، به سیستم های صوتی مجهز می باشند. این گونه که بازدیدکنندگان، علاوه بر مشاهده سازها، با چگونگی نواختن آنها نیز آشنا می شوند و نوای ساز استادهای بزرگ موسیقی را نیز می شنوند.

هر ساله در این موزه، مراسمی به نام "شبی با موسیقی سنتی ایران" برگزار می گردد. در این مراسم، استادان و پیشکسوتان موسیقی نیز حضور دارند و با ساز های خود می نوازند.

بر روی دیوارهای موزه، نقاشی های خطی زیبا، تصاویر و اشعار دلنشینی در زمینه‌ موسیقی اصیل ایرانی موجود است. در بخش دیگری از موزه نیز تصاویر پیشکسوتان موسیقی ایران و هنرمندان بزرگ مشاهده خواهد شد. 300 عکس متعلق به دوره قاجار با موضوع موسیقی در موزه وجود دارد که تعدادی از آنها را نیز به نمایش گذاشته اند.

یکی از کمبود های این موزه، نبود توضیحات انگلیسی برای گردشگران خارجی می باشد.

اثرات نم و رطوبت بر روی دیوارهای ساختمان مشاهده می شود که این موضوع سبب می شود به مرور زمان به سازهای موزه صدمه وارد شود. علاوه بر رطوبت، نور آفتاب نیز می تواند به این ساز ها آسیب برساند. به همین دلیل از سال 1395 ه.ش، صحبت هایی مبنی بر تغییر مکان این موزه و انتقال آن به کاروانسرای گنجعلی‌ خان شده است لذا هنوز اقدامی صورت نگرفته است.

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری استان کرمان که در مجاورت باغ موزه هرندی قرار گرفته است، مجموعه‌ی گنجعلی‌ خان می باشد.

باغ موزه هرندی در استان کرمان و در ابتدای خیابان فردوسی واقع شده است.

دیدگاه کاربران


پریسا
پریسا
چهارشنبه 22 دی 1400
باغ موزه هرندی، بنایی است که در دوره قاجار ساخته شده و امروزه در آن ساز های سنتی و نمایش میدن
پریسا
پریسا
شنبه 01 آبان 1400
شهرت این باغ بخاطر سرو های قدیمی اونه
amirali soheil
amirali soheil
سه شنبه 08 تیر 1400
رضا شاه قبل ترک ایران در این باغ که حالا تبدیل به موزه شده است در تبعید بوده و در طبقه نخست موزه موسیقی است که فقط به علاقمندان پیشنهاد میدم چون باید دو بلیط تهیه کنید و ارزششو نداره به نظر من.
rehash1339
rehash1339
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
یادش به خیر👌 من از این موزه دیدن کردم. یکی از اشیا جالب این موزه شیر مکزیکی سیاه رنگ هستش. خیلی جالبه.
fotrosagency
fotrosagency
پنج شنبه 26 فروردین 1400
باغ موزه زیبای هرندی از ساختمان های به جا مانده از قاجاریه است خیلی معماری بی نظیری داره و به نظر من کمی شبیه حمام فین در کاشان است👏👏🙏
doors
doors
سه شنبه 28 بهمن 1399
ما با گروه معماری برای دیدن آثار تاریخی اینجا رفتیم خیلی زیبا بود. دروازه باغ موزه هرندی خیلی جالبه.
tina_8289
tina_8289
دوشنبه 29 دی 1399
باغ موزه هرندی بسیار زیباست کمی شبیه حمام فین کاشان هست 👌 موزه موسیقی و ساز این مجموعه از سال 1380 فعالیت میکند.
farar
farar
یکشنبه 23 آذر 1399
باغ و موزه هرندی از زمان قاجار به جا مانده و موزه ای مشتمل بر سازهای سنتی و موزه باستانشناسی است. نزدیک خیابان شهید بهشتی کرمان واقع شده.
azarmokarram
azarmokarram
شنبه 10 خرداد 1399
من این عمارت رفتم ، دو طبقه است، یک طبقه موزه ی ساز، یک طبقه موزه ی آثار باستانی قرار داره.