یکی از جاذبه های گردشگری و ژئوتوریسمی شهر قم، گنبد های نمکی طغرود می باشد. گنبد های نمکی این منطقه، یکی از زیبا ترین و بزرگ ترین گنبدهای نمکی ایران محسوب می گردند.
این گنبد های نمکی، در اثر چین خوردگی های زمین و فشار به لایه های نمک به وجود آمده اند. گنبد های نمکی طغرود از طرف شمال تا 3 کیلومتر ادامه پیدا کرده اند. این گنبد ها که به شکل دایره هستند، تنها نمونه متقارن گنبد های نمکی در جهان به شمار می روند. این منطقه، به دلیل دارا بودن از شکل های گوناگون، زیبا و منحصر به فرد کوه نمک، همه ساله گردشگران بسیاری را مجذوب خود می کند.
در میان کوه ها و صخره های نمکی، یک دریاچه کوچک وجود دارد که جلوه این منطقه را دو چندان نموده است. این دریاچه زیبا در 6 ماه دوم سال، به علت افزایش تبخیر آب، به لایه ای قطور از نمک تبدیل می گردد. در برخی مواقع، قطر نمک در این دریاچه به نیم متر هم خواهد رسید.
با توجه به اینکه در برخی از مواقع، سطح دریاچه توسط نمک سفت پوشیده شده است، می توانید برروی آن قدم بزنید. این دریاچه دارای آب شور و بسیار زلالی است. در بخش میانی این دریاچه، نقطه سیاه رنگی وجود دارد که یک گودال عمیق است. بهتر است به این نقطه سیاهرنگ نزدیک نشوید. در صورتی که تمایل دارید به این دریاچه وارد شوید، حتماً از کفش و یا دمپایی استفاده کنید زیرا در غیر این صورت ممکن است دچار بریدگی کف پا توسط نمک های کف دریاچه شوید. آب دریاچه دارای خاصیت درمانی است بنابراین می توانید در آن به آب تنی نیز بپردازید.
با توجه به بررسی های انجام شده توسط زمین شناسان، قدمت این گنبد نمکی به 60 میلیون سال قبل باز می گردد. تا 10 سال پیش در این منطقه یک معدن وجود داشته که به استخراج نمک می پرداخته است. نمک این منطقه، به علت غلظت اندک، بیشتر در مصارف صنعتی و غیر خوراکی کاربرد داشته است. به تدریج به دلیل برداشت های غیر اصولی و حتی غیر قانونی از بخش های مفید گنبد، تولید باطله های معدنی همچون مارن قرمز، لایه های گچ و نمک مارن شده در این منطقه افزایش یافت. با ریزش این باطله ها، معدن و استخراج نمک را در این گنبد ها تعطیل کردند. امروزه این گنبد های نمکی زیبا فقط به عنوان یک جاذبه گردشگری کاربرد دارند.
در گنبد های نمکی طغرود، لایه های نمک به صورت یکپارچه می باشند که ضخامت آن ها حدودا بین 5 تا 18 متر است. در این گنبد ها علاوه بر نمک، سنگ های بزرگ گچی و آندزیتی نیز یافت می شود.
در برخی از بخش های این گنبد ها، نمک ها به شکل بلور های تیغه ای و یا کنگره ای در آمده اند. علت تشکیل این اشکال، قرار گیری این گنبد در منطقه گرمسیری و تبخیر آب های حاصل از بارندگی های فصلی می باشد.
نمک این گنبد ها، رنگ های گوناگونی همچون بنفش، سفید، قرمز، کرم قهوه ای و... دارد. وجود این رنگ های زیبا و متنوع، زیبایی خاصی به این منطقه بخشیده است. در هنگام سفر به این منطقه، آب آشامیدنی همراه خود ببرید.
برای دسترسی به این طبیعت زیبا و بکر، به شهر قم سفر کنید، در جاده قم به جعفریه، 2 کیلومتر قبل از دامشهر، وارد جاده کوه نمکی شوید.
یکشنبه 22 آبان 1401
اما شنیدم وسط دریاچه گودالی داره که بهتره بهش نزدیک نشید
سه شنبه 07 دی 1400
چهارشنبه 31 شهریور 1400
دریاچه نمک در اثر تبخیر آب شور به وجود اومده، این دریاچه انقد نمک داره که خیلی راحت میشه روش پیاده روی کنی
شنبه 16 مرداد 1400
دوشنبه 31 خرداد 1400
یکشنبه 19 اردیبهشت 1400
شنبه 21 فروردین 1400
دوشنبه 18 اسفند 1399
سه شنبه 21 بهمن 1399
سه شنبه 23 دی 1399
شنبه 15 آذر 1399
شنبه 03 خرداد 1399