منطقه زیبای شاندرمن، بام سبز ماسال با داشتن مناظر زیبا و چشم نواز، در یک کیلومتری شهر ماسال واقع شده است. در واقع شهرستان ماسال که قسمتی از شهرستان تالش به شمار میرفت، در سال 1376 به شهرستان ماسال تبدیل و از دو بخش شاندرمن و ماسال تشکیل شده است. از منطقه شاندرمن علاوه بر جلگه شهر زیبای ماسال بخش هایی از شهرستان های صومعه سرا و بندرانزلی با چشم اندازهای بسیار جالب و دیدنی قابل مشاهده است. فاصله ماسال تا رشت 50 کیلومتر و با فومن و صومعه سرا 20 کیلومتر است و شاندرمن نیز با شهر رشت کمتر از 60 کیلومتر فاصله دارد و از ماسوله حدود 40 کیلومتر، بندر انزلی 40 کیلومتر، قلعه رودخان 30 کیلومتر و جنگل گیسوم 40 کیلومتر و از آستارا حدود 95 کیلومتر فاصله دارد.
این دهکده توریستی در منطقه غربی گیلان و میان کوه های انبوه و پوشیده از درختان قرار گرفته و بهترین جاذبه گردشگری ماسال به شمار میرود.
ماسال و شاندرمن به نام های شاندرمن، رودکنار، سربازار، ماسال نیز شناخته می شوند و گویش اهالی این منطقه تالشی می باشد.
کلمه شاندرمن در گویش تالشی، به معنی با من رفتن میباشد. بعضی از افراد عقیده دارند که به علت این که این مکان در گذشته، کاروان سراهایی داشته و محل اسکان و تردد کاروان هایی که به سمت خلخال و تالش شمالی میرفتند بوده است. عده ای نیز بر این باورند که در زمان گذشته این منطقه، مکانی شاه نشین بوده و به همین جهت به آن شاه در من یا همان شاندرمن میگفتند.
آبشارهای بسیار زیبایی مانند آبشار ویوز در مجاورت محدوده ییلاقی النزه در شاندرمن، آبشار خون، آبشار واشیار، آبشار پلکانی شته میل، آبشار جیره وزن، آبشار تولی نسا و آبشار رامینه با ارتفاع ده متر از دیگر جاذبه های کم نظیر این منطقه می باشد.
روستای سیاهمرد
پهناورترین روستای استان گیلان به نام سیاهمرد با جمعیت چهار هزار نفر در گذشته به عنوان مکان اصلی سکونت اهالی شاندرمن به شمار میرفته و جهانگرد ایتالیایی، رابینو نیز در سال 1906 میلادی، از این منطقه توریستی بازدید کرده و در آن زمان، ایل شاندرمن شامل 12 طایفه و گروه بودند.
جمعه بازار شاندرمن
بازارهای محلی گیلان مانند جمعه بازار شاندرمن از جمله فرهنگ غنی مردمان این خطه است که گردشگران بی شماری را به سوی خود جذب می کند. قدم زدن در بازارهایی با بافت سنتی جاذبه های دیداری بسیاری دارد و همچنین گردشگران قادر به فراهم آوردن مایحتاج روزانه خود می باشند. این بازارها اعم از سرپوشیده یا روباز، مرکزی برای خرید و فروش کالاهای متنوعی محسوب می شوند. بازارهای همیشگی شهرهای استان گیلان متناسب با سلیقه و علاقه مندی های مشتریان آراسته شده اند. نکته جالب که در این بازارها به چشم می خورد این است که تعداد زیادی از فروشندگان در این بازارهای محلی را زنان تشکیل می دهند و در میان محصولات عرضه شده در بازارها می توان به سبزی های تازه و تخم مرغ های محلی تازه و حتی صنایع دستی ماسال اشاره کرد. از صنایع دستی زنان شاندرمن میتوان به گیروه (جوراب پشمی)، چنگیله (دستکش پشمی)، انواع زین و یراق اسب دستبافت و شاله شکه و شاله شوار (کتوشلوار پشمی) اشاره کرد. بازار مالفروشان شاندرمن نیز در صبح روز پنجشنبه برپا است و دیدن آن خالی از لطف نیست.
غار آویشو
برای رفتن به غار آویشو واقع در شاندرمن باید از رشت به سمت ماسال و پس از آن به سمت شاندرمن بروید و از روستاهای سیاهمرد، چالسرا و سپس از مجاورت آرامگاه درویش شاه امیر شاندرمن عبور کنید. امکان رفتن از این مسیر با ماشین سواری نیز هست که تقریبا 35 کیلومتر با شاندرمن اختلاف فاصله دارد.
در شهرستان زیبای ماسال حدود هفده غار شناسایی شده است که بزرگترین و مهمترین آن غار آویشو است. این غار در حدود بیست و دو کیلومتری شهر ماسال واقع شده است. غار آویشو با دهانه ای به ارتفاع پانزده متر با دهلیزهایی به ارتفاع پنجاه سانتیمتر تا سی متر تشکیل شده است. در داخل این غار رودخانه ای جریان دارد و چند آبشار دیدنی نیز در مسیر این غار قرار گرفته است که ارتفاع آنها از هشت تا دوازده متر متغیر است و اکثر این آبشارها دارای شیبی معکوس می باشند. در داخل غار قندیل های آهکی تشکیل شده که بلندی برخی از این قندیل ها بیش از یک متر است و طول این غار تا هزار و هفتصد متر قابل دسترس برای غارنوردان بوده است و هنوز قابل استفاده عموم گردشگران نیست. دهانه غار 19 متر و عرض آن 14 متر میباشد. غارهای دیگری مثل غار چسلی، غار باستانی خندیله پشت، غار کلچال نیز از دیگر غارهای زیبا و جالب شهر ماسال و شاندرمن هستند.
رودخانه های شاندرمن
رودخانه مرغک که به نام رودخانه شاندرمن معروف است، رودخانه ای نسبتا بزرگ است که از ارتفاعات و قله های شهرستان تالش سرچشمه می گیرد و پس از گذر از داخل بازار شاندرمن به مرداب انزلی و دریای خزر می پیوندد.
رودخانه خالکایی نیز از قله 3150 متری شاه معلم سرچشمه گرفته و پس از 40 کیلومتر از داخل ماسال عبور میکند و مناظری جذاب ایجاد میکند. داخل این رودخانه میتوان رفتینگ نیز انجام داد.
خشکه دریا
خشکه دریا دره ای است که در طول آن حدود 1/5 کیلومتر و عرض آن نیز به همین اندازه است و نزدیک تیغه کوهی است که شهرهای شاندرمن و خلخال را از هم جدا میکند. در این منطقه به وسیله لویی رابینو (نایب کنسول انگلیس در رشت و مدیر نمایندگی بانک شاهی در رشت، در سال های 1906–1912) در این منطقه آثاری از قنات را دیده است. ارتفاع خشکه دریا از سطح آب های آزاد تقریبا 1500 متر میباشد و برای رفتن به آن باید مسیر شاندرمن، دران، طالب دره، حاجی بیجار، لَچور، و کوهسار را پیمود. همچنین میتوان هنگامی که به لچور رسیدید از مسیر میمونَه، کوهَن، وییَرگا و سیف آستونَه، نایَهشر و أمروئَهخوار حرکت خود را ادامه دهید که این مسیر طولانی تر است. به صورت پیاده در فاصله حدود یک روزه و مسافت تقریبی 8 فرسخ از شاندرمن قرار دارد.
ییلاق النزه
ییلاق دشت النزه مهمترین قسمت منطقه شاندرمن میباشد. این دشت سرسبز و وسیع را از همه طرف کوههای سرسبز احاطه کرده و مقابل آن بقعه امامزاده ابراهیم واقع شده و میتوان با 5 دقیقه پیاده روی به آنجا رسید. در مجاورت بقعه، درخت کهنسال افرا قرار دارد که عمری بیش از 200 سال دارد. این درخت، در میان اهالی مقدس است و با پارچه سبز رنگ و نخهای رنگی و سفالب آویزان شده نذر خود را ادا میکنند. ساختمان آرامگاه و ضریحش از چوب ساخته شده و بسیار قدیمی و کوچک و ساده میباشند که با پارچههای سبز و چندین چراغ مزین شده است. چشمه زیبا و بزرگی روبروی آرامگاه دیده میشود و درختان گلابی وحشی، ولیک سرخ و سیاه، آلوچه وحشی و گردو جاذبه های طبیعی توریستی این منطقه را دوچندان ساخته است. با پیاده روی طولانی میتوان از دشت النزه به آبشار واشیار رسید.
پل های شاندرمن
از پل هایی که روی رودخانه شاندرمن قرار دارند میتوان پل کوهسار که در قلب جنگل ساخته شده و تردد ییلاقات جنوبی را آسان میسازد، پل لَچور که روی رود مرغک در دهانه شاخه شمالی آن واقع شده و قدیمی ترین پل شاندرمن است، پل اصلی شاندرمن که بازار و شهر را به هم وصل میکند.
از دیگر نقاط دیدنی و گردشگری شاندرمن میتوان از غار آویشو، آبشار وزن، غارباستانی دیولونه، روستای تاریخی بی تم به همراه دارالحکومه تاریخی آن، روستای گردشگری طالب دره و حاجی بیجار، مناطق زیبای ییلاقی از جمله اولم، شاله را، اورما روخون، سیفی، هفته خونی، دشته دمن، دیوَه لونه، ابواَچال، نوزدانسَر، هژدانسر، اوره بند و تنگه بند، وییَرگاه، چشمه های ایسپیه آو دَشته، وناو، گرماوَه چمه، خجَه چمه، سره سی و زرده خونی و آبشار دیوَه وندَه و بقاع متبرکه آقاسید رضا(ع)، آقاسید ابراهیم(ع) قران، امام زاده شفیع (ع) که از نوادگان امام موسی کاظم است و دارای تاریخی مکتوب و مستند میباشد و با رودخانه مرغک حدود 7 کیلومتر فاصله دارد و روستای امام زاده شفیع (ع) نام برد.
بهترین زمان برای سفر به شاندرمن
از ماه اردیبهشت تا مهر بهترین زمان برای رفتن به شاندرمن و دیدن جاذبه های توریستی آن است. به علت کوهستانی بودن منطقه، از سفر در زمستان خودداری کنید.
مسیر دسترسی به شاندرمن
شاندرمن در فاصله کمتر از 60 کیلومتری رشت واقع شده و برای رفتن به این منطقه توریستی باید از مسیر رشت، از شهرهای تولمشهر (بازارجمعه)، صومعهسرا، طاهرگوراب و ماسال عبور کرده و یا از مسیر پیربازار به طرف ضیابر رفته تا در نهایت به شاندرمن برسید. در این مسیر روستاهای زیبا و شالیزارها و باغ های فراوانی در مجاورت رودخانههای خروشان دیده میشوند.
اقامت در شاندرمن
اگر با شرح جاذبه های توریستی بی شمار این منطقه قصد سفر به شاندرمن را دارید میتوانید به سایت ویلاجار مراجعه کرده و با اجاره ویلا در شاندرمن از جهت اقامت بدون دغدغه، کوله بار سفر را ببندید. همچنین میتوانید ویلاهای اجاره ای ماسال را بررسی کرده و در صورت تمایل به رزرو آنها اقدام کنید. در منطقه شاندرمن، رستوران های مدرن و سنتی، کافی شاپ های متعدد و فضاسازی های زیبا همچون آبنما و فواره ها و فضاهای سرسبز و ویلاهای لوکس را میبینید که به جذب توریست به شاندرمن کمک شایانی کرده اند. با این وجود در بعضی مناطق شاندرمن همچنان بافت سنتی اقامتگاه ها و کوچه های روستاها حفظ شده که از این جهت به سلیقه تمام افراد پاسخگو میباشد.
پنج شنبه 30 شهریور 1402
دوشنبه 20 شهریور 1402
من که از دیدن این همه زیبایی سیر نمی شوم
از اراک
دوشنبه 25 اردیبهشت 1402
شنبه 17 اردیبهشت 1401
چهارشنبه 10 آذر 1400
دوشنبه 04 مرداد 1400
سه شنبه 18 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
دوشنبه 13 بهمن 1399
توجه داشته باشید که بازار محلی فقط پنج شنبه ها ست
شنبه 13 دی 1399
چهارشنبه 21 آبان 1399
در روستای چاله سرا شاندرمن قرار داره. همین رودخانه بنا به گفته پدران ما، در گذشته منبع اصلی تامین آب آنها بوده.
شنبه 03 آبان 1399
دوشنبه 07 مهر 1399
چهارشنبه 15 مرداد 1399
پنج شنبه 26 تیر 1399
جمعه 20 تیر 1399
دوشنبه 09 تیر 1399
یکشنبه 01 تیر 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399