یکی از شهرهای باستانی با دیرینه ای بیش از 3000 ساله که شهرت پایتخت تمدن و تاریخ ایران را به خود اختصاص داده، شهر همدان است. همدان با پیشینه ای که دارد جاذبه های گردشگری تاریخی و طبیعی بسیاری را در خود جای داده است.
یکی از جاذبه های تاریخی شهر همدان، گنبد علویان می باشد. این بنای تاریخی، یکی از شگرف ترین معماری های بعد از اسلام به شمار می رود. گنبد سبز یا گنبد علویان در لیست آثار ملی کشور در دی ماه سال 1310 به ثبت رسیده است.
گنبد علویان به قرن ششم هجری و اواخر دوران حکومت سلجوقیان تعلق دارد. کاربری اولیه این مکان مسجد بوده است که خاندان علویان از دوستداران حضرت علی، این محل را بنا نمودند. به منظور تدفین خاندان علویان، چندین سال بعد یک سرداب در بخش زیرزمین این مکان تاریخی اضافه شد و این مسجد به آرامگاه تبدیل گردید.
این اثر تاریخی در ابتدای ساخت، دارای گنبدی بوده که به دلیل فرسودگی، به مرور زمان از بین رفته است، به همین دلیل آن را گنبد علویان نامیده اند. خوشبختانه دیواره های این بنا تا حدودی سالم و دست نخورده باقی مانده اند.
گنبد علویان تا به امروز بارها مرمت و بازسازی شده است. پلان اصلی بنا، چهار ضلعی و به ابعاد 8 در 8 متر مربع است و در گوشه های آن لبه های ستاره ای شکلی وجود دارد.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این بنا، آجرکاری ها و گچبری های هنرمندانه و زیبای آن می باشد که بسیار با ارزش و حائز اهمیت است.
در بخش بالایی درب ورودی، کادر مستطیل شکلی وجود دارد که دارای گچ بری های بی نظیر با طرح گل و بوته های در هم پیچیده است. علاوه بر این، به خط کوفی، آیاتی از قرآن کریم را در حاشیه بیرونی کادر کنده کاری کرده اند. هنگام ورود به داخل گنبد علویان یا گنبد سبز، اتاقی با تزیینات گچبری فشرده را مشاهده خواهید کرد.
یکی از زیبا ترین قسمت های داخلی گنبد علویان، محرابی است که در ضلع جنوبی بنا قرار گرفته است. مشاهده گچ بری های خاصی که در این محراب وجود دارد، بدون شک شما را شگفت زده خواهد کرد.
چند نورگیر که نزدیک سقف تعبیه شده اند، نور مورد نیاز برای فضای داخلی را تامین میکند. راه پله های تنگ و باریکی در برج شمال شرقی وجود دارد که شما را به سقف این بنا می رساند. در محراب نیز راه پله ای مشاهده می شود که به سرداب طبقه پایین منتهی می گردد. همانند دیگر بخش های این بنا، سرداب نیز معماری زیبا و اعجاب انگیزی دارد. در این قسمت، دو قبر به شکل مستطیل در مرکز و شش حجره با طاق نمای جناغی را مشاهده خواهید کرد. این مقبره ها، با آجر های لعاب دار فیروزه ای رنگ پوشیده شده اند.
به منظور بازدید از گنبد علویان می بایست خود را به چهار باغ همدان که در ضلع شمالی میدان عین القضات و نزدیک امامزاده عبدالله قرار گرفته است، برسانید.
دلا دوشم دلا دوشم دلا دوش به حق گنبد سبز سیه پوش
خاقانی
چهارشنبه 11 آبان 1401
یکشنبه 05 دی 1400
یکشنبه 28 شهریور 1400
چهارشنبه 13 مرداد 1400
یکشنبه 30 خرداد 1400
شنبه 18 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 18 فروردین 1400
دوشنبه 18 اسفند 1399
دوشنبه 20 بهمن 1399
دوشنبه 22 دی 1399
چهارشنبه 12 آذر 1399
چهارشنبه 31 اردیبهشت 1399