یکی از جاذبه های گردشگری استان خراسان رضوی و شهر زیارتی مشهد، چشمه گیلاس چناران می باشد. این چشمه زیبا، دارای ویژگی های منحصر به فرد و قابل توجهی است که در ادامه به آن ها می پردازیم.
چشمه گیلاس در روستایی به همین نام قرار گرفته است. این روستا، یکی از توابع بخش گلبهار شهرستان چناران می باشد. بر اساس آمار سال 1395 هجری شمسی، این روستا حدودا 136 نفر جمعیت دارد.
چشمه گیلاس، قدمتی طولانی و کهن دارد. این چشمه، به علت قرار گیری در محل اختلاف سطح دو جلگه مشهد و توس، در تمامی ایام سال دارای آب فراوانی می باشد و هرگز خشک نخواهد شد. هم اکنون این چشمه به عنوان یکی از مناطق خوش آب و هوا و دیدنی جلگه توس محسوب می گردد.
این چشمه از سطح دریا حدودا 1010 متر ارتفاع دارد. همچنین عمق آن نیز 4 الی 5 متر می باشد. مقدار آبدهی چشمه تقریبا 230 لیتر در ثانیه است. از نظر محققان و کارشناسان، این چشمه جزو چشمه های کارستی (آهکی) طبقه بندی می شود. در اطراف این چشمه زیبا، حوضچه و دریاچه های کوچکی وجود دارد که سبب جلوه دو چندان این منطقه شده اند.
به دلیل دارا بودن این منطقه از آب و هوای خنک و پاکیزه، همه ساله گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری به خصوص در فصل تابستان به آن مراجعه می کنند تا در کنار عزیزانشان، اوقات خوشی را سپری نمایند.
در دوره های گوناگون تاریخی، پیرامون این چشمه را با دیوار و حصار پوشانده اند. در زمان حکومت تیموریان، شخصی به نام امیرعلی شیرنوایی تلاش بسیاری کرد تا آب چشمه گیلاس را به شهر مشهد برساند و آن را از میان صحن حرم امام رضا (ع) نیز عبور دهد. این اقدام با ارزش و مهم، در دوران حکومت صفویان (در سال های 1016 الی 1023 هجری قمری) توسط شاه عباس صفوی تکمیل گردید. البته قابل ذکر است که امروزه آب این چشمه در شهر مشهد جاری نمی باشد.
بر طبق شواهد به ثبت رسیده در کتاب مطلع الشمس، چشمه گیلاس از شهر توس عبور می کرده است. با توجه به مدارک موجود، فردوسی در زمان حیاتش تلاش کرده که آب چشمه را در شهر توس جاری نماید لیکن موفق نشده است. پس از درگذشت وی، دخترش اقدامات بسیاری انجام داد تا در نهایت توانست آب چشمه گیلاس را در شهر جاری کند و آن را وقف مردم نماید.
چشمه گیلاس را در ایام قدیم به نام گلسب نیز می نامیدند. منطقه ای که این چشمه در آن واقع شده، در گذشته چراگاه اسب ها بوده است. بر اساس اسناد تاریخی، دلیل نامگذاری این چشمه به گلسب این بوده که یزدگرد ساسانی که پدر بهرام گور بود و شهرت خوبی نداشت، در مجاورت این چشمه با برخورد لگد اسبی فوت کرده است.
بهترین زمان برای بازدید از این چشمه زیبا، فصل تابستان می باشد.
چشمه گیلاس در فاصله 48 کیلومتری ضلع شمال غرب شهر مشهد و در 25 کیلومتری چناران، در روستایی به نام چشمه گیلاس واقع شده است.
سه شنبه 03 آبان 1401
شنبه 04 دی 1400
سه شنبه 12 مرداد 1400
شنبه 29 خرداد 1400
شنبه 18 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 18 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
دوشنبه 20 بهمن 1399
یکشنبه 21 دی 1399
دوشنبه 10 آذر 1399
سه شنبه 30 اردیبهشت 1399