دریاچه تار یکی از مقاصد گردشگری و جاذبه های طبیعی استان دماوند است که در روستایی به نام هویر واقع شده است. این روستا در فاصله 30 کیلومتری شهر دماوند قرار دارد. در این روستا دریاچه دیگری با نام دریاچه هویر قرار دارد که فاصله آن از دریاچه تار 500 متر است.
تاریخچه پیدایش دریاچه تار
دریاچه تار که در شمال شهر دماوند است در اثر یک زمین لرزه باستانی ایجاد شده است.
در واقع بسیاری از باستان شناسان از شواهد و مواد معدنی موجود در دریاچه بر این باورند که زمین لرزه ای که در جنوب دریاچه یعنی زرین کوه و منطقه مُشا - فشم یعنی آبیک، فیروزکوه و شاهرود اتفاق افتاده است با ایجاد یک پشته بلند سد عظیمی در برابر آب های روان ایجاد کرده و در دوران کواترنری باعث به وجود آمدن دریاچه تار شده است.
ویژگی های دریاچه تار
این دریاچه یکی دریاچه های آب شیرین در ایران می باشد که طول آن به بیش از یک کیلومتر و عرض آن به حدود 400 متر میرسد.
ارتفاع این دریاچه 300 متر از سطح دریا است.
در دریاچه تار مواد و املاح معدنی از جمله کلسیم، کربنات و منیزیم به وفور یافت میشود.
موقعیت جغرافیایی منطقه ای که دریاچه تار در آن واقع شده به گونه ای است که اطراف آن را با فواصل متفاوت، کوههایی در بر گرفته است که پنجاه تا پانصد متر از سطح دریاچه ارتفاع دارند.
وجود این ارتفاعات در کنار یکدیگر بدون اینکه دره ای آن را شکافته باشد سبب پیدایش گودالی شده است که دریاچه تار در آن تشکیل شده است.
دریاچه تار بین دو رشته کوه قره داغ (کوه دوبرار) در شمال و کوه زرین در جنوب واقع شده است و سطح آب آن در فصل های گوناگون سال متغیر است.
آب و هوا دریاچه
در سطح دریاچه در فصول سرد سال یک لایه یخ قطور و محکم تشکیل میشود.
تقریبا هفتاد درصد آب های دریاچه تار و هویر از ناحیه شمالی و آبریزهای ارتفاعات مذکور تامین می شود قسمتی آب آن نیز از ذوب شدن برف و یخ در ارتفاعات و رشته کوههای اطراف دریاچه تامین میشود.
در عمق دریاچه چشمه های آب زیر زمینی وجود دارد که از دل زمین به بستر دریاچه جاری هستند.
دریاچه تار سرچشمه و منبع رودخانه تار است که این رودخانه کوچک با رودخانه های کوچک دیگری به هم میپیوندد و تار رود را به وجود میآورند، تار رود تا شهر دماوند ادامه پیدا میکند و یکی از منابع آب معدنی این شهر است.
جاده های ارتباطی آن جاده شوسه شرقی و غربی است که از روستای هویر به سمت دماوند و بالعکس از شهرستان دماوند به طرف روستای هویر کشیده شده و از جنوب دریاچه می گذرد.
پوشش گیاهی و جانوری در اطراف دریاچه تار
طبق مطالعات انجام شده در حوزه آب خیز، از لحاظ گوناگونی پوشش گیاهی تقریبا غنی ولی از نظر تراکم پوشش گیاهی ضعیف است.
تراکم پوشش گیاهی رابطه مستقیمی با فرسایش خاک دارد که در ارتفاعات شمالی و در قسمتهای تپه ماهوری به علت فرسایش و فعالیت دامداران سیر نزولی را طی می کند. پس تعداد اندکی درخت و بوته در اطراف دریاچه تار دیده میشود که قسمت عمده آن را گیاه آویشن و چندین گیاه معطر دیگر تشکیل میدهند. اما درون بستر دریاچه گیاهان آبی گوناگونی وجود دارند که رنگ سبز زیبایی به آبهای دریاچه بخشیده اند.
دریاچه تار از نظر حیات وحش جانوری شامل قوچ، میش البرزی و کل بز است و آبزیان موجود در دریاچه تار و هویر را ماهی قزل آلای رنگین کمان زرد پر، ماهی قزل آلای خال قرمز و ماهی زردکش شامل می شوند.
امکانات رفاهی و تفریحات
آب و هوای این منطقه کوهستانی است و برای تفریحات آبی از جمله شنا، قایقرانی و ماهیگیری مناسب است و ماهیگیران ترجیح میدهند شب را در کنار دریاچه سپری کنند و صبح به دریاچه هویر برای صید قزل آلا بروند.
گفتنی است که هرساله از این منطقه گردشگری، بازدید کنندگان بی شماری دیدن می کنند و از سوی بخش خصوصی امکاناتی از قبیل چادرهای موقت و سرویس بهداشتی برای آنها فراهم شده است.
گردشگران این منطقه، شب ها نیز می توانند کنار دریاچه تار اسکان کنند زیرا امنیت منطقه تار به صورت شبانه روزی توسط یگان حفاظت اداره محیط زیست شهرستان دماوند تأمین می شود.
یکی از تفریحات ساده و بسیار مفرحی که در این دریاچه میتوان انجام داد شنا کردن است اما باید تمام جوانب ایمنی را رعایت کرد و بسیار مراقب بود. همچنین میتوانید قایق های بادی مسافرتی همراه خود ببرید و در بستر دریاچه قایق سواری کنید.
اگر اهل کوهنوردی هستید در گرداگرد دریاچه کوه های مرتفعی وجود دارد که میتوانید در آنها کوهنوردی کنید و منظره زیبای دریاچه را از بالای ارتفاعات این کوه ها تماشا کنید.
شهرستان دماوند به دلیل وجود آثار تاریخی متعدد، شرایط آب و هوایی مناسب در تابستان ها و وجود جاذبه های طبیعی مثل دشت زیبای شقایق و غار رودافشان از جایگاه ویژه ای در حوزه گردشگری استان تهران برخوردار است.
بهترین زمان سفر به دریاچه تار
هم دریاچه تار و هم دریاچه هویر در تمامی فصول سال قابلیت دسترسی دارند.
در فصل زمستان که آب دریاچه یخ میزند و برف تمام کوه های اطراف را میپوشاند منظره بی مانندی ایجاد میشود که تماشای آن خالی از لطف نیست. اما در این فصل امکان ریزش برف ها و ایجاد بهمن وجود دارد که به همین منظور ما این موقع از سال را برای بازدید از دریاچه توصیه نمیکنیم.
بهترین و امن ترین زمانی که میتوانید به دریاچه تار سفر کنید و علاوه بر هوای خوب از امکانات آن استفاده کنید فصل بهار و تابستان اند مخصوصا در اردیبهشت ماه که پوشش گیاهی اطراف دریاچه از همیشه سبزتر و زیباتر است.
مسیر دسترسی
برای رفتن به دریاچه تار دو مسیر وجود دارد:
در مسیر اول میتوانید از جاده دماوند - فیروزکوه به سمت روستای دلیسچای و سپس به طرف روستا هویر بروید و در آنجا به راحتی میتوانید دریاچه تار و هویر را پیدا کنید.
در مسیر دوم پس از رسیدن به شهر دماوند به روستای چنار عربها بروید و در آنجا جاده معدن را در پیش بگیرید. این راه خاکی مستقیما به دریاچه تار میرسد.
اقامت در دماوند
برای اقامت در شهر دماوند میتوانید از طریق سایت ویلاجار ویلاهای دماوند و اقامتگاه های بومگردی این شهر را مشاهده کنید و از هزینه و شرایط اقامت در آنها مطلع شوید.
چهارشنبه 10 آذر 1400
دوشنبه 04 مرداد 1400
سه شنبه 18 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
سه شنبه 14 بهمن 1399
پنج شنبه 11 دی 1399
چهارشنبه 10 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399