روستای کندلوس کجاست؟
روستای زیبای کندلوس با آب و هوای ییلاقی و تاریخچه ای طولانی در دامنه سرسبز و خوش آب و هوای رشته کوه های البرز در منطقه کجور منتهی به دره زانوس در هفتاد و پنج کیلومتری جنوب شرقی شهرستان نوشهر مازندران واقع شده است. روستای کندلوس با ارتفاع 1650 متر از سطح دریا از چند محله به نام جورسری، سری دله، درزی کلا، ملاکلا، بنیم سری و جیرسری تشکیل شده است.
پیشینه روستای کندلوس
کندلوس شاهد تمدن های گوناگونی در دوره های مختلف تاریخ بوده و نشانه هایی از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را در خود دارد. در این منطقه چهار دهکده به نامهای پیده، گیل کلا، میرکلا و کندلوس وجود دارد که دهکده کندلوس که یکی از قدیمی ترین مجتمع های انسانی منطقه به شمار می رود. با توجه به مطالعات، ناصرالدین شاه قاجار پس از گذر از این مکان، با مشاهده تعدادی از کولی ها که به فلزکاری مشغول بودند، این منطقه را میخ ساز نامید. امروزه به کندلوس میخساز نیز گفته می شود.
اهالی کندلوس
بر طبق سرشماری که در سال 1395 انجام شد، روستای کندلوس جمعیتی به اندازه 1092 نفر در 376 خانواده داشت. زبان مردم کندلوس مازندرانی یا تبری با گویش کجوری است. اهالی کندلوس مهمان نواز و مهربان هستند و چهره های مهربان آنها آفتاب سوخته و رنج کشیده، اما بسیار صبور و پایدار است. آنها با صدای خروس و پرندگان آوازه خوان روستا بیدار می شوند و با صدای زمزمه رودخانه و زوزه شغال ها به خواب می روند. شغل آنها از زمان های گذشته، تولید و تهیه ذغال و چوب در فصل زمستان و در تابستان کشاورزی بوده است. امروزه نیز به مراقبت از جنگل، نجاری، کشاورزی و خیاطی مشغول هستند.
به عنوان صنایع دستی دهکده کندلوس می توان به جاجیم بافی، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف)، جوراب بافی و نمدمالی اشاره کرد.
زنان این روستا غذاهایی مانند آش کدو، آردیم آش، کماج و بورانی می پزند که خوردن آنها را به گردشگران این منطقه توصیه می کنیم.
جغرافیای انسانی روستای کندلوس
آنها به موسیقی علاقه بسیاری دارند که می توان از نی هفت بند که متداول ترین آلت موسیقی کندلوس است و همچنین دهل و سرنا نیز به عنوان سازهای مورد علاقه و متداول این منطقه نام برد، که ساز سرنا در میان خود اهالی کندلوس به پسپسی معروف است که از چوب شمشاد تراشیده می شود.
طبق گفته ها در این دهکده هیچ فرد تکدی گری وجود ندارد و اهالی آن بسیار تلاشگر و قانع می باشند. همچنین کندلوس تا مدت طولانی شاهد جنایات و قتل نبوده است.
از جمله مراسم های رایج روستای کندلوس، مراسم مج یا خوش قدم در هنگام حلول سال نو می باشد که شرح آن اینگونه است:
برای شروع اسم چند نوجوان یا کودک خانواده را انتخاب می کنند و سپس با استخاره ای که از قرآن مجید می گیرند نام هرکدام که خوب آمد به عنوان سال مج برگزیده میشود. این کودک زمانی که سال نو تحویل شد با سینی که در آن شیرینی، سبزه، قرآن و ظرف آبی است، قبل از اینکه دیگران به خانه وارد شوند آب را در گوشه های اتاق ریخته و سالی پربرکت را برای خود و خانواده آغاز می کند.
جشن سیزده شو که در 12 آبان برگزار می شود به بهانه پیروزی کاوه بر ضحاک می باشد و مردم کندلوس این روز را مبارک می دانند و جشن برپا می کنند.
جاذبه های گردشگری کندلوس
دیو چشمه، بزرگترین چشمه آب معدنی سرد منطقه است که اطراف آن را انواع گلها، گیاهان و درختان فرا گرفته است و نیز چشمه آب معدنی دیگری که در پایین دست روستا قرار دارد از دیگر نقاط جذب گردشگر در این دهکده زیبا است.
آبشار کندلوس که در دل جنگل واقع شده با فاصله یک ساعت از روستا قرار گرفته و ارتفاع آن به ده متر میرسد.
از جمله فعالیت هایی که در کنار زیبایی های طبیعی، جلوه ای خاص به کندلوس بخشیده و موجب شده که این دهکده از شهرت بسزایی برخوردار شود برپایی دو موزه مردم شناسی و موزه گیاهان دارویی است.
موزه مردم شناسی کندلوس در دامنه تپه ای در دهکده کندلوس قرار دارد و در آن، اشیاء و آثار قدیمی متعلق به مردمان این منطقه از جمله ظروف سفالی، اسناد، کتب و نسخ خطی، پوشاک، قرآن کریم، زینت آلات روستایی، دیوان اشعار، نقاشی های سنتی یا قهوه خانه ای، ابزارآلات فلزی و صنایع دستی و … نگهداری می شود. ابزار روستایی این موزه متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه است.
موزه مردم شناسی و باستان شناسی کندلوس در یک بنای زیبا با الهام از داستان های شاهنامه ساخته شده است. در هر نقطه از موزه مردم شناسی نمایشگاهی از زیبایی ها و تاریخ و آداب و رسوم اهالی مازندران به تصویر کشیده شده و راوی قصه های مختلف این دیار هستند.
مجتمع کشاورزی کندلوس در سال 1365 با هدف کشت، پرورش، تولید و بسته بندی گیاهان اصلی دارویی و معطر و همچنین تولید اسانس ها و روغن های گیاهی تاسیس شد و برای اولین بار در ایران مبادرت به برپایی باغ بوتانیک (موزه گیاهان دارویی) نمود که با کاشت بالغ بر 250 گونه گیاه ژنتیک ارزشمند در ایران به تولید و عرضه محصولات گوناگون در زمینه های مختلف اقدام نموده است و محصولات خود را به اکثر کشورهای جهان صادر می نماید. دیدن این موزه گیاهان دارویی را به گردشگرانی که به گیاهان دارویی علاقه دارند پیشنهاد می کنیم.
بافت مسکونی سنتی و خانه های قدیمی با دیوارهای کاهگلی که نما و سقف های چوبی دارند و با پنجره های کوچک به زیبایی مزین شده اند از زیبایی های این منطقه است. کوچه های این دهکده سنگفرش شده اند و با شیب ملایم زیبایی بیشتری به کندلوس بخشیده اند.
از نکاتی که درمورد این روستا جالب توجه است، حفظ پاکیزگی و رعایت بهداشت آن میباشد. در تمام نقاط روستا سطل زباله هایی تعبیه شده و اهالی روستا نیز در حفظ پاکیزگی و چهره زیبای دهکده کندلوس بسیار می کوشند.
علاوه بر این زیبایی ها، تپه های باستانی، چندین گورستان مربوط به دوره پیش از اسلام و فرهنگ غنی محلی، روستای کندلوس را به فضای متمایزی تبدیل کرده است.
حمام قدیمی کندلوس نیز که در زمان قاجار ساخته شده و به ثبت ملی رسیده از مکان های تاریخی این روستاست.
دو امامزاده به نام های فاضل و فضل با آرامگاهی نسبتا کوچک که از صد سال قبل به جا مانده نیز از مکان های مذهبی کندلوس می باشد.
دریاچه فراخین نیز از جاذبه های نزدیک این روستا است، دریاچه ارواح و مرداب هسل نیز از مکان های دیدنی نزدیک به این منطقه هستند که پیشنهاد میکنیم از آنها دیدن کنید.
بهترین زمان سفر به کندلوس
کندلوس در همه فصول زیباست. اما بهار و تابستان تجربه ای بی نظیر را برای گردشگران ثبت می کند. از فروردین ماه تا آبان می توان به این روستای گردشگری آمد و از طبیعت زیبای آن لذت برد. برگریزان پاییز و سرسبزی و تازگی بهار و شادابی و پر رونق بودن تابستان قطعا طبیعت دوستان را وادار می کند تا بار دیگر از این دهکده توریستی دیدن کنند.
اقامت در دهکده کندلوس
برای ماندن در کندلوس می توانید در مهمانسرای آن اقامت کنید و یا به نوشهر رفته و با اجاره ویلا در نوشهر اقامت لذت بخشی را تجربه کنید.
راه های رسیدن به کندلوس از شهر تهران
برای رسیدن به روستای کندلوس، از زیبایی های جاده کرج به سمت چالوس تا بیست و پنج کیلومتری شهر چالوس لذت ببرید و سپس وارد دو راهی دوآب شده و از آنجا وارد کجور شوید، دیدن تابلوی روستای فرهنگی تاریخی کندلوس 42 کیلومتر بهترین راهنمای رسیدن به این دهکده است. پس از عبور از پل رودخانه چالوس و ورود به جاده آسفالته کجور که به طرف شرق کشیده شده است و طی مسافت حدود هجده کیلومتر جاده آسفالت دیگری از مسیر اصلی کجور به طرف جنوب تغییر مسیر دهید که کندلوس از این دو راهی حدود پانزده کیلومتر فاصله دارد و جاده منتهی به کندلوس نیز از منطقه ای بسیار زیبا گذر می کند.
چهارشنبه 10 آذر 1400
دوشنبه 04 مرداد 1400
سه شنبه 18 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
شنبه 09 اسفند 1399
سه شنبه 14 بهمن 1399
پنج شنبه 11 دی 1399
چهارشنبه 10 دی 1399
سه شنبه 27 آبان 1399
موزه مردم شناسی کندلوس اشیایی داره که به قبل از اسلام برمیگرده برید و از موزه هم دیدن کنید.
شنبه 10 آبان 1399
چهارشنبه 16 مهر 1399
سه شنبه 21 مرداد 1399
شنبه 14 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
وقتی هم رسیدید خود روستا خیلی قشنگ و کفش راحت حتما بپوشید.
یه موزه هم داره که انگار رفته باشی بالای کوه. البته کوه نوردی نداره در واقع پله نوردی داره . موزه خیلی قشنگی مخصوصا که دید خیلی قشنگی هم داره . من با اینکه اهل موزه نیستم اما به نظرم خیلی قشنگ بود. به نظر من راحت چند ساعت می تونی اونجارو کامل بچرخی
شنبه 24 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399