از بناهای تاریخی استان زنجان که به اواخر دوره ی قاجاریه و ابتدای حکومت پهلوی مربوط می شود، عمارت دارایی یا دیوان استیفا است. کتیبه ای که بر سردر ورودی عمارت دارایی وجود دارد سال 1316 هجری شمسی، مصادف با حکومت رضاشاه را مشخص می کند. این عمارت برای اداره امور مالیه ساخته شد و آقای میرزا محمد علی مستوفی به عنوان رئیس اداره منسوب شد.
نقشه عمارت دارایی با مساحت 330 مترمربع به صورت مستطیلی است و وسعت باغی که این بنا تاریخی در آن واقع شده 18هزار مترمربع است. در این باغ وسیع و زیبا، دو حوض در دو طرف ساختمان عمارت و همینطور یک حلقه قنات جهت تامین آب حوض ها تعبیه شده، اما اکنون فقط یکی از حوض ها باقی مانده است.
در نخستین دهه های قرن بیستم، گابریل گورکیان، وارطان هوانسیان و پل آبکار از جمله معمارانی بودند که نقش بسزایی در معماری نوین و مدرن ایران داشتند. عمارت دارایی زنجان نیز حاصل مهارت و نوآوری این سه معمار ارمنی است.
این عمارت سه طبقه، مطابق ویژگی های معماری دوره پهلوی اول بنا شده که الهام گرفته از معماری اروپایی است و دارای تراس، چندین پنجره، و قرینه سازی طبقات است.
مصالحی که در عمارت دارایی زنجان استفاده شده شامل سیمان، آهن، سنگ و به طور عمده آجر است. آجرچینی های ماهرانه در اطراف پنجره ها و سنگ های ازار در گرداگرد این عمارت، بسیار دیدنی و زیبا است.
در مجاورت این بنا، اداره قند وشکر، اداره دخانیات و اداره غله قرار داشتند که متاسفانه همه آن ها تخریب شده و فقط عمارت دارایی باقی مانده است.
در سال های اخیر، بخش هایی از باغ این عمارت تاریخی و زیبا به علت جاده سازی و ایجاد خیابان تخریب شده است.
عمارت دارایی که به عنوان موزه دارایی نیز شناخته می شود، در سال 1390 به موزه صنایع دستی و هنرهای سنتی زنجان تبدیل شد. در این موزه انواع صنایع دستی شامل گلیم، فرش بافی، مصنوعات ملیلهکاری، انواع چاقو و شمشیرهای قدیمی، چاروق دوزی و ظرف های مسی قلمزنی شده مربوط به دوره قاجار دیده می شود.
موزه دارایی در ایام هفته به غیر از دوشنبه ها برای بازدید رایگان عموم باز می باشد.
برای رفتن به عمارت دارایی زنجان، به مرکز شهر زنجان رفته و در سرچشمه واقع در غرب خیابان طالقانی و ضلع شمالی مجموعه تاریخی سبزه میدان به این عمارت زیبا دسترسی پیدا می کنید.
شنبه 30 مهر 1401
چهارشنبه 01 دی 1400
چهارشنبه 24 شهریور 1400
عمارت دارایی زنجان از آهن و سیمان ساخته شده و جز اولین عمارت های ساخت جدید است، و در این عمارت ظروف مسی قدیمی و مس زنی های مدرن وجود داره.
سه شنبه 12 مرداد 1400
چهارشنبه 26 خرداد 1400
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
یکشنبه 21 دی 1399
یکشنبه 09 آذر 1399
بهتر بود با خط ریز گوشه ای بنویسند موزه صنایع دستی نه اینکه سر در عمارت به این نام تغییر پیدا کند.
سه شنبه 30 اردیبهشت 1399