اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

لرستان - خرم آباد  
چهارشنبه 17 اردیبهشت 1399

استان لرستان در غرب ایران، با جاذبه های تاریخی، فرهنگی و مناظر طبیعی، همواره مقصد گردشگران بوده است. این استان علاوه بر جذابیت های گردشگری، غذاهای بی نظیر و خوش طعمی دارد که مملو از پروتئین هستند و تنوع زیادی دارند. 

بانوان لرستان، دست پخت بسیار بی نظیری دارند و معمولا غذای این خطه از ایران با گوشت تهیه می شود، اما برای افرادی که گیاه خواری را ترجیح می دهند، غذاهایی مانند دلمه یا آش های محلی خوش طعم نیز در سفره ی مردم لرستان خودنمایی می کند.

خورش سیب درختی

این خورش مخصوص استان لرستان است. برای طبخ این خورش خوشمزه از نشاسته ذرت، برگ مو، نمک، پیاز، فلفل، گوشت ران گوسفندی، پیاز داغ، آب، سیب درختی، روغن، سرکه، شیره انگور یا شیره خرما  استفاده می شود. گوشت را به صورت تکه های خورشتی خرد کرده و داخل روغن بیاندازید و بعد آب و پیاز و برگ مو را به آن افزوده و بعد از دو ساعت نمک و فلفل را اضافه کنید. بعد از آن سیب درختی را حلقه حلقه خرد کرده، به مواد درون خورش بیافزایید و اجازه دهید تا به مدت 1 ساعت جا بیفتد. بعد از اضافه کردن سیب، نوبت به شیره انگور و سرکه می رسد. نشاسته ذرت را با آب سرد ترکیب کنید و زمانی که خورش پخته شد، درون آن بریزدید. با نرم شدن سیب ها غذا آماده خوردن است.

آش کلونک الیگودرز

از غذاهای سنتی لرستان است که فقط در فصل بهار پخته می شود. دستور پخت این آش به الیگودرز مربوط می شود و بیشتر نیز در همین منطقه پخته می شود. با آمدن فصل بهار پختن این آش در مناطق مختلف الیگودرز رواج پیدا می کند و عطر سبزیجاتی که در آش استفاده شده در کوچه پس کوچه های این شهر به مشام می رسد.

شامی کوو خرم آباد

شامی کباب مخصوص لرستان با نام محلی شومی کوو در میان اهالی خرم آباد طرفداران زیادی دارد و نوع طبخ آن با شامی های دیگر فرق چندانی ندارد، تنها تفاوت آن، استفاده از گردو و رب انار است و اینکه در این شامی برخلاف شامی های متداول از سیب زمینی استفاده نمی شود. طعم ترش شومی کوو به علت وجود رب انار آن است. مردم لرستان در این شامی از سبزی های محلی نیز استفاده می کنند که عطر و طعم دلچسبی به این غذا می دهد. اهالی خرم آباد معمولا هفته ای یک بار شامی کوو را در برنامه غذایی خود دارند.

آش شله ماش دورود

این آش به طور معمول در منطقه دورود طبخ می شود اما در بیشتر مناطق استان لرستان نیز پخته می شود. خوردن این آش در لرستان لذت خاصی دارد، اما می توان در خانه نیز این آش را تهیه کرد. مواد به کار رفته در آش شله ماش، عدس، برنج، پیاز داغ، ماش، لوبیا چیتی، زعفران، نعناع داغ کشک و آب گوشت است.

آب گوشتی که در این آش استفاده می شود، طعم بی نظیری به آن می بخشد و چربی آش را تامین می کند.

آش گوشت

آش گوشت یا زیربرنجی به طور خاص در خرم آباد پخته می شود و بسیار مقوی و سرشار از پروتئین است، این آش به چلوگوشت شباهت دارد و با آش های مرسوم متفاوت است. معمولا این غذا را در مراسم های خاص و عروسی ها طبخ می کنند، به شکلی که در سینی های بزرگ فلزی یا مجمع ابتدا مقداری برنج ریخته و سپس گوشت و آب آن را می ریزند. بعد از این که گوشت را روی برنج قرار دادند، برنج را به صورت کله قند روی گوشت در می آورند، به طوری که گوشت از برنج بیرون نزند. بعد از این کار برای تزئین از پلو زعفرانی روی برنج استفاده می کنند. در انتها نیز برای اینکه برنج سرد نشود روی آن نان سنتی خود را می گذارند. این مقدار آش گوشت که در سینی ریخته شده، برای سه نفر کافی است. در استان های مازندران و تهران نیز آش گوشت را تهیه می کنند، اما اصالت این آش خوش طعم به خرم آباد سرسبز و زیبا بر می گردد. طرز تهیه این غذای خوشمزه چندان دشوار و سخت نیست و می توان در منزل هم آن را پخت. ابتدا پیاز داغ را آماده کنید. سپس گوشت گوسفندی را در پیاز ریخته و تفت دهید بعد از آن که گوشت کمی تفت خورد رب گوجه فرنگی، زردچوبه و فلفل را به آن بیافزایید. برای اینکه گوشت سفت نشود نمک را در انتهای کار اضافه کنید. برای خوش طعم شدن گوشت می توان از زعفران نیز استفاده کرد. زمانی که گوشت کاملا پخته شد آن را به همراه برنج در سینی بکشید و میل کنید.

کباب بروجردی

کباب بروجردی مانند کباب کوبیده ی رایج پخته می شود. اما در این کباب از گوشت تازه محلی استفاده می شود. در رستوران ها گوشت های تازه را چرخ کرده و به سیخ می کشند. خوردن این کباب تازه آنقدر لذت بخش است که گویی شیرینی در دهان آب می شود. کیفیت عالی گوشت کباب بروجردی آن را متمایز کرده و مانند کباب بناب و کباب گلپایگان جایگاه ویژه ای در بین علاقه مندان به کباب دارد.

خورش قلیه ترش

در زمان صفویه به خورش، قلیه گفته می شد. و در زبان فارسی به غذای سرخ شده و یا خورش قلیه می گفتند. در زبان عربی قلیه به معنای گوشت تکه شده است.قلیه خورش نام آشنایی برای ما ایرانی ها است. قلیه ماهی، قلیه کدو در مناطق مختلف کشور پخته می شود، اما خورش قلیه ترش لرستان بسیار مطبوع و خوش طعم است. این خورش را می توان با مرغ نیز سرو کرد. استفاده از شیره تمر هندی در خورش قلیه ترش لرستان، این خورش را از قلیه های دیگر متمایز می کند. البته به کسانی که تمایلی به خوردن غذاهای ترش ندارند، باید گفت که طعم ترش این خورش بسیار دلچسب است و آزار دهنده نیست.

سغدو

از عجیب ترین غذاهای لرستان است. این غذا در هیچ نقطه ای از ایران، طبخ نمی شود و مشابهی ندارد. مواد به کار رفته در این غذا، برنج، روغن، سیرابی گوسفند، ادویه، آلو بخارا و آب است. در شهرهای مختلف ایران، سیرابی را پخته و در سوپ استفاده می کنند. اما در گیلان به صورت کبابی و سرخ شده به سیخ می کشند. در لرستان سیرابی را به صورت دلمه پیچ استفاده می کنند به این صورت که ابتدا برنج را به همراه روغن و آب خیس می کنیم و بعد آلو را خیس می کنیم تا نرم شود. بعد از پاک کردن سیرابی، آلو و برنج را داخل آن ریخته و سیرابی را با نخ و سوزن می دوزیم. در مرحله بعد سیرابی توپی شکل را در قابلمه می گذاریم و به آن روغن و آب اضافه می کنیم، روی حرارت گذاشته و در قابلمه را می بندیم تا به جوش آید. بعد از اینکه جوش آمد، روی در قابلمه، دم کنی می گذاریم تا مواد داخل آن دم بکشد. بعد از اینکه سغدو دم کشید آن را مانند آش گوشت در سینی بزرگی ریخته و سرو می کنیم.

آش پلدختری دنورو یا همان آش دندونی لرستان

آش دندونی با موادهای متفاوت، در هر شهری با فرهنگ های مختلف پخته می شود. در لرستان نیز آشی با عنوان آش دندونی پخته می شود. زمانی که کودک اولین دندان خود را در می آورد، آش دنورو می پزند. اهالی لرستان عقیده دارند اگر برای کودکی که اولین دندانش درآمده، آش دنورو بپزند، در بزرگسالی دچار دندان قروچه نمی شود. این آش معمولا در منزل اهالی لرستان پخته می شود و نمی توان آن را در رستوران ها یافت. مواد به کار رفته در این آش شامل عدس، گندم، باقلا، لوبیا و نمک است.

آش پرشکه

این آش در بین مردم لرستان و کردستان مشترک است، اما به طور خاص به استان لرستان برمی گردد. معمولا این آش را در ماه محرم و رمضان برای نذری می پزند. مواد استفاده شده در این آش خوش طعم اسفناج، عدس، پیاز داغ، سبزی آش و ادویه‌های مختلف محلی و آرد است. تفاوت آش پرشکه با آش های دیگر در به کار بردن گیاه کویز است. این گیاه در فصل بهار می روید. آش پرشکه مانند فالوده است و طرز تهیه آن به این شکل است که از آرد و آب خمیر درست می کنند و این خمیر را ریزریز می کنند و در آش می ریزند.

آش ترخینه

این آش از معروف ترین غذاهای استان لرستان است. ترخینه در شهرهای مختلف با مواد متفاوت و شیوه خاصی پخته می شود. در استان های ایلام، کرمانشاه، اراک، کردستان و قم نیز آش ترخینه طبخ می شود، اما این آش به صورت رسمی و بین المللی برای استان لرستان ثبت شده است. لرها در تهیه این آش، از سبزی های محلی خود استفاده می کنند. ترخینه اولین غذای نیمه آماده جهان است. مردم لرستان آش ترخینه را به این شکل تهیه می کنند که بلغور گندم یا جو را 10 روز در دوغ محلی می ریزند تا خیس بخورد سپس تکه های خمیری که درست می شود را از روی دوغ برداشته و با اضافه کردن سبزیجات محلی، این خمیر را به صورت توپی درست می کنند و در جلو آفتاب می گذارند تا خشک شود. دوغ، گندم و جو موجود در ترخینه، آنتی بیوتیک طبیعی است و برای بیماری هایی مثل سرما خوردگی و آنفولانزا بسیار موثر است.

کوفته نخودچی

کوفته تبریزی، معروف ترین کوفته ایران است. اما مردم لرستان نیز، غذایی به نام کوفته نخود دارند که برای تهیه این کوفته از آرد نخودچی استفاده می کنند؛ و نام آن نیز به خاطر وجود این آرد است. کوفته نخودچی از کوفته تبریزی کوچک تر و سفت تر است. در مواد این غذا، گوشت هم وجود دارد. ابتدا گوشت و پیاز و هویج را به همراه فلفل، گردو و تره و زردچوبه مخلوط کرده و هم بزنید، باید آن قدر هم بزنید که مخلوط یکدست و یکنواختی تشکیل شود. بعد از آن، آرد نخودچی و تخم مرغ را به مخلوط بیافزایید و دوباره هم بزنید. تا زمانی که مخلوطی منسجم تشکیل شود، این کار را ادامه می دهیم. سپس از مخلوط به دست آمده، تکه های کوچکی برمی داریم و به شکل توپ درست می کنیم و در روغن سرخ می کنیم. برای درست کردن سس مورد استفاده در کوفته نخود چی لرستان، از رب، پیاز، تره و زردچوبه استفاده می کنیم. سس را درون ظرفی ریخته و کوفته ها را به مدت نیم ساعت در سس می گذاریم و اجازه می دهیم تا خوب بپزد.

پرتله

یکی دیگر از غذاهای استان لرستان، پرتله است که در بین لرها بسیار محبوب است. در مراسم های مذهبی، برای پذیرایی و به عنوان نذری از این غذا استفاده می کنند. مواد اصلی پرتله، گندم و شیر است. روش پیچیده ی پرتله برخلاف مواد اولیه بسیار ساده، آن را متمایز از غذاهای لرستان ساخته است. برای تهیه پرتله گندم و شیر را در  هاون بریزید و بکوبید. بعد آن را به دیگ بزرگی انتقال داده و یک لیتر شیر به آن بیافزایید. دیگ را روی حرارت بگذارید تا 30 دقیقه بپزد و دو بار به فاصله یک ربع، شیر به دیگ اضافه کنید و هر دفعه که آن را اضافه می کنید، مخلوط را هم بزنید تا شیر سر نرود و مواد ته نگیرد. بعد از اینکه نیم ساعت گذشت، نمک به آن اضافه کنید. زمانی که گندم لعاب انداخت غذا آماده است.

آبگوشت دوگوله دو دار

این آبگوشت، به آبگوشت دوغ دار و کشک لری نیز معروف است. آبگوشت دوگوله دو دار در اراک هم طبخ می شود اما با کمی تفاوت. اراکی ها در این آبگوشت چغندر سفید هم اضافه می کنند. برای طبخ آبگوشت دوگوله دو دار از لوبیا سفید، گوشت، سیر، پیاز، نخود، کشک، نعنا خشک، نمک، زرچوبه، روغن مایع و بادمجان سرخ کرده استفاده می شود. همه مواد را در قابلمه ای ریخته و بگذارید تا پخته شود و در آخر بادمجان و کشک را اضافه کنید. بعد از اینکه جا افتاد آب آن را برای ترید کردن جدا کنید و باقی مواد را بکوبید سپس نعناع داغ و و پیاز را روی آبگوشت بریزید و به همراه دوغ و سبزی خوردن میل کنید.

گوله ریزه

گوله ریزه درواقع نوعی آبگوشت است. این غذا در بین اهالی لرستان طرفداران زیادی دارد، برای تهیه این آبگوشت از  سیب زمینی، برنج نیم دانه، زردچوبه و فلفل، گوشت چرخ کرده، روغن، آرد گندم،رب گوجه و نمک استفاده می شود. رب گوجه، نمک و زردچوبه را به همراه روغن در دیگ می ریزیم، و یک و نیم لیتر آب به روغن افزوده و می گذاریم تا به جوش آید. در مرحله بعدی گوله ریزه یا گوشت قلقلی درست می کنیم. برنج نیم دانه، آرد و گوشت چرخ کرده و نمک و زردچوبه را با هم کرده و گلوله های کوچکی درست کرده و در آب جوش می اندازیم تا نیم پز شود و سپس سیب زمینی پوست کنده را به آب جوش اضافه کرده و اجازه می دهیم 30 دقیقه روی اجاق بماند. گوله ریزه آماده است. این آبگوشت را به همراه سبزی و دوغ محلی میل کنید.

دلمه برگ بروجردی

دلمه برگ در همه نقاط ایران سرو می شود و معمولا هم شکل و دستور پخت یکسانی دارند. اما دلمه برگ بروجردی کمی متفاوت است. در این دلمه از ماست کم چرب، باقلا، روغن حیوانی و سبزی های معطر و تازه مانند مرزه، شوید، نعناع، ترخون، جعفری گشنیز و پیازچه و تره استفاده می شود.

 

دیدگاه کاربران


هادی ایرجی
هادی ایرجی
شنبه 30 مهر 1401
از همه جالبتر سغدو بود دلمه سیراب شیردان
سمیه
سمیه
چهارشنبه 01 دی 1400
آش ترخینه خیلی مقویه که در زمستان و هوای سرد می چسبه، بعضی ها آش و با سیرابی میخورن که من خودم زیاد دوس ندارم
nabati
nabati
سه شنبه 12 مرداد 1400
من آش ترخینه شو خوردم مزه خیلی خاصی میده که اصلا شبیه آش های دیگه نیست و ترخینه رو خود محلی ها با دوغ درست میکنند.
rafiei701
rafiei701
چهارشنبه 26 خرداد 1400
سغدو خیلی خوشمزه است یادش بخیر بچه که بودیم مادرم همیشه درست می کرد اسمش سرا سوخته است و همیشه به همراه کله در قابلمه می پخت.
fardinbehjat
fardinbehjat
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سغدو لرستان را مردم قدیم یزد هم میپختند و بهش کله گیپا میگفتند و برطبق رسم و رسوم خاصی پخته میشده و داخل یک دیگ سنگی میپختند و حتی خوردنش هم روش خاصی داشته.👌😍😘
shimirangirangi
shimirangirangi
سه شنبه 17 فروردین 1400
شله ماش دورود کمی شبیه به آش سبزی صبح ما شیرازی هاست. لوبیا چیتی، ماش و برنج و عدس از مواد اصلی این آش هست.
zade
zade
یکشنبه 17 اسفند 1399
گوله ریزه، کوفتو هه لو، آرش ور کواز و آش ماسوا و آش ترخینه برای منطقه بروجرد هستند. ماسوا برای کرمانشاه هم هست یه آش ترش مزه که برای عصرانه خیلی خوبه.
farzane
farzane
یکشنبه 19 بهمن 1399
خورش سیب درختی لرستان از خورش هایی هست که خوردنش در فصل پاییز از واجبات👍🏼 😍😍
u200a
u200a
یکشنبه 21 دی 1399
لرها به کباب های خوش مزه اشون معروف هستند اما یه آشی دارند که ترش مزه است و پر از لعاب به نام کشکینه. با ترخینه فرق میکنه ترخینه ترش تر هستش و لعاب نداره.
kamran
kamran
یکشنبه 09 آذر 1399
دلمه سیرابی یا سغدو لرستان من یک بار دیدم خیلی ظاهر با نمکی داشت و البته خوش خوراک بود. اصفهانی ها هم یک همچین غذایی دارند که بهش گیپا میگویند.
zahra_barkhordar1263
zahra_barkhordar1263
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399
شامی کباب لرستان یا شومی کوو به قول ما بروجردی ها اسمش هست کوفته هلوو مخصوص ماه رمضان هست. هم چاشنی دار خوشمزه میشه و هم با رب گوجه میشه بپزی.