یکی از مناطق دیدنی و جاذبه ی توریست پذیر تهران، مرکز خرید و بازار سنتی تجریش است. این بازار قدیمی در منطقه ی شمیرانات در کنار رودخانه تجریش، واقع در شمال شهر تهران قرار دارد. این مکان به دلیل نزدیکی به کاخ های سعدآباد و نیاوران و منطقه دربند همیشه مقصد گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
از زمان های گذشته این بازار سرپوشیده محل تجمع و عرضه و خرید کالا بوده است و برای افراد مسن و قدیمی تر تهران، خاطرات زیادی به همراه دارد.
در زمان قدیم این بازار قدیمی و زیارتگاه امام زاده صالح در کنار رودخانه ی زیبا و پرآب تجریش و باغ هایی از درختان میوه قرار داشت و ساختمان ها و خانه های اطراف این بازار وجود نداشتند. اما اکنون فرم قدیمی محله تقریبا به طور کامل تغییر کرده و تنها مقصد جذاب گردشگری آن، بازار تجریش و امامزاده صالح است.
تهران بازارهای سرپوشیده ی متعددی دارد، که بازار تجریش نمونه ی کوچکی از این بازارها است. این بازار طولی بین 300 تا 700 متر دارد و از یک طرف به میدان تجریش و از طرف دیگر به میدان قدس و مترو تجریش و از اواسط بازار به آستان مقدس امامزاده صالح منتهی می شود. این بازار دو محله قدیمی تجریش و سرپل را به هم متصل می کند.
در این مرکز خرید قدیمی بیش از 400 باب مغازه و حجره به چشم می خورد. به طور عمده مغازه ها و حجره هایی که در بازار تجریش هستند، شکل سنتی و قدیمی خود را هنوز حفظ کرده اند اما در کنار این بازار قدیمی احداث پاساژ قائم، کمی در بافت تاریخی آن تغییر ایجاد کرده است.
علاوه بر جذابیت محصولات و فراورده هایی که در مغازه ها وجود دارد، مهمترین نکته که هر بیننده ای را به خود جذب می کند، تکیه قدیمی بازار است. دیوار و سقف تکیه، کاشیکاری شده با رنگ های زیبا و متنوع است که در بین دیوارهای آجری قرار دارند. زیبایی و جذابیت این بازار با نوشته هایی به خط نستعلیق زیبا که نشان دهنده نام و نوع کاربری هر مغازه یا حجره است دو چندان شده است.
در تاریخ ساخت این بازار نظرهای مختلفی وجود دارد. بعضی از کاسبان قدیمی، قدمت این بازار را در حدود 150 سال می دانند. اما در بعضی منابع تاریخ ساخت آن را به 70 سال نسبت می دهند. با این وجود ساختارهایی همچون تکیه ی قدیمی تجریش در بازار دیده می شوند که نشان از قدمت بیشتر این مکان تاریخی دارد. این تکیه از قدیمی ترین تکایای تهران است و قدمتش به دوران قاجار در حدود 220 سال قبل بر می گردد و پیش از بازار تجریش ساخته شده است.
معماری تکیه تجریش در نوع خود کم نظیر است. ساختمانی دو طبقه تکیه را در برگرفته و دارای فضای میانی است. در قسمت شمالی این تکیه 5 باب مغازه و در قسمت جنوبی و شرقی 4 باب و در قسمت غربی یک مغازه با چندین دهنه بنا شده که ارتفاعش بیشتر از مغازه های دیگر است که در گذشته به آن شاه نشین می گفتند. در قدیم برای نگه داشتن و استحکام سقف تکیه از ستون های چوبی استفاده می شده است اما امروزه برای این کار از ستون های فلزی استفاده می شود.
امروزه از این تکیه به عنوان بازار میوه و تره بار استفاده می شود و انواع میوه های فصلی و تازه در این محوطه به چشم می خورند. این تکیه قدیمی در ایام محرم به محلی برای حضور هیئت های عزاداری و برگزاری تعزیه ها و مراسم های مذهبی تبدیل می شود و معمولا مراسم های مذهبی محرم در طبقه ی بالایی ساختمان برپا می شود؛ اما در مواقع دیگر کاربرد تجاری دارد.
تعزیه های زیبا و باشکوه و دیدنی که در تکیه برگزار می شود قدمت طولانی دارد و موجب شده که در ششمین اجلاس شورای عالی ثبت کشور، این مراسم در تکیه تجریش به عنوان میراث معنوی به ثبت برسد. ظاهرا علت ساخت این تکیه به اوایل قرن دوازدهم هجری شمسی برمی گردد. در آن زمان تعدادی از روستاییان و باغداران این منطقه، برای برگزاری مراسم های مذهبی و عزاداری های محرم اقدام به ساخت این تکیه کردند و در سال 1176 خورشیدی این بنا ساخته شد. در ابتدای ساخت، این بنا فاقد سقف بود اما مدتی بعد به علت بارندگی ها تصمیم گرفته شد که سقفی برای این بنا ساخته شود. در سال 1366 سیل مهیبی رخ داد و موجب شد مناطقی از تجریش و تکیه آن از بین برود اما با تلاش مردم این تکیه مرمت شد و امروزه به مرکزی مهم برای برگزاری عزاداری های محرم تبدیل شده است. در تاریخ 25 مهر 1383 این تکیه درفهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
اگر از میدان تجریش به بازار وارد شوید، میوه فروشی ها و سبزی فروشی های بازار خودنمایی می کنند. انواع میوه های فصلی، نوبرانه و کمیاب در این مغازه ها موجود است و بدون هیچ محدودیتی در فصل های مختلف، انواع میوه ها را می توان از این مغازه ها تهیه کرد. با گذر از میوه فروشی ها، به مغازه هایی می رسیم که در آن ها محصولاتی مانند ظروف مسی، ترشی های خوشمزه، تسبیح و مهر، شیرینی، زعفران، صنایع دستی مانند ترمه، ادویه جات، خشکبار و بدلیجات و ... وجود دارد.
این بازار به علت داشتن محصولات سنتی ایرانی، مکانی مناسب برای حضور توریست های خارجی است.
برای دسترسی به این بازار تاریخی و بسیار زیبا می توان از وسایل حمل ونقل مختلفی مانند مترو که در ورودی بازار تجریش قرار دارد؛ اتوبوس های تندرو که در خیابان ولیعصر تردد میکنند و همینطور تاکسی یا اتومبیل شخصی استفاده کرد.
شنبه 30 مهر 1401
چهارشنبه 01 دی 1400
سه شنبه 12 مرداد 1400
چهارشنبه 26 خرداد 1400
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
جمعه 26 دی 1399
یکشنبه 21 دی 1399
حیف که مثل قدیم نمیشه رفت و داخل بازار قدم زد ولی همچنان زیبایی خودش رو داره.
یکشنبه 09 آذر 1399
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399