اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

خراسان جنوبی - بیرجند  
دوشنبه 22 اردیبهشت 1399

شهر بیرجند در مرکز استان خراسان جنوبی، یکی از استان های شرقی کشور قرار دارد و مانند بسیاری از شهرهای ایران، تاریخی کهن در خود جای داده و دارای جاذبه های شگفت انگیز زیادی است.

مدرسه شوکتیه بیرجند که ساخت آن در سال 1308 هجری قمری به دست معماران ماهر یزدی آغاز شد، یکی از این جاذبه های دیدنی در استان خراسان جنوبی است.

ساخت این مدرسه در سال 1312 هجری قمری مصادف با 1269هجری شمسی پایان یافت و به مقصد گردشگران زیادی تبدیل شد.

این مدرسه، سومین مدرسه ی ایران است که آموزش به شیوه ی نوین در آن اجرا شده و قبل از مدرسه ی شوکتیه، مدارس ابتدایی رشدیه تبریز در سال 1315قمری به همت حاجی میرزا تبریزی و مدرسه ی عالی دارالفنون در سال 1325هجری قمری به سبک نوین، به دانش آموزان تدریس می کردند.

امیراسماعیل خان که به شوکت الملک اول معروف بود با همراهی محمد ابراهیم خان علم معروف به شوکت الملک دوم پدر اسدالله علم ، بنای شوکتیه را وقف کرد.

وی فرزندی نداشت و یک سوم دارایی ها و اموالش را به امور خیریه اختصاص داد و تولیت اوقافش را نیز به ابراهیم خان برادر کوچکش واگذار کرد.

این بنا در  ابتدا به حسینیه شوکتیه معروف بود و در سال 1282هجری شمسی محمد ابراهیم خان علم که به تهران سفر کرده بود و مقام حاکمیت قاینات را در دست داشت، تصمیم گرفت مدرسه شوکتیه را در محل حسینیه شوکتیه تاسیس کند.

در سال 1285 خورشیدی این مدرسه به زیبایی هرچه تمام تکمیل شد و برای آموزش مورد بهره برداری قرار گرفت؛ این اقدام شوکت الملک تاثیرگرفته از امیرکبیر در ساخت مدرسه ی دارلفنون بود.

انجام آموزش ها و مدیریت این مجموعه برعهده ی دو نفر از بزرگان و دانشمندان کاشانی به نام میرزا احمد نراقی و شیخ احمد سلیمانی نراقی بود و سه نفر از اتباع هندی، انگلیسی و فرانسوی برای تدریس ریاضیات، زبان فرانسه و زبان انگلیسی انتخاب شدند.

این مدرسه در ابتدای کار، مدرسه ی ابتدایی بود و سپس مقطع تحصیلی دبیرستان نیز به آن اضافه شد.

مدرسه شوکتیه بیرجند به دو بخش مدرسه دخترانه با نام شوکتیه و مدرسه پسرانه با نام شوکتی آغاز به کار کرد.

ساختمان تاریخی مدرسه شوکتیه به روش معماری کویری و چهارفصل بنا شده است. این معماری به شکلی است که یک محوطه ی مرکزی به عنوان حیاط و دورتا دور محیط آن به عنوان ساختمان و بنا قرار دارد.

این ساختمان دارای دو طبقه است و اتاق های متعددی دارد. وجود ایوان با شکوه و بزرگ، ورودی، دالان، دهلیز ها، هشتی، حیاطی که با آجر مفروش شده ، حوضخانه، حجره ‌های اطراف صحن، حمام و شاه‌ نشین یادآور معماری اصیل ایرانی است.

در گنبد تالار شوکتیه یک کلاه فرنگی بسیار زیبا قرار دارد که تزیین آن با رسمی بندی زیبایی شکل گرفته است.

گچ بری ها، مقرنس کاری ها و آجرکاری های این عمارت باشکوه نماد ظرافت و منحصربه فرد بودن معماری اصیل ایرانی در این بنا است.

این مدرسه، حسینه و تکیه ای بزرگ و هم نمونه ای از هزاران شاهکار معماری ایرانی در بیرجند به شمار می رود.

مرحوم آیتی نیز از مدرسه شوکتیه بیرجند به تکیه ای باشکوه و عمارتی عالی یاد می کند.

مشابه این مدرسه، مدارسی در مناطق مختلفی تاسیس شد که تعدادی از آن ها عبارت اند از سربیشه در سال 1300، نهبندان در سال 1299، دشت بیاض در سال 1300شمسی، گزیک، زیرکوه، درخش، موسویه، خوسف، مود، گل فریز، گیو، در میان، مختاران و قاین در سال 1298.

سید محمد فرزان قرآن‌پژوه، استاد دانشگاه و نقاد ادبی از شهر مشهد به بیرجند منتقل شد و به دستور شوکت الملک راهی زاهدان و زابل شد تا مدارس شوکتیه را در این شهرها تاسیس کند. مردم و بعضی از سرداران نسبت به تاسیس مدارس تعصب زیادی داشتند و از اینکار جلوگیری می کردند اما وی موفق شد این اقدام را انجام دهد.

علمای بیرجند پذیرفتند که هزینه های مدرسه از درآمد موقوفات مردم تامین شود و مراسم های عزاداری ماه محرم و ایام دیگر همراه با اطعام نیازمندان، در این حسینه برپا می شد.

در فروردین ماه 1316 طرح یکسان کردن نظام آموزشی در کشور اجرا شد و مدرسه شوکتیه که تا فروردین ماه همین سال تحت نظارت شوکت الملک اداره می شد نیز ملزم به اجرای این طرح شد و تحت نظر اداره ی معارف یا اداره ی فرهنگ واقع شد.

این عمارت زیبا در خیابان اسدی واقع در بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی قرار دارد.

 

دیدگاه کاربران


احسان
احسان
سه شنبه 27 شهریور 1403
معماری بسیار زیبا و ارزشمند داره که به نظرم بازدید از مدرسه جالبه
صفامنش
صفامنش
چهارشنبه 27 مهر 1401
ممنون که سومین مدرسه ایران رو معرفی کردید
رضایی
رضایی
سه شنبه 30 آذر 1400
بعد از مدرسه دارالفنون و مدرسه رشدیه تبریز، مدرسه شوکتیه از مدرسه هایی بوده که به شیوه جدید و بعد از مکتب خانه ها ساخته شده و دختران شیخ موحد از دانش آموزان این مدرسه بودند
Amin Motlagh
Amin Motlagh
دوشنبه 11 مرداد 1400
مدرسه شوکتیه سومین مدرسه بعد از دارالفنون و رشدیه به شیوه مدرن است و در حال حاضر مدرسه طلاب و قرآن کریم است .
fahim__66.5
fahim__66.5
سه شنبه 25 خرداد 1400
شوکتیه 👌👌👌دومین مدرسه کشور بعد از دارالفنون و اولین مدرسه مدرن کشور است. این مدرسه درواقع یه دبیرستان بوده و الان به مکانی دیدنی در بیرجند تبدیل شده.
zhrmalek
zhrmalek
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
مدرسه زیبای شوکتیه در منتظری 3 بیرجند قرار داره. من بیشتر از هر چیزی محو گچبری های زیبای این مدرسه شدم. خیلی هنرمندانه است.
hadirezyi
hadirezyi
سه شنبه 17 فروردین 1400
مدرسه شوکتیه در خیابان منتظری 3 بیرجند قرار داره معماریش بسیار عالی و دلنشین است🌹🌹
birjand
birjand
یکشنبه 17 اسفند 1399
عکسی قدیمی از دانش ‌آموزان مدرسه شوکتیه دیدم که با لباس ورزش و با حضور مربی شون میرزا اسدالله ناصح عکس انداخته بودند خیلی جالب بود. مدرسه زیبای شوکتیه در سال 1356 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده.
hashemimalihe
hashemimalihe
یکشنبه 19 بهمن 1399
مدرسه شوکتیه بعد از دارالفنون و مدرسه رشدیه در تبریز سومین مدرسه مدرن ایران به شمار میرود، به نظر من در اینچنین مکان ها باید معماری تدریس بشه حیف..
omid
omid
یکشنبه 21 دی 1399
در این مدرسه برای دانش ‌آموزان بی ‌بضاعت و خانواده آنها کمک‌ های نقدی جمع آوری میشده و به آنها میدادند.
lili_sn
lili_sn
یکشنبه 09 آذر 1399
مدرسه شوکتیه یا شوکتی اول به شکل مدرسه ابتدایی اداره میشد که بعدها دبیرستان هم به آن اضافه شد. معماری بسیار جالبی داره.
gta_v_irani__
gta_v_irani__
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399
جای با حالیه همه جاهاشو رفتم گشتم 👍👍