از جاذبه های طبیعی استان همدان و عظیمترین پدیده گرانیت زایی باقی مانده از دوران چهارم زمینشناسی و پبدایش جنبش کوهزایی زاگرس، دشت زیبا و سرسبزی به نام تخت نادر است.
این دشت، یکی از دشت های کوهستان الوند می باشد و از نظر جغرافیای در قسمت شمال غربی به کوه خدابنده لو در سنندج و به کوه چهل چشمه کردستان، و از سمت جنوب شرقی به ارتفاعات راسوند و کوه وفس اراک می پیوندد.
کوهستان الوند از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد یافته و دارای 11 قله است. این کوهستان، یکی از شاخه های شرقی رشته کوه وسیع زاگرس است که وسعتی به اندازه 1375 کیلومتر مربع دارد و از نفوذ توده های آذرین در نهشته های باقی مانده از دوران گذشته تشکیل شده است.
بلدترین قله ی رشته کوه الوند ارتفاعی به اندازه 3574 متر از سطح دریا دارد و با شهر همدان 18کیلومتر فاصله دارد. یال این کوهستان، اندازه ای طبیعی دارد و میان دو شهر تویسرکان و همدان واقع شده است. این رشته کوه، همدان را به دو نیمه ی جنوبی و شمالی تقسیم می کند.
در این کوهستان چشمهسارها، درههای عمیق و سرسبز، قلههای متعدد و چمنزارهای زیادی به چشم می خورد و در دامنه های شمالی آن چشمه های بسیار زیاد و دره های پر از آب و دشتکهای کوچک انبوه از چمنزار وجود دارد. این دشتک ها به علت سطح کمی که دارند، محل مناسبی برای استراحت کوهنوردان هستند. از میان این دشتک ها می توان به تخت نادر، چمن شاه نظر، تخت رستم و میدان میشان اشاره کرد.
در پایان دوره ژوراسیک، یعنی دوره میانی از دوران دوم زمینشناسی، حرکات کوهزایی بسیار شدید و فشار زیاد بی سابقه که در ایران اتفاق افتاد، موجب شد که در اثر این فشارهای طبقات گرانیتی در مناطق اصفهان و همدان سنگ ها دگرگون شده و موجب تشکیل این کوهستان شود.
در مسیر صعود به قله ی الوند، تخت نادر با ارتفاع 2900 متر و مساحت تقریبی 1ونیم هکتار قرار دارد. پوشش گیاهی این دشت کم ارتفاع، چمنزار کوهستانی است.
در زمان گذشته وقتی که هنوز، جاده ی عباس آباد به گنجنامه آسفالت نشده بود و وسایل نقلیه در آن عبور و مرور نمی کردند، کوه نوردان و علاقه مندان به کوهنوردی از کوچه باغ های محله عباس آباد راهی می شدند و بعد از عبور از سینه کش کوه های مشرف به عباس آباد به فخرآباد و میدان میشان می رسیدند.
این مسیر زیبا که به قله ی الوند منتهی می شود، دارای هفت قسمت به نام های تخت اول، تخت دوم، تخت سوم تا تخت هفتم است، که هفتمین و آخرین تخت، به تخت نادر معروف است و قله الوند در قسمت جنوب غربی آن منظره ای زیبا به وجود آورده است.
کوهستان الوند به دلیل داشتن کوه های صخره ای و سنگهای مختلف، برای ورزش سنگ نوردی بسیار مناسب است. یکی از این صخره ها، کلاهک کلاغ دروازه تخت نادر است.
کوهستان الوند چشمه های فراوانی دارد، چشمه تخت نادر که در ابتدای تخت نادر قرار گرفته، یکی از این چشمه های پرآب است.
در فرهنگ اهالی الوند، از قرن ها قبل تاکنون، تخت به زمینی پوشیده از سبزه، گیاه و چمن گفته می شود که به صورت مسطح و هموار در کوهستان قرار دارد و برای رفع خستگی عابران و راهپیمایان، مکان مناسبی است.
بعضی ها براین باورند که این نام گذاری، به علت آمدن نادرشاه افشار به این منطقه است؛ اما تخت یعنی چمنزاری مسطح و پراز آب و سبزه و محل تجدید قوا و رفع خستگی؛ و نادر به معنی کم یاب است. پس نام این چمنزار به علت بی مانند بودن و بی نظیر بودن آن در بین تخت های کوهستان الوند است.
پوشش گیاهی موجود در الوند گیاه گون است. این گیاه، بوته ای خاردار است که از ساقه ی آن کتیرا تراوش می شود.
زمانی که در فصل بهار، برف ها ذوب می شوند، گل زیبا و سفیدی به نام گل یخ سر از خاک بیرون می آورد و سپس لاله های زیبا در آن منطقه می رویند.
گلهای آلاله، لاله، سوسن و گلهای زرد و بنفش و همینطور گیاهان دارویی و خوراکی مانند طوطیا، ونه، مقرا، ریواس، آزربه، موسیر، گزنه، کنگر، شیرین بیان و غیره در اطراف چمنزارها و چشمه ها می رویند و زیبایی این دشت را دوچندان می کنند.
حیوانات و پرندگانی که در این منطقه زیست می کنند شامل بز کوهی، روباه، شغال، کبک، قوچ، خرگوش، سمور، میش، عقاب دشت، گرگ، دال، عقاب سیاه و کبوتر هستند.
برای رفتن به تخت نادر میتوان از مسیر سمت راست آبشار گنج نامه با ارتفاع 2100 متر به سمت میدان میشان حرکت کرد و از میدان میشان با نیم ساعت پیاده روی از کنار رودخانه به تخت نادر رسید.
دوشنبه 09 مهر 1403
چهارشنبه 27 مهر 1401
سه شنبه 30 آذر 1400
دوشنبه 11 مرداد 1400
سه شنبه 25 خرداد 1400
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
یکشنبه 21 دی 1399
یکشنبه 09 آذر 1399
چهارشنبه 15 مرداد 1399
چهارشنبه 15 مرداد 1399
چهارشنبه 15 مرداد 1399
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399