کرمانشاه از جمله شهرهای تاریخی ایران است که همواره تعداد زیادی گردشگر خارجی و داخلی از جذابیت های تاریخی ، طبیعی و گردشگری این شهر دیدن می کنند.
یکی از این مکان های گردشگری بی نظیر، موزه پارینه سنگی زاگرس است.
موزه پارینه سنگی زاگرس، جزو موزه های تخصصی در جهان است که مجموعه ای از استخوان های انسان در دورهای پارینه سنگی ایران و کشورهای دیگر را در خود جای داده و به عنوان اولین موزه پارینه سنگی خاورمیانه شناخته می شود. این موزه در سال 1387 به وسیله ی مرادی بیستونی و فریدون بیگلری تاسیس شده است.
موزه پارینهسنگی در شهر کرمانشاه در تکیه بیگلر بیگی با آینه کاریهای نفیس و بسیار جذاب که از شاهکارهای دوران قاجار است واقع شده ؛ و همینطور موزه ی خط و کتابت نیز در این تکیه زیبا برپاست. این تکیه در سال 1309 هجری قمری به مدت 6 سال توسط عبدالله خان از بزرگان کرمانشاه ساخته شده است. بنای تکیه سه در ورودی دارد و محوطه ی آن 5/5 متر از خیابان پایین تر است. تکیه بلگربیگی در 19 آذر 1375 هجری شمسی با شماره 1797 به ثبت ملی رسیده است.
منطقه ی خوش آب و هوا و شکارگاهی زاگرس، دارای مکان های پارینه سنگی زیادی است، که این عوامل موجب تاسیس این موزه در کرمانشاه شده است.
موزه پارینه سنگی به علت دارا بودن سنگ ها و تیغه های اکسیدنی، سنگ های مادر، مولاژ جمجمه های انسان از عصر حجر که مربوط به صد هزار سال پیش است و وجود تبر دستی، از نوع موزه های مادر محسوب می شود.
در این موزه بقایای کشف شده از استخوان جانوران منقرض شده در لرستان و خراسان و ابزارهای کشف شده از غارهای مرتاریک، وزمه واقع در اسلام آباد غرب و غار شکارچیان در معرض دید گردشگران قرار دارند.
در این مکان مولاژی در اندازه واقعی از انسان نخستین قرار دارد که زیر نظر باستان شناس و متخصص پارینه سنگی آقای دکتر فریدون بیگلری و به دست هنرمندان مجسمه ساز ساخته شده است. وجود این مولاژ که نشان دهنده ی مردی هوشمند نئاندرتال در حال بردن یک لاشه شکار و همینطور نمایش دو شکارچی دیگر، موجب شده که این موزه جزو موزه های تخصصی قبل از تاریخ جهان محسوب شود. به علت حساس بودن ساخت این مولاژها، در دنیا تعداد کمی از موزه ها، نمونه های از این مولاژ را ساخته اند.
از جذابیت هایی که برای اطلاع رسانی به مردم در موزه مشاهده می شود، می توان به نقشه و تصاویر موقعیت زیستگاهها، پناهگاهها، غارهای دوره پارینه سنگی ایران، و پخش مستندهایی راجع به عصر پارینه سنگی ایران و جهان اشاره کرد، که این ها برای متخصصان علم باستان شناسی نیز کاربرد دارد.
آثاری که در این موزه از دوره های دیرینه سنگی و نوسنگی نگه داری می شود عموما بین 8 تا 100 هزار سال قدمت دارند. در کشف رود خراسان، ابزاری سنگی با قدمتی در حدود یک میلیون سال کشف شد، که این ابزار به عنوان قدیمی ترین اثر موزه پارینه سنگی زاگرس در این موزه نگهداری می شود.
موزه پارینه سنگی دارای 4 اتاق است. اتاق اول مستندی در مورد ابزارآلات سنگی و چگونگی ساخت این ابزارها و بعلاوه قدیمی ترین مولاژ ساخته شده از انسان نخستین در خاورمیانه و ایران را نشان می دهند. در اتاق دوم مجموعه فسیل های غار وزمه، تعدادی جمجمهٔ کشف شده ی انسان در مناطق معروف باستان شناسی اروپا و خاور نزدیک و استخوان انسان ها و حیوانات در منطقه باستان شناسی زاگرس دیده می شود. اتاق سوم مربوط به ابزار آلات سنگی در دوره ی دیرینه سنگی است که از مناطقی مانند گنج پر، کشفرود و شیواتو کشف شده است. در اتاق چهارم نیز ابزارهایی مربوط به اواخر عصر حجر و نوسنگی شامل استخوان های حیوانات و ابزارهای سنگی به نمایش عموم درآمده است.
موزه پارینه سنگی زاگرس که در تکیه بیگلربیگی واقع در خیابان مدرس قرار دارد همه روزه مکانی برای بازدید گردشگران و تاریخ دوستان از این آثار است.
شنبه 28 مهر 1403
بنده مجموعه ای شخصی از ابزارات پارینه سنگی و همچنین انواع سنگ های کوچک و قابل حمل با فیگورهای نمادین در باستان هم دارم،و برای نمایش و همچنین هدیه دادن به موزه میتوانید راهنمایی کنید، هنرسنگی قابل حمل در ایران هنوز ناشناس هست امیدوارم درک کنین و کمک کنین به فرهنگ سازی دراین مورد
چهارشنبه 27 مهر 1401
سه شنبه 30 آذر 1400
دوشنبه 11 مرداد 1400
سه شنبه 25 خرداد 1400
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
یکشنبه 21 دی 1399
یکشنبه 09 آذر 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
درسال 1386 توسط فریدون بیگدلی و مرادی بیستونی تاسیس شده و شامل مجموعه ای از ابزار آلات سنگی و استخوان های انسان از دوره های پارینه سنگی در ایران و کشورهای دیگه هست.
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399
من اصالتا کرمانشاهی هستم ولی همچین چیزی نمیدونستم 👌👌