استان ایلام در غرب کشور ایران قرار دارد و در گذشته رونق زیادی داشته و به علت وجود مراکز مهم فرهنگی بسیار مورد توجه بوده است. اما امروزه به عنوان مقصد گردشگری کمتر به آن توجه می شود. این استان آثار تاریخی زیادی دارد که از میان آنها می توان به طاق شیرین و فرهاد اشاره کرد.
این اثر ملی و تاریخی که به جای مانده از دوره ی ساسانیان است در تنگ کوشک واقع در روستای چهل زرعی، بخش زرنه در شهرستان ایوان قرار گرفته است و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در دامنه ی شرقی ارتفاعات صخره ای و در مسیر عشایر کوچنشین به علت قرار گرفتن در منطقه ی گرمسیری قرار دارد.
جنس صخره های این منطقه از جنس سنگهای لاشه ای است و فرسایش این صخره ها در این مکان موجب شده که بنای طاق شیرین و فرهاد همیشه در خطر مدفون شدن قرار بگیرد.
پوشش گیاهی این منطقه از نوع مرتع است و نوع بافت زمین از نوع شنی سنگلاخی است. همواره داستان ها و افسانه های قدیمی از جاذبه های فرهنگی قومیت ها هستند. داستان تاریخی شیرین و فرهاد و عشق افسانه ای او به شیرین در رقابت با خسروپرویز پادشاه آن زمان، یکی از این داستان های جالب است. فرهاد برای پیروز شدن در این رقابت و رسیدن به معشوق خود، کوه بیستون در کرمانشاه را حفاری میکند و سرانجام در این راه جان خود را از دست می دهد.
در اسناد تاریخی، مدرک معتبری برای این عشق افسانه ای موجود نیست؛ اما این افسانه ها برای اهالی شهرها و روستاها بسیار شیرین و جدانشدنی است. در مناطق غربی ایران، بناهای زیادی وجود دارد که آن ها را به داستان عشق فرهاد نسبت می دهند، یکی از این بناهای تاریخی که محلی ها به آن طاق شیرین می گویند، طاق شیرین و فرهاد است. مردم این منطقه عقیده دارند که طاق موجود را، فرهاد در کمتر از دو روز برای استراحت و خواب شبانه ی شیرین ساخته است.
مصالح مورد استفاده در این بنا، 175 قطعه سنگ با ابعاد بزرگ و تراش خورده است که بدون ملات و به اصطلاح خشکه چین در ردیف های منظمی با ارتفاع های مشخص و یکسان روی هم قرار دارند. طاق به معنی اتاقکی نیمه زیرزمینی است و علت نام گذاری این سازه به طاق، به این خاطر است که نقشه ی ساخت آن، مربعی شکل است. برای احداث این بنای تاریخی، جهت جلوگیری از ریزش تپه، آن را برش زده اند. در این سازه آن چیزی که مورد توجه قرار دارد و آن را جذاب و منحصربه فرد کرده، طاق آن است. پشت بام این طاق به جای اینکه شکلی هلالی داشته باشد، سطحی یکنواخت است و این سبک معماری بسیار بی نظیر و جذاب است. در قسمت بالایی سنگهای به کار رفته، جهت استحکام پشت بام و ثابت نگه داشتن سنگها، بست های فلزی دم چلچلهای به کار رفته است.
نظرات متفاوتی در مورد کاربری این بنا وجود دارد؛ عده ای از باستان شناسان عقیده دارند که این اثر تاریخی محلی برای عبادت و پرستش مهر میترا و خورشید پرستی بوده و نظر دیگر این است که این سازه ی منحصر به فرد، برای حراست و نگهبانی از راه های فرعی جاده ی پر تردد ابریشم بوده است.
طاق شیرین و فرهاد در سال 1381 با شماره 7969 به ثبت ملی رسیده است.
برای رفتن به طاق شیرین و فرهاد به ایلام سفر کنید و به شهرستان ایوان بخش زرنه، روستای چهل زرعی بروید.
یکشنبه 28 مرداد 1403
سه شنبه 30 آبان 1402
بر اساس افسانههای محلی، بنای طاق را فرهاد در نیم روز برای استراحت شبانه شیرین ساخت. به همین دلیل اینجا را طاق شیرین میخوانند
چهارشنبه 27 مهر 1401
چهارشنبه 24 آذر 1400
سه شنبه 23 شهریور 1400
براساس افسانه هایی که وجود داره فرهاد این طاق را برای شیرین زمانی که داشته از اینجا رد میشده ساخته برای همینم بهش طاق شیرین میگن.
دوشنبه 11 مرداد 1400
سه شنبه 25 خرداد 1400
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
یکشنبه 21 دی 1399
یکشنبه 09 آذر 1399
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399