یکی از شهرهای استان اصفهان شهر قدیمی و تاریخی خوانسار است. این شهر با قدمت چند صدساله، خانه ها و بناهای تاریخی زیادی دارد که همواره مقصد گردشگران بوده است. خانه های تاریخی خوانسار، نمود هنر معماری بی نظیر این شهر و معماران اصفهانی است. با دیدن بناهای زیبا و تاریخی که در جای جای ایران ساخته شده اند، به شیوه زندگی و نوع آداب و رسوم مردم هر منطقه پی می بریم و همچنین متوجه می شویم که گذشتگان خانه های خود را هم برای گذران عمر و هم به منظور تربیت و رشد نسل بعدی بنا کرده اند. یکی از این خانه های بی نظیر و زیبا که با وضعیت جوی و آب و هوای کوهستانی خوانسار سازگاری دارد، خانه ابهری است.
خانه ابهری خوانسار، یادگار دوره قاجار و از قدیمی ترین جاذبه های دیدنی خوانسار است که تقریبا قدمتی بیشتر از 220 سال دارد. حاج سید محمد باقر ابهری اقدام به ساخت این بنای زیبا به سبک معماری عصر قاجار کرد و در ساخت این خانه از گچبری ها و نقاشی های بی نظیری استفاده کرد. در بخش شمالی خانه ابهری، در یکی از اتاق ها قطعه شعری نوشته شده است که سال 1278 هجری قمری را مشخص می کند. بازدید از خانه ابهری، انسان را به گذشته دور و شیوه زندگی متفاوت مردم آن دوره می برد که این مهم ترین ویژگی هنگام بازدید از خانه ابهری است.
خانه ابهری خوانسار به شیوه معماری عصر قاجار بنا شده که در دو طبقه یا به اصطلاح قدیمی دو اشکوبه و حیاط مرکزی در ضلع شرقی و در سایر بخش ها در یک اشکوب ساخته شده است. مجموعه فضاهای خانه به صورت چهار جبهه در حیاط مستطیل شکل قرار گرفته اند. مساحت حیاط مرکزی و بنا تقریبا 800 متر مربع است و در قسمت ورودی اصلی که در جبهه غربی واقع شده، هشتی نگین شکل و جلوخان تعبیه شده است. هشتی نگین شکل به وسیله راهرویی کوتاه و عریض با زاویه پیچش 90 درجه، مانع از دید مستقیم حیاط خانه می شود. در بخش های شمالی خانه تالار پنج دری ساخته شده که دارای دو اتاق با سه درب در دو طرف است که این نوع معماری موجب تقارن بخش شمالی شده است. پشت تالار پنج در نیز اتاقی بنا شده که آن را با نقاشی های نفیس و زیبا مزین کرده اند.
رنگ هایی که در نقاشی های خانه ابهری به کار رفته شامل قرمز آجری و لاجوردی است. برای رنگ آمیزی بخش های داخل حیاط نیز از این رنگ های زیبا استفاده شده است. بر روی سقف چوبی خانه نیز تاریخ ساخت بنا مشخص شده است. بخش های شرقی خانه ابهری تالاری قرار دارد که دارای مطبخی با سقف اردی قاب و تنگه و همینطور شاه نشین است. در طبقه بالایی جبهه شرقی در دو بخش جنوب و شمال، مهتابی هشت ضلعی زیبایی قرار گرفته که زیبایی این بخش را دو چندان می کند. بخش جنوبی خانه ابهری نیز ایوانی قرار دارد که بر ستون هایی از جنس چوب تکیه زده است و تقارن بخش شمالی و جنوبی را حفظ می کند. ایوان خانه ابهری به وسیله نقاشی ها و گچبری های زیبا تزیین شده است.
در سال های اخیر خانه ابهری، به وسیله شهرداری خوانسار خریداری شد و با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری این شهر، در سال 1385 مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. امروزه حدود 80 درصد از این بنای تاریخی مرمت و بهسازی شده است. هزینه مرمت این بنا بیشتر از هشت میلیارد ریال برآورد شد، که با سفر رییس جمهور وقت به شهر خوانسار، سه میلیارد ریال دیگر برای این بنا اختصاص یافت. اعتبار اختصاص یافته به این بنا برای استحکام بخشی ضلع غربی و مرمت درب های چوبی، کف سازی، تاسیسات الکتریکی و مهاربندی ضلع غربی است. پس از مرمت خانه ابهری بخشی از آن به عنوان ساختمان اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان خوانسار و بخش دیگر نیز به عنوان موزه مورد استفاده قرار گرفت.
خانه ابهری خوانسار در دهم ماه خرداد سال 1382 به شماره 9052 در فهرست آثار تاریخی ایران ثبت شده است.
برای رفتن به خانه ابهری خوانسار به اصفهان و شهر خوانسار رفته و در خیابان آیت الله خوانساری واقع در محله تاریخی رئیسان به این بنای تاریخی زیبا دسترسی پیدا می کنید.
سه شنبه 23 مرداد 1403
یکشنبه 07 مرداد 1403
پنج شنبه 10 فروردین 1402
زمانی که وارد خانه تاریخی ابهری شدم خیلی شوکه شدم، چون هیچ مرمت و بازسازی نشده بود، و متاسفانه مانند ی خانه قدیمی که در حال از بین رفتن هست بود.
بازدید از چنین خانه ای مسلما باید رایگان باشه، چون واقعا خرابه بود!!!
فروردین 1401
سه شنبه 26 مهر 1401
خوانسار طبیعت زیبایی هم داره مخصوصا دشت لاله های واژگونش
چهارشنبه 24 آذر 1400
یکشنبه 21 شهریور 1400
در تزئینات این خانه از رنگهای لاجوردی، قرمز و استفاده شده که باهم ترکیب رنگ قشنگی و ساختن مهم ترین قسمت این خانه هم بخش شاه نشین است.
یکشنبه 10 مرداد 1400
سه شنبه 25 خرداد 1400
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکشنبه 19 بهمن 1399
شنبه 04 بهمن 1399
شنبه 20 دی 1399
شنبه 08 آذر 1399
سه شنبه 07 مرداد 1399
یکشنبه 28 اردیبهشت 1399