اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

یزد - اردکان  
پنج شنبه 08 خرداد 1399

معرفی اجمالی شهر اردکان

اردکان از شهرهای بزرگ استان یزد می باشد که به نگین گردشگری یزد معروف شده است. این شهر به سه قسمت، تحت عنوان خرانق، مرکزی و عقدا تقسیم می شود و در قلب کویر مرکزی ایران واقع شده است. پس از شهر یزد، اردکان دومین شهر پرجمعیت این استان به شمارمی رود. بافت این شهر در بیشتر مناطق آن همچنان به صورت تاریخی و سنتی باقی مانده و تا امروز آسیب های جزیی به آن وارد شده است. از این رو اردکان یکی از سالم ترین بافت های قدیمی یزد و ایران محسوب می شود. اردکان شهری است که در جای‌جای آن بارو (دیوار و حصارهای امنیتی)، برج، کاروانسراها، حسینه‌ها، آب‌انبارها، مساجد، بادگیر و آسیاب‌های متعددی به چشم می خورد که نشان از تمدن و پیشنیه غنی این شهر دارد.

موقعیت زیارتگاه چک چک

از معروف ترین جاذبه های این شهر می توان به زیارتگاه چَک‌ چَک اشاره کرد. زیارتگاه دیدنی چک چک یزد بین کوه های انجیره و اردکان در دل کوه قرار گرفته است. این زیارتگاه به عنوان یکی از جاذبه های مذهبی و سیاحتی نگین کویری ایران با نام های دیگری همچون پیر سبز و چکچکو در میان پیروان زرتشتی بسیار محبوب و مقدس می باشد و همواره توریست های داخلی و خارجی بسیاری در سفر به یزد از این جاذبه ی گردشگری دیدن می کنند.

موقعیت قرارگیری زیارتگاه چک ‌چک در دل کوه، وجود چشمه آب در میان کویر و همچنین درختان سرسبز نشان از معجزه های خلقت در این مکان می باشد.

علت نامگذاری زیارتگاه چک چک

به دلیل مشخص نبودن علت نامگذاری این مجموعه و در کنار هم قرارگرفتن این جاذبه ها عده ای این مکان را رمزآلود می نامند. زیارتگاه چک چک یزد در دل کوه قرار دارد و از سقف آن آب چکه می کند، احتمالا شنیدن مستمر صدای چک چک آب علت نامگذاری این مکان بوده است. یکی دیگر از نام هایی که بر این مکان مقدس نهاده اند زیارتگاه پیر سبز می باشد. این کلمه از دو واژه پیر و سبز تشکیل شده است. در آیین مهر که آیین پرستش الهه میترا است، پیر به گام نهایی سلوک عرفان گفته می شود و واژه سبز نیز به علت وجود درختان چنار کهنسالی است که در این مکان قرار دارد. چکچکو نیز از اسامی دیگر این عبادتگاه می باشد. با این حال احتمالات دیگری نیز در مورد نام این زیارتگاه در میان زرتشتیان وجود دارد. ولی اکنون اغلب گردشگران آن را با نام چک چک می شناسند.

ساخت بنای زیارتگاه چک چک

روایات مختلفی در مورد چگونگی ساخت این مکان مقدس موجود است. مرحوم رستم بلیوانی رئیس سابق انجمن زرتشتیان شریف آباد اردکان در زمان حیاتش با مطالعه کتب تاریخی به حکایتی جالب دست یافت. ظاهرا در زمان حکومت یزدگر سوم آخرین پادشاه ساسانی، اعراب به ایوان مدائن (عراق کنونی) حمله‌ور شدند و این باعث شد تا یزدگرد سوم برای حفظ جان خانواده اش به فکر راه نجاتی باشد. او به همراه کتایون همسرش، دخترانش به نام های مهربانو، پارس‌بانو، نیک‌بانو، شهربانو، نازبانو و پسرانش اردشیر و هرمزان راهی شهر یزد شدند. هنگامی که پادشاه به جنگ با عرب ها می رود متحمل شکست می شود و در راه برگشت به دست دشمن کشته می شود. خانواده او نیز پراکنده شده و هر کدام به منطقه ای از ایران کوچ می کنند. یکی از دختران یزدگرد سوم به نام پارس بانو به اردکان رفته و طبق گفته زرتشتیان هنگام فرار از دست دشمن، در شکاف کوه ناپدید می شود و از او لباسی شبیه مقنعه در شکاف کوه گیر می کند که زرتشتی ها آن را جدا کرده و به عنوان تبرّک حفظ می کنند. مردم برای زنده نگه داشتن یاد این بانو در آن زمان این مکان را به عبادتگاهی مقدّس مبدل ساختند و تاکنون به عنوان مکانی برای عبادت و نیایش و دعا از آن استفاده می کنند.

البته تمامی نظریات بر طبق روایات تاریخی متعددی می باشد و نمی توان به هیچ کدام استناد موثقی داشت زیرا همه کارشناسان هنوز در مورد نام این مکان و چگونگی پدید آمدن آن اتفاق نظر ندارند.

بنای زیارتگاه چک چک

زیارتگاه چک چک از یک محوطه، بنای آتشکده و ساختمان تشکیل شده و به شکل پلکانی و به صورت پنج طبقه نامنظم می باشد. بام هر طبقه، حیاط طبقه فوقانی است و این شکل سازه تا بالاترین قسمت زیر کوه ادامه دارد. هنگام ورود به زیارتگاه روی دیوار با نوشته هایی منسوب به اوستا روبرو می شویم که یکی از آنها این چنین است:

در دنیا، راه یکیست و آن راه رستگاری است.

در بالاترین قسمت این مجموعه، ساختمان آتشکده که همان زیارتگاه است دیده می شود. این ساختمان در دل کوه حفر شده و مانند دهانه غار است. درخت کهنسالی درون این غار قرار دارد که در فهرست آثار ملی با شماره 269 به ثبت رسیده است.

آبشار کوچکی نیز بر دیوار سنگی غار جاری است که در مسیرش انجیرکوهی، گیاه سیاوشان و گیاه مورد روییده اند. حوض سنگی در غار واقع شده که آب آبشار درون آن میریزد و برای رفع تشنگی زائران مورد استفاده قرار می گیرد. با رسیدن به آتشکده به دری فلزی به رنگ طلایی مواجه می شویم که روی آن نقش سرباز هخامنشی حک شده که نیزه ای در دست دارد. سقف بنای زیارتگاه سنگی است و چلچراغی در وسط آن دیده می شود. شکل ناهموار دیواره‌های بنا اولین چیزی است که در بدو ورود به چشم می آید. این ناهمواری ها به صورت طبیعی شکل گرفته و همچنان دست نخورده باقی مانده‌اند. کف آتشکده نیز از سنگ مرمر می باشد که همیشه نم دارد و مرطوب است. بر روی طاقچه‌های طبیعی دیوار زیارتگاه نیز تصاویری از بزرگان دین زرتشت قرار دارد. در وسط زیارتگاه نیز آتشدانی قرار گرفته که شعله‌های آن هیچ وقت نباید خاموش باشد. در کنار شعله های مجمر، عود یا چوبی مقدس گذاشته شده و بوی خاصی از آن به مشام می رسد. داخل یکی از اتاق‌های زیارتگاه چک چک چاهی قرار دارد که عمق آن بیش از 50 متر است و زرتشتیان بر این باورند که با بستن نخ به طناب این چاه، حاجت می‌گیرند و به آرزوهایشان می رسند.

برای اسکان مهمانان و زائران نیز ساختمان هایی در محوطه زیارتگاه قرار دارد که هزینه نگهداری آنها برعهده زرتشتیان داخل و خارج ایران می باشد.

مراسم مذهبی در زیارتگاه چک چک

با توجه به اینکه زیارتگاه چک چک یزد از مهمترین مکان های زیارتی زرتشتیان محسوب می شود، مراسم ها و آیین های مخصوص این دین نیز در زیارتگاه چک چک برگزار می شود. طبق رسم هرساله زرتشتیان در تاریخ 24 الی 28 خرداد ماه در این زیارتگاه، مراسم مذهبی به مدت 5 روز برگزار می شود. در این مراسم، علاوه بر برپایی آیین های خاص پیروان این دین، آنها از حال هم خبردار می شوند و به صورت متحد تجمع می کنند. زرتشتیان در این پنج روز به دعا و نیایش مشغول می شوند و شعرها و سرودهای شادی می خوانند. مراسم باشکوه دیگری به مناسبت فرا رسیدن جشن مهرگان، در مهر ماه هر سال در این مکان مقدس برگزار می شود و صدای شادی و سرور آنها در زیارتگاه چک چک طنین انداز می شود. مراسم‌هایی همچون گهنبار خوانی، سدره پوشی، نیایش همگانی و پخش نذری و در بعضی مواقع ازدواج نوعروسان و تازه دامادان از مراسم های رایج زرتشتیان در این مکان مقدس می باشد. افراد غیر زرتشتی و گردشگران جهت شرکت در مراسم ماه خرداد حتما باید کارت دعوت داشته باشند.

بهترین زمان سفر

برای رفتن به زیارتگاه چک چک یزد تمام فصول سال مناسب می باشند اما سفر به این مکان در فصل های بهار و پاییز با توجه به کویری بودن منطقه بهتر است زیرا دمای هوا معتدل تر می باشد.

نکات ورود به زیارتگاه چک چک

هنگام ورود به این مکان زیارتی همانند زیارتگاه ها و امکان مقدس باید آراسته باشید و سکوت کنید و حرمت افراد تابع این دین و زیارتگاه را نگه دارید. باید کفش های خود را در بیاورید و از دم پایی های مخصوصی برای جلوگیری از خیس شدن پاها استفاده کنید، عرق پیشانی خود را خشک کرده و گاهی نیز متصدی زیارتگاه از شما می خواهد کلاهی مخصوص به سر بگذارید.

بانوان نیز باید توجه داشته باشند که هنگام ورود به زیارتگاه مقدس چک چک مانند مساجد نمی توان در شرایط خاص وارد شد.

در روز 13 فروردین یا همان 13 به‌ در، ورود غیر زرتشتیان به این مکان ممنوع است.

دسترسی به زیارتگاه چک چک یزد

زیارتگاه چک چک در استان یزد، در فاصله 43 کیلومتری شرق اردکان واقع شده و در میان کوه های انجیر به زیبایی دیده می شود. به جهت قرارگیری این زیارتگاه در دل کوه، ممکن است بالا رفتن از کوه برای افراد ناتوان و کسانی که در راه رفتن از بلندی مشکل دارند مکانی نامناسب باشد. پس چنانچه قصد بازدید از این مکان زیارتی را دارید باید آگاه باشید که مسیر نسبتا دشواری را در پیش دارید.

برای دسترسی به این زیارتگاه بعد از آمدن به استان یزد باید از جانب اردکان یا میبد سفر را آغاز کرد. مسیر رسیدن به زیارتگاه چک چک در این شهرها جاده دو طرفه آسفالت است.در صورتی که فاقد وسیله نقلیه هستید می توانید از میبد، یزد یا اردکان از خودروهای کرایه ای استفاده کنید و به زیارتگاه مقدس چک چک بروید.

 

دیدگاه کاربران


بهرام
بهرام
سه شنبه 23 مرداد 1403
من در ایام نوروز به اونجا رفتم، مکان عجیبی است، مطمئنا رازهای فراوانی در دل کوه های این زیارتگاه باقی است.
نیروانا
نیروانا
سه شنبه 26 مهر 1401
این مکان حدودا دارای 180 عدد پله است.
فرشاد
فرشاد
چهارشنبه 24 آذر 1400
از زیارتگاه های مهم زرتشتی ها محسوب میشه که بهش پیرسبزم میگن، زرتشتی ها هرسال در تاریخ خاصی در این زیارتگاه جمع میشن و عبادت می پردازن
sami83271061
sami83271061
شنبه 20 شهریور 1400
دهانه ی غار همراه با تنه درخت بزرگی در داخل زیارتگاه قرار داره. داخل زیارتگاه نقاشی چهره های بزرگان دین زرتشت که زیبایی زیادی به آن داده به چشم میخوره، کف زیارتگاه از سنگ مرمر ساخته شده که قطره های آبی که از سقف می چکد را میشه روی آن دید.
jk nk
jk nk
یکشنبه 10 مرداد 1400
این زیارتگاه زرتشتیان است که آنها به این زیارتگاه پیر سبز میگویند و هرسال در 23 خرداد اینجا جمع میشوند به مدت 4 روز و دعا میکنند.
fereydoun.lrn
fereydoun.lrn
سه شنبه 25 خرداد 1400
برای این مجموعه یک شماره حساب اختصاص دادند که هرکس تونست مبلغی واریز کنه تا عمران و آبادی پیر سبز از طریق خود مردم به آسانی انجام بشه.🌱🌸
iranchaparr
iranchaparr
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
من از این معبد دیدن کردم باورتون نمیشه خیلی آرامش بخش بود.. یکی از معدود مکانهایی که حس آرامش داشتم.
farnaz_hamedi__monarra
farnaz_hamedi__monarra
سه شنبه 17 فروردین 1400
زیارتگاه چک چک یزد در واقع به عنوان معبدی برای زرتشتیان هست که جاری شدن آب زلال در کف آن حس آرامش بخش و خوشایندی به هر انسان با هر دینی دست میده.🔥
arch_tehran.ir
arch_tehran.ir
یکشنبه 17 اسفند 1399
من اینجا رفتم واقعا زیباست👑😍💚 آیین های جالبی دارند.
زنده باد زرتشت و زرتشتیان❤️
من افتخار میکنم که هم وطن زرتشتی های عزیز هستم.
_biabal_
_biabal_
شنبه 18 بهمن 1399
زرتشتی های عزیز هر سال در روز 24 خرداد تا چهار روز به این زیارتگاه میان و به نیایش می‌پردازند.
morteza
morteza
شنبه 20 دی 1399
از مهمترین زیارتگاه های هموطنان زرتشتی پیر سبز یا چک چک هستش که در شهر اردکان در کوه واقع شده. بلیط ورودی هم باید براش تهیه کرد.
alireza_shaabani
alireza_shaabani
شنبه 08 آذر 1399
چند روزی از سال رو خود زرتشتی ها در این مکان مراسم دارند و باقی روزها باز هستش و امکان بازدید برای همه فراهم هست. دو تا مسیر برای رفتن داره از سمت روستای خرانق که این روستا هم بسیار دیدنی هست و مسیر دیگه هم از اردکان. اگر تصمیم به رفتن داشتید در هوای گرم نرید اینجا.
reza_habibi_6000
reza_habibi_6000
شنبه 11 مرداد 1399
عبادتگاه چک چک در شهرستان اردکان واقع در استان یزد هست و زیارتگاهی برای تمام زرتشتیان اقصی نقاط جهان هست 👍👏👌🏻