از سال های خیلی دور نیاکان ما علاوه بر آثار و هنرهای تاریخی، آداب و رسوم بسیاری را برایمان به یادگار گذاشتند که ارزشمندند.
از رسوماتی که هنوز در بین مردمان ایران جذاب است برپایی جشن های باستانی میباشد. یکی از جشن های دیرینه در سرزمین ایران، جشن انار است.
این جشن در قدیم هر ساله در فصل پاییز و زمان برداشت انار انجام میشد اما امروزه فقط اهالی و کشاورزان برخی از شهرها و روستاهایی که هنوز آداب و رسوم سنتی دارند، آن را برگزار میکنند.
دلیل برپایی جشن انار شکرگزاری خداوند و احترامی است که ایرانیان از باستان تا به امروز برای طبیعت و دست آوردهای آن قائل هستند که باعث شادی و برکت مردمان این سرزمین میشود. امروزه دلیل دیگر اجرای این جشن آشنایی با انواع انار، خواص و فرآورده های آن نیز میباشد.
جشن انار در حال حاضر در تاریخ های متفاوت که بستگی به برداشت انار در آن شهر دارد، برگزار میشود و معمولا در ماه های مهر و آبان است،. در شهرهایی از جمله تهران، یزد، ساوه، روستای فاروق در شهرستان مرودشت، بادرود در شهرستان نطنز، دورک در چهارمحال بختیاری، شهرستان پاوه، روستای انبوه در گیلان، شهرستان ارسنجان، منطقه اورامان میتوانید این جشن را از نزدیک ببینید و با شرکت در آن لذت ببرید.
هریک از اهالی این شهرها که در جشنواره انار شرکت میکنند سعی میکنند برای افرادی که در جشن حاضر هستند خواص و فراورده های آن را معرفی کنند. اینکار علاوه بر شکرگزاری و شادی، باعث رونق اقتصادی مردم شده است.
برخی از جشن ها در باغهای انار برگزار میشود و زنان و دخترانی را میبینید با لباس های سنتی که بر تن دارند پابه پای مردان خود به چیدن انار از درختان میپردازند و شادی میکنند و شما همراه آنها با قدم زدن بین درختان سبز که در میانشان نسیم خنک پاییزی میوزد و عطر خوش انار را به مشامتان میرساند از طبیعت لذت میبرید و میتوانید با عکاسی خاطرات خوشتان را ثبت کنید.
در این جشن با محصولاتی از جمله لواشک انار، رب انار، سس انار و برخی از غذاها که با انار تهیه میشود مانند آش انار ساوه و یزد، مرغ شکم پر با انار، خورش مرغ با انار، انار بیج شمالی آشنا میشوید.
هر شهر انار خاص خود را دارد به طور مثال انار باغات ساوه پوستی نازک و طعم شیرینی دارد و از ماندگاری بالایی برخوردار است. انار قم دیررس است و طعم ملس و دانه های درشتی دارد. انار یزد با دانه های صورتی و کمی سفید اش از انار فردوس خراسان شیرین تر است. انار فیروزکوه با پوست ضخیمش طعمی ملس دارد و درشت و آب دار است. انار شیراز پوست سیاه دانه های سفیدی دارد و نسبت به انار قرمز ارزان تر است، پوست این انار به محض رسیدن در همان شاخه های درخت ترک میخورد. بسیاری از افراد شاید هنوز طعم آن را نچشیده اند ولی این انار در کشورهای اروپایی بسیار گران و پر طرفدار است.
از انار سیاه برای درمان برخی از بیماری ها از جمله اسهال، زردی، سیاه سرفه و انار فردوس خراسان برای از بین بردن مسمومیت کبد بهره میگیرند.
در کل این میوه پر خاصیت برای بهبودی بیماری های چشم، پوست، افسردگی، ریه و گوارشی استفاده میشود.
انار علاوه براینکه برای خوراکی استفاده میشود خاصیت درمانی دارد و از پوست و دانه های آن برای صنعت رنگرزی و از طرح آن برای هنر نقاشی بهره میگیرند. در گذشته هنرمندان دوره ساسانی در آثار به جا مانده از خود از انار الهام گرفته و برای نقوش اسلامی مساجد استفاده میکردند. در کاخ تیسفون این نقوش به زیبایی چشم نوازی میکند.
اگر به برای شرکت در جشن انار به یزد سفر کردید میتوانید با رزرو اقامتگاه بومگردی در یزد و یا رزرو سوییت در یزد اقامت شبانه ارزان داشته باشید.
دوشنبه 25 مهر 1401
سه شنبه 23 آذر 1400
یکشنبه 10 مرداد 1400
دوشنبه 24 خرداد 1400
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
من شنیدم که اصالت جشن انار به آیین زرتشتی مربوط میشه و مانند جشن یلدا، نوروز و چهارشنبه سوری از دین زرتشتی باقی مانده است.
دوشنبه 16 فروردین 1400
یکشنبه 17 اسفند 1399
شنبه 18 بهمن 1399
شنبه 08 آذر 1399
سه شنبه 04 آذر 1399