اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

لرستان - بروجرد  
شنبه 22 آذر 1399

فلزات در انواع و اقسام گوناگونی وجود دارند که هریک با توجه به کارآیی منحصر به فرد خود مورد استفاده قرار میگیرند. البته برخی خالص و برخی ترکیب دو یا چند نوع فلز با هم هستند. از جمله این فلزات میتوان طلا، نقره، مس، برنج و ... را نام برد.

همانطور که گفته شد برخی از فلزات ترکیبی هستند و ورشو یکی از آن هاست که از ترکیب فلزاتی از جمله مس، روی و  نیکل به دست می آید. به خاطر نوع ترکیباتی که دارد گاهی در دسته فلزات برنج نیز خوانده میشود. از خواص آن ضد زنگ بودن، مقاومت بالا، سفید و براق بودنش است و به خوبی پس از ذوب شدن شکل میگیرد، به همین خاطر در صنایع کاربرد بسیاری دارد.

ورشو که به شکل ورق است اولین بار از کشورهای لهستان و آلمان به ایران صادر شد به همین خاطر به آن "ژرمن سیلور" نیز میگفتند. ورشو نام پایتخت لهستان است و نام ورشو نیز از این رو به این فلز درخشان داده شد.

ورشو را به نام "نقره نیکلی" نیز میشناسند، اما بر خلاف این نام، فلز نقره در ترکیبات آن استفاده نمیشود جز زمانی که جسم تولید شده نیاز به آبکاری نقره داشته باشد.

از زمان های قدیم فلزات در بین مردم جایگاه ویژه ای داشته است و از آن ها برای مصارف متفاوت استفاده میشد. چه بسا باعث خلق آثار ارزشمندی از دستان هنرمندان ایرانی شده است.

یکی از این هنرها، ورشو سازی است که در ایران قدمتی چند هزار ساله دارد و تا به امروز طرفداران بسیاری داشته است. از ورشو برای ساخت اجسام فلزی استفاده زیادی شده است و از قدیم تا به امروز به عنوان یک حرفه از آن یاد میشود.

هنر ورشو سازی در ایران، از زمان سلجوقیان و بعد از آن در دوره حکومت صفویان رواج یافت و در دوره قاجاریان این هنر به اوج خلاقیت و زیبایی رسید. حتی گفته میشود چند تن از مسگران زبردست از شهرهای مختلف از جمله، بروجرد، دزفول و اصفهان برای فراگیری قلم زنی به کشور روسیه سفر کردند و پس از پایان دوره و بازگشت به ایران، در زمینه ساخت اجسام و ظروف فلزی از جنس ورشو شروع به برپایی کارگاه کردند.

ناگفته نماند هنر ورشو سازی شباهت زیادی به مسگری دارد و دوات گری و سماور سازی از زیر مجموعه های این حرفه به شمار میروند.

هنر قلم زنی بر روی ورق های ورشو در بسیاری از شهرهای ایران انجام میشود اما مهد این هنر شهر بروجرد است. هنرمند ورشو ساز در کارگاه های ساده با ابتدایی ترین دستگاه ها، با کمک چکش و زور بازوی خود زیباترین آثار و اجسام فلزی با ارزشی را خلق میکند که در بین جهانیان زبانزد خاص و عام است.

از جمله این وسایل میتوان از سماور ذغالی، قندان، سینی، چایخوری، ظروف غذا خوری، گلاب پاش دوات، تابلوی فلزی و غیره نام برد. هر کدام از این آثار بیانگر فرهنگ و توانایی و هنر نیاکان ماست که هم جنبه کاربردی و هم جنبه هنری دارد.

با مستنداتی که به دست آمده و تحقیقاتی که از استادان ورشو ساز انجام شده به نظر میرسد قدمت این هنر قبل از ورود ورق ورشو به ایران بوده یعنی هنرمندان تا قبل از آن، با استفاده از ورق های زرد رنگ برنج لوازم مورد نیاز مردم را میساختند و از ورق های ورشو، برای اولین بار برای تهیه و تولید دوانگر استفاده شده است. دوانگر به مخزنی کوچک برای نگهداری جوهر و دوات خطاطی گفته میشود.

در هر صورت این هنر پر رونق امروزه از صنایع دستی استان لرستان به خصوص شهر بروجرد به شمار میرود که به سختی و با ساده ترین وسایل تولید میشود. کارگاه های ساخت اجسام چکش کاری روی ورشو در بروجرود همچنان دایر میباشد.

ملامهدی، محمد رحیم میناگر، باقر حق شناس، خاندان هنرور، حاج عبدالوهاب، خاندان، میناگر و رئوفیان از بزرگان و استادان بنام در هنر ورشو سازی هستند.

در ایامی نه چندان قدیم، وقتی در کوچه پس کوچه های شهر بروجرد قدم میزدید صدای موزون چکش که برروی ورق ورشو ضربه میخورد، به گوش میرسید که حاکی از خلق اجسامی بود که زمانی مورد نیاز هر خانه ایرانی بود. امروزه با وجود و پیدایش ظروف جدید در مدل ها و جنس های گوناگون، هنوز ظروف قلم خورده ورشو جایگاه خود را در خانه های مردم ایران حتی کشورهای اروپایی حفظ کرده است هر چند فقط برای تزیین در گوشه ای از خانه مشاهده شوند.

هنر ورشو سازی، به عنوان هنر خاص شهر بروجرود با اقدام میراث فرهنگی و صنایع دستی به ثبت ملی رسید.

دیدگاه کاربران


سیما
سیما
یکشنبه 29 مهر 1403
خیلی قشنگ هستند من از هر شهری بهترین هنر دستی را خریداری کردم و نگه داری میکنم
کوزش
کوزش
جمعه 20 مهر 1403
عالیست
خالقی
خالقی
سه شنبه 10 مهر 1403
هنر با ارزش و زیبایی هستش
تهمینه
تهمینه
چهارشنبه 17 مرداد 1403
واقعا هنر دست با ارزش و قشنگه. در سفری که به بروجرود داشتم چند تکه از جمله سینی، کاسه و گلدان خریداری کردم خیلی جذابن
رضا
رضا
یکشنبه 24 مهر 1401
در قدیم برای ساخت ظروف ورشو از جمله کاسه، سینی، سماور و ... از برنج استفاده میشد که بعدا ورق های ورشو به ایران وارد شد و تولید ورشو به خصوص در بروجرد گسترش پیدا کرد
محبوبه یگانه
محبوبه یگانه
جمعه 08 مهر 1401
ظروف بسیار زیبا و بادوامی است . من چند ساله که دو تا سینی ورشو خریدم که خیلی قشنگ هستند واصلا خراب نشدند . اگر گلدان خیلی بزرگ ورشوی قلمکاری شده ببینم حتما می خرم . امیدوارم خیلی گرون نباشه
سمیه
سمیه
دوشنبه 22 آذر 1400
من آخرین باری که رفتم بروجرد دو تا سینی ورشو کاری شده گرفتم که خیلی خوشگلن، الان چند ساله دارم بازم از قیافه نیوفتادن
سنندج
سنندج
جمعه 12 آذر 1400
من شماره تلفن کارگاه تولید سماور میخوام
شقایق دهقانی
شقایق دهقانی
یکشنبه 10 مرداد 1400
هنر ورشوسازی از لهستان به ایران آمده و چون ورشو در مرکز کشور لهستان است به این فلز میگن ورشو در دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی این هنر به ایران وارد شده است و این هنر در شهرستان‌های بروجرد و دزفول و لرستان نخستین بار آغاز شد.
lili_howzak
lili_howzak
دوشنبه 24 خرداد 1400
هنر ورشو سازی خیلی گسترده است من یک سماور ورشو دیدم خیلی بامزه و خاص بود.❤️ به نظرم جنس خیلی خوبی هم دارند و نسبت به دمای بالا مقاوم هستند.
angoshtoone_academy
angoshtoone_academy
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
با هنر ورشو سازی انگشترهای زیبایی درست میکنند خیلی زیبا هستند و جایگزین فلزات دیگه میتونه بشه. من منتظرم مناسبت خاصی بیاد تا یک انگشتر زیبا سفارش بدم😃😃😍
arso_baft
arso_baft
دوشنبه 16 فروردین 1400
صنعت ورشوسازی از صنایع پر ارزشی است که فراموش شده. این هنر زمانی در دزفول هم رایج بوده و کارهای زیبا و خاصی میشه باهاش ساخت. بسیار زیبا و عالیست.
jazab
jazab
یکشنبه 17 اسفند 1399
ورشو آلیاژی از مس و نیکل و روی هست که با نقره آبکاری میشه و در برابر مواد شوینده و الکل مقاوم هست. اما انگشترهای نقره اگر زیاد در معرض الکل یا مواد قوی شوینده باشند به مرور رنگ تیره ای پیدا میکنند.
rang
rang
شنبه 18 بهمن 1399
با هنر ورشوسازی میشه بدلیجات و زیورآلات زنان مثل گوشواره هم ساخت. امیدواریم این صنعت رونق دوباره بگیره.
sama
sama
پنج شنبه 18 دی 1399
این هنر در دزفول فراموش شده واقعا نمیدونم چرا احیاء نمیکنند، حالا که هم جوان بیکار داریم. هم محصول و صنایع دستی رو بهتر میشه فروخت.
afsaneh
afsaneh
یکشنبه 23 آذر 1399
باعث افتخار هست که این هنر ارزنده نزد بروجردیها و دزفولی ها ماندگار شده. این هنر به اهالی دزفول هم متعلق هست و با ظرافت خاصی این کار را انجام میدهند. در اصل سابقه این هنر اصیل مربوط به این دو شهر میباشد و بعدها به مناطق دیگر ایران هم راه پیدا کرد.