در تمامی کشورهای دنیا، مردمانی با اقلیت های مختلف مذهبی زندگی میکنند. همانطور که میدانید در ایران به جز دین اسلام، سایر دین ها از جمله زرتشت، مسیحیت و یهودیت به رسمیت شناخته شده است و در کنار ایرانیان، ارمنی زبان های مسیحی نیز در این کشور ساکن هستند.
هر کدام از این اقلیت ها دارای آیین، مراسم و جشن های خاص خود هستند، یکی از این مراسم جشن سال نو است.
از گذشته تا کنون اقوام مختلف هر کدام یک روز را شروع سال خود قرار داده اند، به طور مثال یونانی ها وسط تابستان، مقدونی ها اول پاییز، اعراب روز اول ماه محرم را شروع سال قمری، ایرانیان اول بهار را شروع سال خورشیدی (شمسی) و ارمنی زبان ها و مسیحیان روز اول ژانویه را شروع سال میلادی میدانند و در کنار خانواده و دوستان در این روز به جشن و شادمانی میپردازند.
هرسال در 25 دسامبر به مناسبت کریسمس یعنی میلاد حضرت مسیح و در اول ژانویه به مناسب شروع سال میلادی جشن های با شکوهی در کشورها و شهرهای مختلف برگزار میشود و مابین این دو روز را (یک هفته) به تعطیلات میروند.
فستیوال سال جدید میلادی راس ساعت 12 شب 31 دسامبر، با آتش بازی و ساز و سرود برپا میشود که البته در هر جامعه ای با توجه به نوع فرهنگ آن کشور متفاوت است.
در ایران بسیاری از افراد غیر مسیحی نیز این روز را جشن میگیرند و یا برای تماشای مراسم جشن سال نو به کشورها و شهرهای دیگر سفر میکنند تا در شادی آن ها سهیم باشند.
تبریز، محله جلفای اصفهان و تهران از جمله شهرهایی هستند که افراد مسیحی و ارمنی جشن سال نو میلادی را برگزار میکنند. یکی دیگر از رسوماتی که در این روز انجام میشود روشن کردن شمع در کلیساهایی از جمله کلیسای سرکیس مقدس در تهران و کلیسای وانک در اصفهان است و در این روز برای همدیگر برکت و آرامش همراه با روزهای خوب آرزو میکنند.
سال نو فقط به جشن و پایکوبی ختم نمیشود بلکه مسیحیان نیز آداب و رسوم خاصی را برای این ایام دارند. مثلا در روز اول سال نو فردی مقداری سرب مذاب را داخل سطل آب سرد میریزد و هر شکلی که به تشکیل شود، مطابق آن برای همان فرد پیشگویی میکنند. مردم در صبح سال نو در محلی مشخص دور هم جمع میشوند و بعد از برگزاری مراسم مذهبی به مهمانی و جشن مشغول میشوند.
آغاز پیدایش تقویم میلادی به عصر امپراتوری روم باز میگردد. در آن زمان مرسوم بود که تمامی مقامات دولتی در روز 15 مارس مصادف با 26 اسفند خورشیدی کار خود را شروع کنند اما چندین مدت کنسول فول دیویس نوبیلیور به دلایلی نتوانست و به روز اول ژانویه موکول شد
در سال 46 قبل از میلاد به فرمان ژولیوس سزار روز شمار یک ساله با 365 روز تنظیم شد. به پاس قدردانی از ژولیوس ، تقویم را ژولیانی نامیدند و ماه ژوئیه که اولین ماه از سال میباشد، برگرفته از نام او شد.
شروع سال نو در بسیاری از کشورهای آمریکا، اروپا، استرالیا، و برخی از مناطق قاره آفریقا و آسیا که از تقویم میلادی استفاده میکنند، اول ژانویه است. از این رو یکی از بزرگترین مراسم و جشن های آشوری ها، مسیحیان جهان و کشورهای دارای تقویم میلادی کریسمس و سال نو میلادی میباشد. و بسیار با اهمیت است.
بسیاری از مردم غیر مسیحی، این دو مناسبت را به دلیل نزدیکی تاریخ رویداد، با هم یکی میدانند اما این طور نیست.
جشن کریسمس از رسومات مختصی برخوردار میباشد. غذای اصلی در این شب کباب بوقلمون است که اعضای خانواده در کنار همدیگر نوش جان مینمایند. معمولا چند روز قبل از جشن کریسمس درخت کاج که نماد همیشه سبز است را با عروسک و اشیا مختلف تزیین میکنند که هریک معنی جداگانه ای دارد. مثلا عروسک فرشته بالای درخت نماد فرشته مژده دهنده میلاد حضرت مسیح است، زنگوله ها نماد کلیسا، دانه های برف به معنی پاکی، هدیه ها به معنای بخشندگی خداوند بزرگ و کبوتر ها نماد دوستی هستند.
نشانه دیگر این شب بابانوئل است که با ریش سفید بلند و لباس مخمل قرمز برای کودکان هدیه به همراه دارد.
اگر در این شب ها به محله جلفا در اصفهان یا خیابان میرزای شیرازی در تهران بروید از دیدن تزیینات خیابان ها و فروشگاه ها لذت میبرید. کافه قنادی لُرد واقع در خیابان نجات الهی یا همان ویلا (قدیم) یکی از مکان هایی است که بوی شیرینی و پیراشکی هایش هر رهگذری را وسوسه میکند.
سه شنبه 10 مهر 1403
شنبه 27 آبان 1402
یکشنبه 24 مهر 1401
دوشنبه 22 آذر 1400
یکشنبه 10 مرداد 1400
دوشنبه 24 خرداد 1400
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
دوشنبه 16 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
شنبه 18 بهمن 1399
چهارشنبه 17 دی 1399
پنج شنبه 11 دی 1399