آسارا منطقه ای کوهستانی است که روستاهای آن به طور معمول در دره های ناهموار و پرشیبی قرار گرفته اند. این منطقه به علت کمبود زمین های کشاورزی و مسکونی و نیز سرد و برف گیر بودن دره ها و سرمای طاقت فرسا در زمستان، مناطق سکونت دائمی کمی دارد و تنها دارای چند روستای کوچک است. البته در فصول بهار و تابستان آب و هوایی مطلوب و دل نشین به همراه طبیعتی زیبا، گردشگران را به سوی خود فرا می خواند. در بین روستاهای آسارا، سه روستای تکیه سپهسالار، شهرستانک و آسارا و آثار تاریخی و فرهنگی به جا مانده از جمله قلعه دزدبند، تپه شنستون، کاخ شهرستانک، قلعه ری زمین، سیراچال، غارهای ری زمین و امامزاده سپهسالار دارند که از میان این روستاها به توضیحی درباره روستای تکیه سپهسالار می پردازیم.
روستای سپهسالار یا تکیه سپهسالار روستایی است از توابع بخش آسارا در شهرستان کرج که در مسیر جاده زیبا و پرپیچ وخم چالوس و در 15 کیلومتری سد کرج قرار دارد. روستای سپهسالار در غرب جاده چالوس به خاطر داشتن آب و هوای دلچسب و طبیعت سرسبز و مکان های دیدنی مانند رودخانه، دره سپهسالار، آبشار سپهسالار و امامزاده و ... یکی از نقاط دیدنی جاده چالوس می باشد.
با داخل شدن به روستا، در سمت چپ یک پل فلزی دیده می شود که از روی رودخانه گذر می کند و بعد از پل نیز تعداد زیادی پله وجود دارد که گردشگران را به امامزاده ابراهیم بالای کوه هدایت می کند. اگر به قسمت بالایی این کوه سرخرنگ نگاه کنید از نظر زمینشناسی بسیار جالبتوجه است. ساختمان امامزاده نیز در دورنمای کوه و صخرههایی که در بالاترین قسمت کوه قرار دارند چشم هر بیننده را به خود مجذوب میکنند. سمت راست جاده نیز خانههای روستا با چیدمانی پلکانی قرار دارند.
اگر تمایل به پیادهروی و کوهپیمایی داشته باشید با طی زمان 10 الی 15 دقیقه به قسمت بالای کوه و محل آرامگاه امامزاده خواهید رسید و از این جا روستا را زیر پای خود خواهید دید.
روستا به خاطر لقب امامزاده ابراهیم یعنی سپهسالار به این نام معروف شده است. ایشان از نوادگان امام چهارم بوده که همراه امامزاده داوود و لشکری به زیارت امام رضا (ع) در مشهد می رفتند که دشمنان در مسیر به آن ها حمله می کنند و در الموت اشکور گیلان شکست خورده و متفرق میشوند. امامزاده ابراهیم سپهسالار در آسارا به غاری پناه برده و در همان محل نیز شهید میشود و امامزاده داوود نیز در کوههای تهران به شهادت میرسد.
یکی از ویژگیهای جالب آرامگاه امامزاده ابراهیم و محیط پیرامونش این است که مقبره ایشان داخل غار قرار دارد. حدود 60 سال قبل مقابل غار یک شبستان ساخته شده که برای دیدن قبر ابتدا باید به شبستان وارد شد. ضریح امامزاده کوچک و ساده و از جنس چوب است که حفاظی آهنی سبز رنگی سالها پیرامون قبر را احاطه کرده است. در قسمت پشتی آرامگاه و داخل غار یک منبع آب آشامیدنی کوچک دیده می شود که منشا آن چشمهای است داخل همین غار! آب این منبع به خاطر جریان هوای سرد غار خنک و گواراست. صخرههایی که در پشت امامزاده قرار دارند نیز بسیار جالب توجه زائران و گردشگران هستند. سالهاست که از سه سوراخی که داخل یکی از این صخرهها ایجاد شده قطرات آب روی زمین میریزد و هیچ گاه نیز قطع نشده و مقدار آن تغییر نکرده است. غیرطبیعی بودن این قطرات به خاطر آن است که از بالاترین نقطه صخره چکه کرده با وجود اینکه در این قسمت هیچ منبع آب زیرزمینی یا توده برفی دیده نشده است. صخرههای مجاور امامزاده ارتباطی با کوههای اطراف نداشته و بالاتر از آنها نیز چیزی وجود ندارد. به عقیده مردم محلی این صخرهها در تمام طول این سالها برای امامزاده گریه می کنند!
در قلب روستا رودخانه ای جاری است که علت فرحبخش بودن هوای روستا و سرسبز بودن طبیعت آن است. این رودخانه در انتهای مسیر خود به رودخانه کرج سرازیر می شود.
اما آبشار سپهسالار و تنگه زیبای آن در شمال روستای تکیه سپهسالار جاذبه ای محبوب در میان گردشگران این منطقه است. آبشار سپهسالار با موقعیت جغرافیایی E511219، N360405 در کیلومتر 45 جاده کرج-چالوس استان البرز و بعد از پل خواب در منطقه آسارا قرار گرفته است.
در مسیر رودخانه ای که به روستای سپهسالار منتهی می شود چندین آبشار بزرگ و کوچک دیده می شود که بعد از طی مسافت 1 تا 1 ساعت و نیم قابل دسترسی هستند. در قسمت شمالی رودخانه سپهسالار و در جنوب قله هفتخان و در قسمت شرقی البرز غربی، دره سپهسالار به همراه آبشار آن دیده میشود. این دره یکی از مناطق ییلاقی جاده چالوس به شمار می رود. دره سپهسالار در ابتدای ورود کمی فراخ و گسترده به نظر می رسد و هر چه قدر که به محل آبشار نزدیکتر میشویم دهانه آن تنگتر می گردد. در ادامه مسیر دره به صخرهای می رسیم که با شیبهای تندی به بخش جنوبی قله هفتخان منتهی میشود.
در طول مسیر پیمایش، دره باغهای کوچک و بزرگ و چمنزارهایی به چشم می خورند که زیبایی آن را دوچندان ساخته است. از ابتدای دره تا آبشار سپهسالار حدود یک ساعت و نیم کوهپیمایی در مسیر رودخانه در پیش است.
در افسانه های بومی این منطقه آمده که غاری که در قسمت شمالی آبشار قرار دارد با غار یخ مراد در فاصله ای بسیار دور که در ارتفاعات گچسر و جنوب آزادبر قرار گرفته در ارتباط می باشد. علت رواج یافتن این افسانه نیز گم شدن یک خروس در منطقه آزادبر و پیدا شدن آن در محل آبشار سپهسالار می باشد.
برای رفتن به آبشار سپهسالار باید از محل امامزاده و کوه سرخرنگ روستا پایین آمده و مجدا به ابتدای روستا بروید و خلاف مسیر رودخانه را پیش بگیرید.
بهتر است قبل از راه افتادن به طرف آبشار از افراد بومی راهنمایی خواسته تا از وضعیت منطقه و آبوهوا مطلع باشید؛ زیرا رودخانه از مسیلهای مستعد سیل گذر می کند و در فصل بهار و تابستان با بارشهای رگباری ممکن است به سرعت بالایی، سیل منطقه را فرا بگیرد. فاصله روستا تا آبشار تقریبا دو کیلومتر پیادهروی نسبتا راحتی است. با حرکت به سمت آبشار پس از چند دقیقه دیگر خبری از روستا نیست و درهها با کوهها و صخرههایی نسبتا بزرگ نمایان می شوند.
صدای رودخانه خروشان و طراوتی که تمام دره را احاطه کرده حس خوشایندی به گردشگران می دهند. این ناحیه زمینی هموار و مسطح دارد و برخلاف بسیاری از آبشارها حوضچه یا استخری در زیر آن تشکیل نمی شود اما حوضچههای آبی که پشت سیلبند ها تشکیل شده در تابستان برای آبتنی مناسب هستند.
ارتفاع آبشار تکیه سپهسالار یا آبشار هفت خوان حدود 20 متر است و میان دو صخره نزدیک به هم جاری است و در نزدیکی آن شکوه و ابهتش بازدیدکنندگان را مجذوب می کند. بیشتر نقاط مسیر صاف و کمشیب هستند اما هرچه به طرف آبشار حرکت می کنید فاصله درهها از هم کم تر و مسیر نیز سنگلاخیتر خواهد شد و در بعضی نقاط راه نیز باید از عرض رودخانه عبور کنید. این مسیر دسترسی به آبشار پیچیدگی و سختی زیادی ندارد و تنها باید نکات ایمنی معمول طبیعتگردی را رعایت کرد.
مسیر دسترسی به روستای تکیه سپهسالار
برای رسیدن به این روستا ابتدا به کرج رفته و از آن جا به طرف چالوس مسیر را ادامه دهید و پس از عبور از دریاچه سد امیرکبیر به بخش آسارا میرسید. در ابتدای آسارا و در آن طرف جاده ساختمان بخشداری آسارا دیده می شود که کنار آن جاده ای باریک و تابلو روستای تکیه سپهسالار شما را به سمت روستا هدایت می کند. با طی مسافت 3 کیلومتر در این جاده باریک به روستای سرسبز تکیه سپهسالار خواهید رسید.
ممکن است روزهای وسط هفته یا ایام سرد سال که رفت و آمد به این روستا کم است، بتوانید خودرو خود را به داخل روستا و تا انتهای جاده برده و پارک کنید؛ اما روزهای تعطیل شلوغی و رفتوآمد گردشگرها ممکن است مانع از آن شود که جای پارک را بهراحتی پیدا کرد بنابراین بهتر است خودرو خود را کمی پایینتر پارک کنید.
اقامت در روستای تکیه سپهسالار
مردم خونگرم این منطقه امکانات لازم را برای گردشگرها فراهم آورده اند و می توان با اجاره ویلا در کرج یا اجاره ویلا در جاده چالوس با خیالی آسوده به دیدن زیبایی های دیگر این جاده مانند باغ گچسر و دره اندرسم بروید.
شنبه 27 آبان 1402
اگر در طول مسیر خواستید استراحت کنید حتما جایی مطمئن بشینید چون کوهها ریزش دارن مخصوصا در فصل بهار.
شنبه 23 مهر 1401
شنبه 20 آذر 1400
یکشنبه 14 شهریور 1400
در افسانه ی محلی روستا اومده که در دامنه های شمالی آبشار غاری وجود داره، که با غار معروف یخ مراد در فاصله ای دور از ارتفاعات گچسر مرتبط است.
شنبه 09 مرداد 1400
یکشنبه 23 خرداد 1400
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
دوشنبه 30 فروردین 1400