اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

البرز - هشتگرد  
سه شنبه 07 اردیبهشت 1400

یکی از معروف ترین شهرستان‌های استان البرز با وسعت 2800 کیلومتر مربع و با مرکزیت هشتگرد ساوُجبُلاغ است. ساوجبلاغ از نظر زمین شناسی به سه بخش دشت، کوهپایه ای و 25 درصد ناحیه کوهستانی تقسیم می شود. ساوجبلاغ از سمت شمال به کوههای البرز، از غرب به قزوین، از طرف جنوب به کوههای زاگرس و از شرق به شهرستان کرج منتهی می شود. نام ساوجبلاغ که بومیان قدیمی به آن سوشبلاغ می گفتند، در زبان ترکی به معنای چشمه آب سرد می باشد.

در مورد نام گذاری هشتگرد نیز گفته شده که نام آن در ابتدا به علت اقامت هشت خانوار کُرد تبار، هشت کُرد بوده و طی گذشت زمان به هشتگرد تغییر پیدا کرده است. شهرستان ساوجبلاغ قدمتی بیش از 7 هزار سال دارد و آثار تاریخی مانند قلعه دشت روستای ایقربلاغ و تپه های باستانی گرجیان گواه این ادعا هستند. آثار کشف شده از تپه های باستانی این منطقه عمدتا مربوط به هزاره چهارم و پنجم پیش از میلاد مسیح هستند که اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می شوند و شامل تکه های سفالی با نقش های تیره و طراحی ساده و نیز تخته سنگ‌های قدیمی که نقوش مختلفی روی آن حک شده، می باشد. به این ترتیب شهرستان باستانی ساوجبلاغ از 447 روستا تشکیل شده که یکی از آنها روستای ایقربلاغ در فاصله 14 کیلومتری جنوب شرق شهر هشتگرد می باشد.

قدمت روستای اِیقَربُلاغٍ به 4000 سال پیش از میلاد می رسد. این روستا از سمت شمال به راه آهن تهران-تبریز و جاده کرج-قزوین، از جانب شرق به روستای سعید آباد، از جنوب به روستاهای نمکلان، اسماعیل آباد و فیروز آباد و از طرف غرب به روستاهای قاسم آباد کوچک و بزرگ محدود می شود. آب و هوای این روستای تاریخی در فصل زمستان سرد و همراه با بارش برف و باران فراوان است و در فصول گرم هوایی معتدل دارد. ایقربلاغ از منظر زمین شناسی به صورت دشت و زمین های مسطح و هموار است و محصولات کشاورزی مختلفی مانند جو، گندم، صیفی جات، ذرت، سیب، هلو، شلیل، گلابی، آلو، گردو و آلبالو و... در آن کشت می شود.

نام ایقربلاغ از دو کلمه ایقر + بلاغ تشکیل شده است. در گویش مردمان گذشته که در این منطقه ساکن بودند و به زبان ترکی تاتی سخن می گفتند، ایغر با استناد به فرهنگ معین و فرهنگ عمید به اسب نر گفته می شد و به مرور زمان حرف «غ» به «ق» و کلمه ایغر به ایقر تغییر پیدا کرد. عبارت بلاغ نیز به معنای چشمه است، پس ایقربلاغ یعنی اسب نر چشمه.

ساکنان اولیه این روستا در اطراف تپه گرجیان ساکن بودند و با گذشت زمان به تپه قلعه دشت تغییر مکان دادند. از جمله آثار کشف شده از این دو تپه میتوان به ابزار و لوازم زندگی و ظروف مختلف اشاره کرد. تپه باستانی گرجیان در فاصله 1200 متری جنوب روستا و در بین باغات کشاورزی قرار دارد. این تپه باستانی ارتفاعی معادل 12 متر داشته و از دو بخش تشکیل شده است، بخش شمالی آن هموار و ارتفاعی به اندازه 5 متر دارد و در گذشته به عنوان آرامستان ارامنه منطقه مورد استفاده بوده و روی آن چندین سفال به رنگ قرمز به همراه نقوش سیاه دیده می شود. این تپه در سال 1339 توسط علی حاکمی مورد بررسی قرار گرفت و اشیاء کشف شده از آن به بخش دیدنی آثار پیش از تاریخ موزه ملی ایران تبدیل شده است.

تپه باستانی قلعه دشت در روستای ایقربلاغ متعلق به هزاره چهارم قبل از میلاد است و در جنوب غربی روستا و کنار جاده ایقربلاغ - قاسم آباد قرار دارد. امروزه قلعه دشت دیگر به شکل تپه نیست و در طی گذشت زمان توسط ابزار مورد استفاده کشاورزان هموار شده است.

تپه باستانی دیگری به نام دیدبان در روستای ایقربلاغ قرار دارد که فاصله آن از شرق روستا 500 متر است و بین زمین های کشاورزی واقع شده. از این تپه در قدیم به عنوان اطلاع رسانی و دیده بانی استفاده شده است. تپه دیدبان ابعادی حدود 60 در 60 با ارتفاع 8 متر و به تپه ای کاملا طبیعی است که سفالهایی به رنگ نخودی و ساده به صورت پراکنده روی آن و پیرامونش یافت شده که این امر نشان دهنده غیر مسکونی بودن این تپه است.

در زمان های گذشته در روستای ایقربلاغ چشمه های فراوانی از آب شیرین و زلال وجود داشته که تعدادی از آنها تا سال های اخیر همچنان باقی بودند. در ضلع شرقی و در ورودی ایقربلاغ، پشت پایگاه بسیج امروزی، منطقه ای شبیه دره دیده می شود که به آن دشت بلاغ می گویند. این دره در زمان های دور وسعت بیشتری داشته و درون آن نیز چشمه های متعددی جاری بوده که حیات را برای آبزیان مختلف و ماهیان قابل صید فراهم میکرده است. سر ریز آب این دشت به همراه دیگر آبهای جاری روستا به مناطق جنوبی و روستاهای پایین دست جاری میشده و مردم برای برای آبیاری زمین های کشاورزی خود از آنها استفاده می کردند.

از جمله حیواناتی که در قدیم به صورت آزاد در دشت بلاغ زندگی می کردند اسب های وحشی بوده که امروزه به علت تغییر شرایط زیست محیطی اثری از آنها دیده نمی شود.  

یکی از اماکن مذهبی روستای ایقربلاغ، امامزاده اظهرالدین (س) است. این امامزاده دارای قبرستانی در 800 متری جنوب روستاست. در میان این قبرستان آرامگاه امامزاده اظهرالدین ساخته شده است. ایشان از نوادگان امام علی النقی (ع) است. بنای امامزاده از یک تالار و یک ایوان با سقفی صاف و از جنس چوب و یک اتاق چهار گوش که جایگاه قبر امامزاده می باشد، تشکیل شده است. سقف اتاق چهارگوش از خشت ساخته شده و به شکل دایره ای است. سبک معماری تالار و ایوان متاثر از معماری زمان قاجار است اما گنبد آن به سبک معماری دوران صفوی ساخته شده است. در سه ضلع جنوبی، غربی و شرقی بقعه امامزاده چند طاقچه تزئینی وجود دارد و در ضلع شمالی هم ورودی بقعه با سقفی کوتاه قرار گرفته است. کوتاه بودن سقف امامزاده بدین جهت است که زوار هنگام ورود به امامزاده حالت تعظیم به خود بگیرند و کاملا خم شوند.

درضلع غربی امامزاده نیز، بنایی با مصالح خشت و گل و مخروبه دیده می شود که سقف آن چوبی و به شیوه قاجاری ساخته شده است. این بنا سالهای زیادی محل زندگی خادمان امامزاده و متولیان آن بوده و نسل به نسل در میان آنها چرخیده است. از سال 1378 چند نفر از اهالی با کمترین امکانات اقدام به بازسازی و تعمیر امامزاده کردند.

روستای ایقربلاغ دارای مسجدی به نام صاحب الزمان است این مسجد در وسط روستا قرار دارد و بنای کنونی آن در سالهای اخیر ساخته و مرمت شده است.

یکی دیگر از آثار تاریخی در روستای ایقربلاغ قناتهای گرجیان است. این قناتها در اواخر دوره قاجاریه به وسیله کشاورزان و بزرگان روستا حفر شده و برای بازدید از آن می توانید به شمال روستا و کنار جاده آسفالته بروید. طول این قنات های تاریخی 900 متر و حریم و عرض آن 12 متر میباشد.

از زیبایی های این روستا، خیابان چناران است که با داشتن درختان چنار در دو سوی خیابان از انتهای روستا تا وسط باغ بزرگی به وسعت 12 هکتاری منظره ای زیبا و بهشتی فوق العاده ای به سبک خیابان ولیعصر تهران ایجاد کرده اند. در دو سوی جاده و زیر درختان چنار آب زلال و گوارایی جاری است که این جذابیت در دوره گرما موجب جذب مسافران و گردشگران بسیاری به این منطقه می شود. درختان زیبای روستا در سال 1317 به دستور مرحوم مجید عدل ارباب وقت آن زمان کاشته شده و امروزه بیش از 650  اصل درخت چنار در روستا دیده می شود.

بنای قدیمی مدرسه کنونی ایقربلاغ در زمانهای گذشته، به عنوان کلیسای ارامنه و مسیحیان مورد استفاده بوده است. ارامنه روستا در پیرامون این کلیسا ساکن بوده اند و مراسم عبادت خود را در این محل انجام می دادند و به این خاطر که امکان دفن اموات خود را در قبرستان مسلمانان و امامزاده روستا نداشتند، مردگان خود را در حوالی تپه گرجیان دفن میکردند. پیش از کوچ ارامنه در سال 1341 از روستای ایقربلاغ به تهران، این کلیسا در سال 1337 توسط خود آنها به محل آموزش دروس اولیه کودکان و مدرسه فرزندان مردم روستا، به نام دبستان بهار برای کودکان تبدیل شد.

یک مکان تاریخی دیگر که امروزه به صورت خرابه ای در آمده به عنوان دفتر کار اربابان گذشته روستا مورد استفاده بوده و طبق گفته اهالی در سال 1320 به وسیله مرحوم شعبانعلی گلباز احداث شده است.

اقامت در روستای ایقربلاغ

برای اقامت در این روستا میتوانید از اهالی ایقربلاغ سراغ خانه های اجاره ای را بگیرید و یا در صورت تمایل می توانید با اجاره ویلا در سهیلیه به مناطق دیگر استان البرز رفته و از دیدنی هایی همچون روستای خور هشتگرد، روستای آغشت، غار یخ مراد و... بازدید کنید.

مسیر دسترسی به روستای ایقربلاغ

از آزادراه تهران کرج به سمت خیابان چمران استان البرز رفته و از آنجا زمانی که به خروجی دوم رسیدید به طرف جاده سعید آباد مسیر را ادامه دهید و از شهرک جهان ویلا به سمت راست و به سوی جاده اصلی ایقربلاغ بروید.

دیدگاه کاربران


رحیم حاجی زاده
رحیم حاجی زاده
شنبه 13 مرداد 1403
ایران واریانت فونوتیکی اویغور طایفه ای از ترکان و بلاغ نیز به معنی شهر است ایقر بلاغ// اویغور بلاغ در ترکی به معنی شهر ترکان اویغور است.
مجیدناصردهقان
مجیدناصردهقان
جمعه 30 دی 1401
بسیار زیبا میباشد .از آمدن به این روستا لذت می‌برید. وپشیمان نخواهید شد

سه شنبه 13 دی 1401
روستای بسیارجالبی است خصوصا شخصی بنام حاج غریب رضاطاهری که مباشر اربابان قدیم آقای عدل بود بیشتر این نمای خیابان چناری و امامزاده وقلعه گرجیان همه زحمت این مرد بوده الان فوت کرده اهل قم بوده دوفرزندش درجنگ تحمیلی شهید شدند درسالهای 49و50زحمات زیادی را متحمل شدند روحش شاد
رنجبر
رنجبر
شنبه 23 مهر 1401
روستای قشنگ و با صفاییه
امیر مهدی شیردل
امیر مهدی شیردل
چهارشنبه 29 دی 1400
من هم پیش تپه هستم کوچه ی مژده پلاک 100
امیر مهدی شیردل
صمد گلباز
صمد گلباز
یکشنبه 19 دی 1400
روستای باصفای ایقربلاغ که در صف گردشگری حرف اول را میزند و با معماری چون مرحوم شعبانعلی پدربزرگ بنده قشنگ تر و زیباتر شده است
صمد گلباز
صمد گلباز
یکشنبه 19 دی 1400
روستا ی باصفای گردشگری ایقربلاغ که اسم مرحوم شعبانعلی پدربزرگ اینجانب هست خوشحالم ساکن ایقربلاغ هستم
میترا
میترا
شنبه 20 آذر 1400
روستایی از توابع ساوجبلاغ که آب و هوای خوبی داره
ha316052
ha316052
یکشنبه 23 خرداد 1400
تپه باستانی دید بان در این روستا قرار داره و غرب موتور آب روستا میتونید به دیدنش برید. بسیار زیباست.
monirehabbasi68
monirehabbasi68
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
ایقربلاغ از روستاهای دیدنی و فوق العاده است.👏👏👏👏 برای رفتن به این روستا باید از جهان ویلا، اعتبارالدوله، سعید آباد عبور کنید تا به ایقربلاغ برسید.
iranbihamta
iranbihamta
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
تپه این روستا به تپه گرجیان معروف است. از این تپه باستانی یک ظرف سفالی با طرح یوزپلنگ کشف شده که به قبل از میلاد برمیگرده.