اگر به دنبال مکانی خوش آب و هوا و سرسبز برای تفریح یک روزه هستید، منطقه زرین دشت از توابع فیروزکوه را به شما پیشنهاد میکنیم. موقعیت جغرافیایی این ناحیه در ارتفاع 1640 متری از سطح آب های آزاد است و میانگین بارش سالانه آن تقریبا 600 میلی متر اعلام شده است. وجود رودخانه حبله رود سبب شده اهالی بومی این روستاها بیشتر به باغداری مشغول باشند و به تولید محصولاتی مانند توت، آلبالو، گیلاس و گردو بپردازند و از این راه کسب درآمد کنند. زریندشت واقع در جنوب فیروزکوه، از چهار بخش آتشان، دهگردان، انزها و مرزداران تشکیل شده و مرزدان مرکز زرین دشت میباشد.
زرین دشت در فصل بهار پذیرای گردشگران بسیاری به خصوص اهالی تهران است. فاصله زرین دشت از شهر تهران حدود 120 کیلومتر، از فیروزکوه حدود 40 کیلومتر و از دماوند حدود 74 کیلومتر میباشد. زریندشت و مناطق اطراف آن در میان رشته کوه های البرز قرار گرفته اند و در این ناحیه از برکت وجود چندین رود و چشمه از جمله خُمده، حبله رود و دریابک سیراب میشوند.
درختان میوه پربار و سرسبز، آسمان آبی، آواز پرندگان، چشمانداز فوق العاده روستا، آب و هوایی پاکیزه و عاری از هرگونه آلودگی، فضایی آرام و دنج و کوچه باغ های سبز آن و هزاران زیبایی دیگر، زرین دشت را به مقصدی مناسب برای پیادهروی و گذران اوقات فراغت گردشگران تبدیل کرده است.
منظره درختان پرباری که به داخل کوچه های روستا خم شدهاند از شگفت انگیزترین صحنه هایی است که میتوانید در این محله ها شاهد باشید. از دیگر جاذبههای زرین دشت چشمه دریابک و چشمه خُمده است. چشمه دریابک با آبی بسیار خنک از ارتفاعات کوههای پیرامون این ناحیه جاری میشود و به حوضچه ای در زرین دشت سرازیر میشود. باغات موجود در منطقه و بسیاری از درختان، به وسیله این چشمه آبیاری میشوند. درختان کهنسالی که در نزدیکی چشمه دریابک قرار دارند، رهگذران را وسوسه میکند تا مدتی زیر سایه آنها نشسته و به طنین دلنشین پرندگان و صدای جاری شدن آب چشمه گوش فرا دهند. همچنین خواص درمانی چشمه دریابک از دیگر دلایل محبوبیت آن شده است. برای رفتن به محل چشمه دریابک از جاده فیروزکوه، به جاده فرعی زرین دشت رفته و پس از طی 20 کیلومتر به طرف روستای آتشان بروید.
از دیگر چشمه هایی که مایه برکت این منطقه است، چشمه آب معدنی خُمده می باشد. این چشمه دارای یک استخر طبیعی است و آب این استخر به وسیله آب های جاری چشمه که از دل کوه بیرون میآید فراهم میشود. معمولا روزهای آخر هفته خانواده ها در مجاورت چشمه خُمده گردهم می آیند و برای آبتنی به داخل استخر میروند. مسیر فرعی که اول روستای زرین دشت وجود دارد، بازدیدکنندگان به طرف چشمه آب معدنی خمده را هدایت میکند. به این صورت که وقتی در فاصله ده کیلومتری فیروزکوه، تابلوی زرین دشت نمایان شد، از این نقطه از طریق مسیر فرعی که به طرف جنوب میرود حدود ده کیلومتر بپیمایید تا به چشمه خمده برسید. در این مسیر، تابلو روستای خمده دیده میشود که از اینجا نیز با طی پنج کیلومتر در جاده خاکی با گذر از پل به این چشمه میرسید. فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای لذت بردن از زیبایی های این ناحیه و آبتنی در چشمه خمده است. افراد محلی این ناحیه بر این باورند که آب چشمه خمده برای درمان بیماری های پوستی و مفصلی کارگشاست. جالب است که بدانید کمتر کسی از افراد مسن این روستا از بیماری های مفصلی رنج میبرد و احتمالا علت آن هم استفاده از آب چشمه خمده است. این آب معدنی با تحریک گردش خون به آرامش اعصاب نیز کمک شایانی میکند.
یکی دیگر از زیبایی های زرین دشت رودخانه حبله رود با طول 240 کیلومتر است که از چند رود کوچک به نام نمرود، دلی چای، گورسفید و آب کبوتر دره تشکیل میشود و در مسیر خود از چند روستا میگذرد. رودخانه حبله رود در انتهای مسیر خود در 46 کیلومتری گرمسار به رودخانه گلو میریزد.
روستاهای ناحیه زرین دشت، علاوه بر زیبایی های خدادادی و نعمت های فراوان، آیین های مذهبی و فرهنگ غنی دارند که اهالی ساکن در آنجا همچنان پای بند به سنن دیرین خود میباشند. یکی از این سنن مذهبی اجرای تعزیه خوانی با قدمتی بیش از 150 سال است؛ در ایام سوگواری محرم این آیین بسیار با شکوه برگزار میشود و مردم زیادی که بیشتر آنها را جوانان تشکیل میدهند در این مراسم شرکت میکنند. میتوان گفت اشعار و روایت هایی که در تعزیه خوانی روستای زرین دشت شنیده میشود با نمونه های معمول آن متفاوت تر و دلنشین تر است.
اهالی زرین دشت همواره در مشارکت های اجتماعی حضور پر رنگی داشته اند و در طول انقلاب 450 شهید تقدیم این مرز و بوم کرده اند.
مذهب اکثریت روستای زرین دشت شیعه است اما تعدادی مهاجر افغانستانی با مذهب سنی در این روستا زندگی میکنند.
دسترسی به روستای زرین دشت از مبدا تهران
این روستا در کیلومتر 100 جاده تهران- فیروزکوه واقع شده، بنابراین از شرق تهران به طرف پردیس، رودهن و دماوند حرکت کنید و با عبور از سرندان و جابان که در جاده فیروزکوه قرار دارند، از طریق مسیر فرعی مشخصی با طول 18 کیلومتر که تابلو آن در جاده است به روستای زرین دشت میرسید.
از طریق راه آهن تهران شمال نیز میتوان به منطقه زرین دشت دسترسی داشت.
زمان مناسب برای سفر به زرین دشت فیروزکوه
فصل بهار و تابستان به دلیل اعتدال دمای هوا در این منطقه، مسافران زیادی از سراسر کشور به زرین دشت سفر میکنند. اما فصل پاییز برای افراد علاقهمند به عکاسی مقصد مناسبی میباشد. فصل زمستان نیز با وجود سختی های فراوان اما شاهد مناظر بی بدیلی از زرین دشت سفیدپوش هستیم.
اقامت در روستای زرین دشت
برای اقامت در این منطقه میتوانید از اقامتگاه های بومگردی مانند بومگردی حاج محمد در کیلومتر 25 جاده فیروزکوه و کیلومتر 9 جاده زرین دشت استفاده کنید. این اقامتگاه در روستای فرح آباد در نزدیکی زرین دشت قرار دارد. بومگردی حاج محمد با فضایی سنتی و آلاچیق های مجهز به پشهبند و غذاهای خوشمزه میزبان گردشگران این منطقه از فیروزکوه است. اقامتگاه بومگردی مَتا در فیروزکوه نیز با حیاطی دلنشین و آتشدان منحصر به فردی برای شب نشینی فضایی مناسب برای اقامت فراهم آورده است. بومگردی متا دارای پنج اتاق، چشم انداز زیبایی از کوه و دشت، نان محلی، چای زغالی و...میباشد.
همچنین میتوانید از ویلاها و خانه های شخصی اجاره ای فیروزکوه و یا با اجاره ویلا در دماوند در نزدیکی فیروزکوه اقامتی دلنشین را تجربه کنید.
سایر جاذبه های فیروزکوه
روستای هرانده و غار بورنیک در فاصله 40 دقیقه ای از زرین دشت، دریاچه لزور و تنگه واشی در فاصله زمانی 1 ساعت و 15 دقیقه از این روستا جاذبه های گردشگری فیروزکوه میباشند.
سه شنبه 01 آبان 1403
دوشنبه 06 آذر 1402
شنبه 27 آبان 1402
چهارشنبه 20 مهر 1401
چهارشنبه 17 آذر 1400
شنبه 09 مرداد 1400
یکشنبه 23 خرداد 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400