اصفهان به واسطه رودخانه طراوت بخش زاینده رود به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده است و اهالی این شهر برای اتصال این دو بخش و رفع جدایی پل های متعددی از جمله پل مارنان را احداث کردند. پل مارنان از گذشته های دور واسطه دو ساحل جنوبی و شمالی رودخانه زاینده رود محسوب میشود و موقعیت آن در غرب شهر است.
قدمت ساختمان پل مارنان به طور دقیق مشخص نیست اما برطبق اسناد موجود در زمانی که پل شهرستان یا همان پل جی که شمالی ترین بخش ساحلی زاینده رود را به قسمت جنوبی آن متصل میکرد، پل مارنان نیز وجود داشته و با استناد بر این مطلب متوجه میشویم که زمان ساخت بنای اولیه این پل در دوره ساسانیان بوده است.
پل های ساخته شده روی رودخانه زاینده رود همانند پل خواجو و سی وسه پل عمدتا برای ارتباط نواحی مختلف رودخانه ساخته شده اند و پل مارنان به عنوان پنجمین سازه روی این رودخانه از جمله سازه های با ارزش اصفهان است که امروزه میتوان در کنار آن به تفریحات مختلفی پرداخت.
نامگذاری پل مارنان
پل مارنان در تلفظ محلی مارنون گفته میشود. اسم اصلی پل مارنان، ماربین بوده که در طی گذر زمان تغییر کرده است. ماربین از واژه اوستایی مهربین گرفته شده است. علت این نام گذاری هم به این خاطر بوده که پیش از ظهور زرتشت، محل عبادت آیین مهرپرستی بالای کوه آتشگاه قرار داشته و از تمام روستاهای اطراف قابل رویت بوده است و معنی مهربین هم به این موضوع اشاره دارد. سال ها بعد در زبان پهلوی ساسانی مهربین به ماربین تغییر یافت و مدت 15 قرن در تاریخ اسلامی ایران، با این نام شناخته میشد. نام دیگر پل مارنان، پل سرفراز است. دلیل این نام گذاری نیز بدین شرح است که در دوره شاه سلیمان صفوى، فردی از ثروتمندان اقلیت ارامنی به تعمیر و مرمت این پل اقدام می کند و مردم به او لقب سرفراز میدهند و پل نیز به همین نام شناخته میشود. بر طبق برخی اسناد تاریخی موجود قدمت این پل به دوره قبل از صفویان برمیگردد و تنها در دوره صفوی به دست این فرد ثروتمند مورد بازسازی قرار گرفت.
از دیگر فرضیاتی که در مورد نام این پل گفته شده این است که حدود چهارفرسنگ قبل از شهر اصفهان رودخانه زاینده رود به صورت مارپیچ در جریان بوده و سپس به شهر وارد میشود و به همین خاطر روستاییان این منطقه به آن ماریانان یا مارنان میگفتند و در این بخش پلی احداث شد که نام آن را مارنان نهادند.
شاید دلیل نامگذاری پل مارنان وجود روستایی به نام مارنان در نزدیکی محل احداث پل بوده که از روستای مارنان به وسیله پل مارنان میتوان به محله جلفا رفت.
ویژگی های پل مارنان
این پل چندین بار به علت وقایع طبیعی آسیب بسیاری دید و مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت، اما با این حال سبک معماری دوره صفوی در نمای آن همچنان مشخص است. طول پل مارنان 160 متر میباشد و تعدادی از دهانه های آن در گذر زمان از بین رفته اند و امروزه هفده دهانه را میتوان در بنای پل مشاهده کرد. در بین دهانه های بزرگتر پل، دهانه های کوچکتری با اندازه های متفاوت روی بدنه آن قرار گرفته اند که بیشتر جنبه زیبایی و تزئینی دارند. در قسمت های مرکزی و ابتدایی و انتهایی اندازه عرض پل یکسان نمیباشد و در بخش مرکزی کمی پهن تر ساخته شده است. پل مارنان از پایه ای سنگی به وسیله سنگ های کف رودخانه و نیز ملات ساروج احداث شده و بخش های دیگر نیز به وسیله ملات گچ و آجر ساخته شده که استفاده از این نوع ملات ها نشان دهنده این است که نباید به مارنان تنها به عنوان یک پل برای رفت و آمد نگاه کرد بلکه کاربری بَند را نیز داشته و برای آبیاری زمینهای کشاورزی مورد استفاده بوده است.
تفریحات در کنار پل مارنان
در هر فصلی میتوان به اصفهان رفت و از زیبایی های اطراف پل مارنان بهره مند شد. فضاهای سبز مناسبی همچون بوستان سعدی، بیشه حبیب و پارک ناژوان که مجموعه ایی از درختان کهن سال سرسبز است، در کنار این پل لذت سفر به اصفهان را دوچندان میسازد. محوطه آب بازی مخصوص کودکان در حاشیه این پل در نظرگرفته شده که در هوای گرم تابستان میتوان لحظات شیرینی را تجربه کرد. این پل تاریخی و مکان های پیرامون آن برای افراد علاقهمند به عکاسی مکانی بسیار مناسب و پر از سوژه های تازه است. همچنین مسیرها و ایستگاه های ویژه برای دوچرخه سواری نیز از دیگر تفریحات نزدیک پل مارنان است.
نشستن در کنار پل تاریخی مارنان و تماشای زاینده رود زیبا قبل از طلوع آفتاب و یا هنگام شب با آرامشی دلچسب و به یادماندنی همراه است. این پل با وجود قدمت طولانی اما در میان مسافران اصفهان همچنان ناشناخته باقی مانده و همین موضوع دلیل بر فرسایش و عدم توجه به آن شده است.
مسیر دسترسی به پل مارنان
برای دسترسی به پل مارنان اصفهان به خیابان خیام رفته و در امتداد این خیابان به سمت خیابان وحید واقع در غرب شهر اصفهان بروید. در کنار پارک ناژوان و پارک سعدی میتوانید به محل پل مارنان دست یابید. در واقع پل مارنان میان پل وحید و پل فلزی قرار گرفته است.
اقامت در اصفهان
اگر تصمیم دارید چند روزی در اصفهان اقامت داشته باشید ویلا یا اقامتگاه های بومگردی در این شهر را به شما پیشنهاد میکنیم.
دوشنبه 30 مهر 1403
چهارشنبه 24 خرداد 1402
سه شنبه 19 مهر 1401
چهارشنبه 17 آذر 1400
شنبه 09 مرداد 1400
یکشنبه 23 خرداد 1400
سه شنبه 11 خرداد 1400