اکبر جوجه، نام نوعی غذا و نام رستورانی زنجیره ای و همینطور لقب علی اکبر کلبادی موسس و ابداع کننده این غذا می باشد. اکبر جوجه هم اکنون به عنوان اسم یک غذای مازندرانی معروف است.
تاریخچه اکبرجوجه
در سال 1323 در جاده قدیم شهرستان گلوگاه در شرق استان مازندران، قهوه خانه کوچکی توسط علی اکبر کلبادی نژاد تاسیس شد. وی با استفاده از جوجه های محلی، غذایی جدید و متفاوتی را برای اولین بار ارائه کرد. این مجموعه کوچک پس از مدت کوتاهی به رستوران اکبر جوجه شهرت یافت.
علی اکبر کلبادی (که به اشتباه گلبادی هم گفته می شود) به همراه همسرش (صنمبر عظیمی) در سال 1323 در ملکی اجاره ای، قهوه خانه ای تاسیس کردند و به تهیه صبحانه مشغول شدند. صبحانه ای که شامل پنیر محلی، چای، تخم مرغ محلی، کره گوسفندی و نان محلی خوش طعمی معروف به کمبه بود. پرسنل پاسگاه چشمه بلبل و افراد بومی و مسافران گذری این منطقه از جمله مشتریان این نان محلی بودند. پس از مدتی به دلیل استقبال مشتریان، پخت غذاهایی از قبیل چلو جوجه و چلو تخم مرغ نیز به لیست غذاهای این قهوه خانه اضافه شد. قهوه خانه در مسیر جاده مشهد قرار داشت و کیفیت و کمیت عالی و قیمت منصفانه غذاهای اکبر آقا یا به عبارتی مش اکبر باعث شد تا رانندگان کامیون و اتوبوس، ناهار را در این قهوه خانه میل کنند.
معروفترین غذایی که در این قهوه خانه عرضه می شد چلو جوجه مخصوص رانندگان بود و بقیه غذاها برای افرادی با درآمد کم و شاگرد شوفرها بود و مقدار عرضه غذا به حدی بود که کارگران را به راحتی سیر می کرد. گاهی هم به دلیل سرمای هوا در زمستان، با کمبود جوجه مواجه می شدند و به اجبار کبک را جایگزین کردند.
همسر حاج اکبر نیز با پخت نان محلی و رب انار و فروش آنها به مشتری ها، کم رونق بودن کار و کاسبی را جبران می کرد.
کیفیت چلو جوجه ها به دلیل استفاده از رب انار محلی و غلظت و مزه مخصوص آن و نیز استفاده از جوجه رسمی و کره محلی زبانزد خاص و عام بود و کم کم لقب اکبر جوجه (که خود مشتریان این لقب را برای ایشان انتخاب کرده بودند) بر سر زبان ها افتاد.
شیوه پخت برنج و جوجه مش اکبر، خاص و معروف بود و بیشتر معروفیت مش اکبر به دلیل جوجه سرخ شده با کره گوسفندی بود که با چلو و رب انار و پیاز سرو می شد.
در سال 1342 حاج اکبر و همسرش به دلیل انتقال جاده قدیم به جاده جدید و محدود بودن مکان، تصمیم به جابه جایی گرفتند و مکان دیگری مشرف به جاده شوسه یا همان جاده امروزی که مسیر ارتباطی استانهای مازندران و گلستان می باشد را انتخاب کردند. مشتریان مش اکبر روز به روز بیشتر می شدند و کار پخت غذا از روزی 20 پرس به 2000 پرس افزایش یافت.
فعالیت این رستوران به سرعت رونق گرفت و علی اکبر کلبادی با کمک برادرانش به تدریج شعبه هایی در نقاط مختلف مازندران و گلستان راه اندازی کردند.
در سالهای گذشته رستوران های زیادی تحت نام اکبر جوجه شروع به فعالیت کردند که با شکایت برادران کلبادی به عنوان مالک نام تجاری اکبر جوجه مواجه شدند.
در اسفند ماه 1395، تعدادی از صاحبان رستوران های کشور نامه ای اعتراض آمیز به اداره مالکیت صنعتی به دلیل انحصاری کردن نام اکبر جوجه به کمیسیون اصل 90 مجلس ارائه کردند.
در بخشی از این شکوائیه آمده است:
غذای محلی و معروف اکبر جوجه از دهه چهل در نواحی شمال کشور و در مجالس و رستورانها بعنوان غذای محلی مانند سایر غذاها از قبیل میرزاقاسمی، جوجه ناردون، فسنجان و بسیاری دیگر از غذاهای محلی مورد طبخ قرار میگیرد. اما متأسفانه اداره مالکیت صنعتی در اقدامی غیرمرسوم و شائبه برانگیز اقدام به ثبت نام اکبر جوجه در قالب علامت کرده و مالکیت تبلیغ و توزیع این غذا را در انحصار یک شخص قرار داده است.
این روزها رستورانهای زنجیره ای اکبر جوجه در سراسر ایران شعبه دارند و اکثر این شعبه ها در مازندران و گلستان تاسیس شده اند و جملگی با مجوز از برند اکبر جوجه و برادران کلبادی فعالیت می کنند.
یکی از شعبه های اصلی اکبرجوجه که مزه و طعم غذای آن، همان مزه و طعم واقعی و اصلی را دارد شعبه کلارآباد بود که در حال حاضر به منطقه هچیرود در چالوس منتقل شده است.
مواد لازم برای تهیه اکبر جوجه
- یک کیلوگرم جوجه
- 1/2 لیوان آب
- مقدار کافی زعفران، آبلیمو نمک و فلفل
- 150 گرم کره
- مقدار دلخواه رب انار شیرین
- کمی روغن مایع
- 3 عدد پیاز (در صورت تمایل)
طرز تهیه اکبر جوجه
برای تهیه اکبر جوجه، ابتدا جوجه های محلی به مدت یک روز در مخلوط آب و لیمو خوابانده میشوند. بهتر است از جوجه یک ماهه که آن را دو نیم کرده اید یا ران کامل مرغ استفاده شود.
اکبر جوجه اصل باید در روغن بخارپز شود. نصف لیوان آب را در قابلمه ریخته و کره و روغن را به آن اضافه کنید. سپس تکه های ران را در قابلمه ریخته و در صورت تمایل پیاز هم به آن اضافه کنید. زمانی که جوجه ها پخته و سرخ شدند زعفران، آب لیمو و نمک و فلفل را به آن اضافه کنید.
هنگامی که جوجه ها را از قابلمه بیرون آوردید با رب انار میل کنید.
سه شنبه 06 شهریور 1403
یکشنبه 14 آبان 1402
پنج شنبه 02 شهریور 1402
دوشنبه 18 اردیبهشت 1402
چهارشنبه 12 بهمن 1401
جمعه 08 بهمن 1400
سه شنبه 09 آذر 1400
پنج شنبه 04 آذر 1400
یکشنبه 03 مرداد 1400
سه شنبه 18 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
چهارشنبه 13 اسفند 1399
سه شنبه 14 بهمن 1399
چهارشنبه 10 دی 1399
چهارشنبه 05 آذر 1399
پنج شنبه 15 آبان 1399
یکشنبه 27 مهر 1399
سه شنبه 28 مرداد 1399
چهارشنبه 08 مرداد 1399
چهارشنبه 18 تیر 1399
چهارشنبه 04 تیر 1399
سه شنبه 27 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
سه شنبه 20 خرداد 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399
ناهار یا شام فرقی نداره فقط اکبر جوجه برادران کلبادی. البته دوبار در اکبر جوجه های تقلبی غذا خوردیم که بسیار بد بود
همیشه سلامت باشید