استان زیبای مازندران همواره با جاذبه های دیدنی خود شگفتانه های تازه ای برای گردشگران به همراه دارد و با هر بار سفر به این استان به کشف جذابیت های جدیدی دست پیدا میکنیم. یکی از مکان های دیدنی استان مازندران که شاید در میان بیشتر مردم ناشناخته باشد روستای سرسبز نوکنده است. البته مسافران همیشگی ساری با این مکان به خوبی آشنا هستند و برای آنها به یکی از جاهای دیدنی و محبوب شمال ایران تبدیل شده است. مناظر دیدنی نوکنده، دنج بودن روستا و همچنین اهالی مهمان نواز و باصفای آن گردشگران بسیاری را در روزهای تعطیل از مناطق مختلف به سوی خود فرا میخواند. علاوه بر داشتن پتانسیل طبیعی فوق العاده، نوکنده از نظر قدمت نیز در میان کهنترین روستاهای استان مازندران قرار گرفته است. کاوش های باستان شناسان و کشف چندین آثار باستانی از این روستا نشان میدهد که دیرینگی نوکنده مربوط به زمان حکومت ساسانیان است. از دیگر دلایل محبوبیت روستای نوکنده نزدیکی به دیگر جاذبه های توریستی مانند سد سلیمان تنگه، جنگل کیاسر، دریاچه الندان و چندین روستای سرسبز مانند آزنی، پرودیج آباد و... است.
موقعیت جغرافیایی نوکنده
روستای نوکنده در استان مازندران، جنوب شرقی شهرستان ساری، دهستان گرماب قرار دارد و فاصله آن تا ساری 70 کیلومتر است. نوکنده از سمت شمال به روستای پرویج آباد، روستای ولاغوز از سمت جنوب به روستای نرگس زمین و از جانب غرب به روستای کنتا منتهی می شود.
علت نامگذاری روستا به نوکنده
ریشه روستای نوکنده مربوط به بیش از 2000 سال قبل و حداقل به زمان ساسانیان میباشد. در گذشته نام این روستا کهنه ده بوده و در میان روستاهای اطراف شناخته شدهتر و معروف تر بوده است. متأسفانه به دلیل زلزله ای که سال ها قبل در این منطقه رخ داد، روستای باستانی کهنه ده به طور کامل در زلزله نابود شد و اهالی آن متحمل تلفات بسیار زیادی شدند. اما با این حال افراد بازمانده روستا از درون ویرانه ها روزنه ای امید پیدا کرده و تصمیم گرفتند به جای مهاجرت به مناطق دیگر به فکر آبادانی روستای خود باشند. پس روستایی جدید به نام نوکنده متولد شد تا نشانه ای از صبوری و استقامت اهالی این منطقه باشد. واژه کَنده در زبان شیرین مازندرانی به معنی خندق، گودال و یا حفره ای بزرگ است. به علت بنا شدن روستایی جدید بر روی ویرانی های روستای باستانی کهنه ده مردم بومی این منطقه نام نوکنده را برای این روستا انتخاب نمودند. البته عده ای نیز بر این باورند که نام قدیم این روستا کنه کنده بوده است.
جاذبه های دیدنی روستای نوکنده
یکی از جاذبه های اصلی روستاهای این منطقه وجود رودخانه خروشان تجن میباشد. این رودخانه از جنگل های مازندران جاری است و در غرب روستای نوکنده جریان دارد. رودخانه خروشان تجن، مایه برکت و حیاتبخش روستای نوکنده است و با وجود این رود میتوان گفت روستای نوکنده نسبت به دیگر روستاهای مجاور برتری داشته و اصطلاحا به گل سرسبد روستاهای پیرامون تبدیل شده است. سرچشمه آب رودخانه خروشان تجن از رشته کوههای استان سمنان است و با عبور از نوکنده در انتهای مسیر خود به سد شهید رجایی جاری می شود. رودخانه تجن بسیار پر آب است به طوری که به تنهایی میتواند برای تأمین ذخیره سد کافی باشد. توصیه میشود اگر به نوکنده سفر کردید تجهیزات و لوازم مناسب شنا به همراه خود بیاورید تا از لذت آبتنی در رودخانه تجن بهرهمند شوید. در صورتی که تمایل به آبتنی ندارید میتوانید لوازم مناسب جهت برپایی پیک نیک در مجاورت رودخانه را به همراه خود داشته باشید و از تماشای مناظر زیبای اطراف روستای نوکنده لذت ببرید.
از دیگر مکان هایی که در سفر به نوکنده حتما شما را وسوسه خواهد کرد جنگل سرسبزی است که در حوالی رودخانه وجود دارد، چشماندازهای بکر و دستنخورده جنگل، درختان انبوه و گونه های جانوری و گیاهی مختلف و کوه های پوشیده از درختان در این منطقه، نوید پیمایشی جذاب به گردشگران را میدهد. درواقع نوکنده دارای دو منطقه جنگلی به نام وسکا چال و امیرکاله است که چندین چشمه زلال و درختان سربهفلک کشیده در آنها انتظار حضور گردشگران را میکشند.
زمین های کشاورزی روستای نوکنده نیز زیبایی خاصی دارد؛ قدم زدن در کنار آنها و هم صحبتی با کشاورزان شما را با تجربه ای جدید روبرو میکند.
انار تپه، نام منطقهای در نزدیکی این روستاست که طبیعتگردی در آن به خصوص در فصول بهار و تابستان خاطرهای شیرین در ذهن بازدیدکنندگان میسازد.
آبگرم والسر از دیگر مکان های گردشگری طبیعی روستای نوکنده میباشد. آبگرم والسر به علت داشتن مواد معدنی فراوان در درمان بیماری های مختلفی همچون سنگ کلیه، رماتیسم، بیماری های پوستی، دردهای عضلانی مانند کمردرد مفید واقع شده است. این آبگرم فقط مخصوص بیماران نیست، بلکه همه افراد میتوانند از خواص فراوان این آبگرم بهرهمند شوند.
آرامگاه متبرک چند امامزاده در نوکنده وجود دارد که اهالی این روستا و روستاهای اطراف در روزهای پنج شنبه و جمعه به زیارت آنها میروند. بازدید از این اماکن مذهبی برای مسافران نوکنده نیز لطف خاصی دارد. آرامگاه امامزاده ابراهیم و اسماعیل در فاصله 3 کیلومتری روستا و بقعه امامزاده جمال الدین در انتهای مسیر روستا و در میان روستا آرامگاه امامزاده حسن و حسین دیده میشود.
در قسمت پایین دست روستای نوکنده آثار ناچیزی از یک قلعه قدیمی دیده میشود که مربوط به زمان ساسانیان است. با کاوش هایی که در این مکان انجام گرفت کارشناسان به این نتیجه رسیدند که قلعه ارتفاع بسیار بلندی داشته و روبروی آن نیز یک حیاط وسیع ساخته بودند و پیرامون آن نیز حفره های عمیقی دیده میشود.
متاسفانه در سال های اخیر بنای قلعه به دست افراد سود جو دچار آسیب های فراوانی شده و چندین آثار تاریخی از آن به غارت رفته است.
اهالی روستای نوکنده
با وجود اینکه در زمان های گذشته نوکنده از روستاهای مهم منطقه به شمار میرفت اما امروزه جمعیت زیادی ندارد و بر اساس آخرین سرشماری که مرکز آمار ایران در سال 1395 انجام داد جمعیت آن 166 نفر اعلام شد. همانگونه که گفته شد روستای نوکنده یکی از روستاهای تاریخی استان مازندران است و مردم آن به دلیل زندگی در دیاری کهن و با اصالت رسوم و فرهنگ خاصی دارند. توصیه میکنیم اگر علاقهمند به آشنایی با آداب و رسوم اقوام مختلف هستید حتماً در فصول بهار یا پاییز به نوکنده سفر کنید.
مراسم سنتی یاد اموات یا قورسر پلا با قدمتی کهن سالی دو بار در ابتدای بهار و پائیز در هنگام غروب پیش از اذان مغرب در قبرستان روستا انجام میشود و با پذیرایی مفصلی همراه است.
اقامت در روستای نوکنده
به دلیل کاهش جمعیت نوکنده این روستا امکانات رفاهی و اقامتی زیادی ندارد؛ اما اگر تصمیم دارید شب را در این روستا سپری کنید میتوانید از اهالی، خانه های روستایی را اجاره کنید. همچنین میتوانید اجاره ویلا در ساری را انتخاب کرده و سفری بدون دغدغه داشته باشید.
مسیر دسترسی به روستای نوکنده
مسیر رسیدن به روستای نوکنده بسیار راحت است و به دلیل معروفیت این روستا در بین مردم منطقه میتوانید با راهنمایی مختصری به این روستا دست یابید. برای رفتن به این روستا به استان مازندران رفته و وارد مسیر ساری شوید در 70 کیلومتری جنوب ساری با گذر از ول آغوز و پرودیج آباد به دهستان گرماب رفته از این مکان نیز به راحتی وارد روستای نوکنده شوید. قطعا علاقهمندان به طبیعت پس از درک جاذبه های نوکنده به دنبال فرصتی مناسب برای سفر به این روستا هستند. پیشنهاد میکنیم در سفر به استان مازندران و شهر ساری از طبیعت سرسبز روستای نوکنده و مناطق اطرافش غافل نشوید و خاطراتی شیرین از این روستا برای خود و همراهانتان بسازید.
نکته
روستایی هم نام با این روستا در بندر گز استان گلستان قرار دارد که ممکن است برخی مسافران دچار اشتباه شوند. روستای نوکنده در بندر گز در فاصله 10 کیلومتری جنوب بندر واقع شده است.
چهارشنبه 20 دی 1402
یکشنبه 26 آذر 1402
جمعه 21 مهر 1402
خدابرکت به مال و جان و خانواده این بزرگ مرد عنایت بفرماید
دوشنبه 18 مهر 1401
چهارشنبه 17 آذر 1400
شنبه 29 خرداد 1400