اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

چهارمحال و بختیاری - فارسان  
چهارشنبه 02 تیر 1400

شهر جونقان یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری است و فاصله‌ آن تا شهرستان شهرکرد تقریبا چهل کیلومتر است. اطراف جونقان را کوه‌های رفیع استان چهارمحال  بختیاری احاطه کرده و به همین خاطر دارای آب و هوای کوهستانی است. تنگه‌ ای معروف درکش ورکش نیز در مسیر باستانی دزپارت واقع شده و از این جهت جونقان یکی از مناطق با اهمیت تاریخی محسوب میشود. در این منطقه چندین آثار تاریخی مانند کتیبه سنگی دوره حکومت اتابکان و طاق‌های سنگی تنگه مربوط به زمان ساسانیان و ... وجود دارد که بیانگر تاریخ کهن و قدمت بالای این منطقه است. در برخی اسناد تاریخی آمده که نام این شهر از عبارت گینه کون در زبان پهلوی گرفته شده که به مرور زمان به گونه گان و سپس به صورت معرب به جونقان تبدیل شده است. گونه به معنی خوب و یا برجسته و کلمه گان پسوند مکان است و معنی مانند نیز میدهد. احتمالا نام جونقان را به خاطر داشتن منابع آب بسیار، آب و هوای مطبوع، زمین‌های حاصلخیز برای کشاورزی، چراگاه‌ و مراتع پررونق غنی و قرار داشتن در راه عبور و مرور کاروان‌ها برای این منطقه انتخاب کرده‌اند.

یکی از جاذبه های تاریخی مهم استان چهارمحال و بختیاری و شهر جونقان قلعه سردار بختیاری یا قلعه جونقان است. فاصله‌ این بنای تاریخی تا شهرکرد 40 کیلومتر است و مکان آن در مرکز شهر جونقان می باشد. این کاخ در گذشته به عنوان اقامتگاه تابستانی حاج علی قلی خان بختیاری مورد استفاده بوده است. حاج علی قلی خان بختیاری از افراد به نام قوم بختیاری است که در سال 1236 متولد شد و نقش مهم و پررنگی در فتح تهران به همراه دیگر بختیاری‌ها و انقلاب مشروطه داشته و تاریخ نگاران بر این باورند که بسیاری از نقشه‌های انقلاب مشروطه در این کاخ تاریخی و تحت فرماندهی سردار اسعد بختیاری انجام شده است.

از ویژگی هایی که باعث تمایز کاخ سردار اسعد بختیاری شده میتوان به این موارد اشاره کرد: اولین عمارت در استان چهارمحال است که برای آن موتور برق و الکتریسیته تعبیه شده است. گروه زیادی از پناهندگان سیاسی در جنگ جهانی اول در این کاخ جمع میشدند. تالیف لغت‌نامه‌‌ دهخدا به وسیله علی‌اکبر دهخدا، در این کاخ مجلل شروع شده است. این قلعه‌‌ در تاریخ پنج دی ماه سال 1356 هجری شمسی با شماره‌ ثبت 1548 در لیست آثار تاریخی و ملی ایران قرار گرفت.

هنگامی که حسین قلی خان ایلخانی پدر علی قلی خان و کلب علی خان عموی او در شهر جونقان قدرت سیاسی خود را تثبیت میکنند، این شهر را به خاطر دلاوری و مقاومت جوانانش به مرکزی برای حکمفرمایی و قدرت سیاسی برمیگزینند و بعد از گذشت چند سال در اواخر حکومت قاجار، سردار اسعد یا همان علی قلی خان تصمیم به احداث قلعه ای باشکوه و زیبا میگیرد و آن را در سال 1318 هجری قمری روی باقی مانده‌های خانه پدری خود بنا میکند. این قلعه در معبری واقع بود و به همین جهت عده ای از کارشناسان تاریخ بر این باورند که علت ساخت کاخ در این مکان سهولت در بستن قراردادهای تجاری میان تاجران انگلیس و خان‌های بزرگ قوم بختیاری بوده است. از دیگر اهداف علی قلی خان سردار برای ساختن این کاخ ایجاد مکانی مناسب برای تصمیم‌گیری‌های حیاتی بود و اینکه دیگر خان‌های بختیاری بتوانند بر اجرای منظم و بدون ایراد قراردادها، نظارت کافی داشته باشند. یکی از اتفاقات مهمی که کاخ سردار بختیاری شاهد آن بود تشکیل گروه های مختلف جهت ایجاد قیامی محکم و پرقدرت و در نهایت مشروطه و در پی آن فتح تهران و اصفهان به وسیله مردم بختیاری‌ و جونقان بود.

معماری قلعه سردار اسعد بختیاری

معماری این کاخ از معماری مدرن کشور فرانسه الهام گرفته شده و شبیه کاخ‌های اروپایی قرن 19 میلادی ساخته شده است. برای ساخت کاخ جونقان از صدر اعظم ناصرالدین شاه قاجار، امین السلطان مجوزهای لازم گرفته شد و این قلعه افسانه‌ای که سرآمد تمام بناهای این منطقه بود احداث شد. کاخ سردار اسعد بختیاری زمانی بسیار پویا و فعال بود و رفت و آمد بسیاری از آن میشد. در آن زمان نمای این کاخ آن قدر چشم‌نواز بود که هر گردشگر اروپایی و ایرانی را متحیر میساخت و زبان تحسینگر معماران را می‌گشود.

هانری رنه دالمانی تاریخ نگار معروف فرانسوی در هنگام بازدید از این کاخ نقل میکند : به علت معماری چشم نواز و تزئینات فوق العاده ای که در کاخ انجام شده، در ذهن هر تماشاگری حکایت شهرزاد قصه‌ گو را در داستان‌های هزار و یک شب تداعی میکند.

عمارت کاخ جونقان در ابتدای ساخت با نمایی که امروز مشاهده میکنیم کمی متفاوت است. در پیرامون این قلعه زیبای دو طبقه، باغ‌های وسیع و سرسبز، استخری بزرگ در قسمت مرکزی آن، سردری باشکوه و مجلل، ورودی که مشرف به جاده‌ باستانی سنگ‌فرش بود، تزئینات شگفت‌انگیز مانند نقاشی های دیواری و آیینه‌کاری های باظرافت که هنر اساتید زبردست ایرانی هستند، کتابخانه‌ بزرگ و...وجود داشت که شوربختانه بسیاری از بخش های آن تخریب شده است. عواملی مانند فرسایش طبیعی، آسیب هایی که توسط توریست ها به این بنا وارد شده، ساخت و سازهای انجام شده در پیرامون کاخ، استفاده از آن به عنوان مدرسه، کتابخانه‌ عمومی و پاسگاه ژاندارمری، باعث از بین رفتن قسمت های اصلی این بنای تاریخی ارزشمند هستند. البته مدرسه‌ اسعد، قسمت دیگری از کاخ سردار اسعد میباشد که امروزه در ضلع غربی کاخ هنوز هم پابرجا است و بازدیدکنندگان می‌توانند از این ساختمان نیز بازدید داشته باشند. شاه‌نشین کاخ در طبقه‌ بالایی آن قرار دارد و هم اکنون می‌توان ایوان مجلل آن را به همراه ستون‌های سنگی در جهت جنوبی، شمالی و شرقی تماشا کرد. در نقطه اتصال ستون های شاه نشین هنر آجرکاری به زیبایی اجرا شده است. قسمت غربی آن نیز دیواری یک دست و یکنواخت بدون ستون و بدون آجرکاری قرار دارد، میتوان گفت که این قسمت از قلعه ساده‌ترین بخش آن است. در همین بخش از کاخ چند اتاق‌ که سقف آنها به صورت هندسی توفال کوبی شده، وجود دارد.

طبقه زیرزمین کاخ سردار اسعد در عمق یک متری از سطح آن واقع شده و برای داخل شدن به آن باید از زیر پله های طبقه‌ بالایی استفاده کرد. اتاق‌ها و راهروهایی به صورت چند انشعاب در این طبقه دیده میشود و طاق‌بندی سقف آن‌ها به شیوه قمی پوش میباشد. در هر اتاق‌ گچبری‌های ساده داشته و یک بخاری دیواری نیز در آن دیده میشود. تعدادی از این اتاق ها به عنوان محل انبار خدمتکاران کاخ کاربرد داشته است.

از جمله تزئینات زیبای کاخ سردار اسعد میتوان به ستون‌های سنگی در قسمت های جنوبی، شرقی و شمالی که به شکل جفت در مجاور هم هستند اشاره کرد به این صورت شش ستون دوتایی در ایوان جنوبی، شش ستون دوتایی در قسمت ایوان شرقی و دوازده ستون که به صورت شش ستون دوتایی هستند در ایوان شمالی، جای گرفته‌اند. در قسمت زیرین ستون ها نیز شکل های هندسی مکعب مستطیل که به وسیله نقش‌های یکسان گل چند پَر و نیلوفر مزین شده‌ دیده میشود.

تزئینات دیگر کاخ سردار اسعد بختیاری شامل گچبری، آجرکاری و حجاری های بی نظیر است. قسمت نمای بیرونی طبقه‌ زیرین کاخ به وسیله هنرمندان ایرانی حجاری شده و در این بخش تزئنیات قطعاتی از سنگ نما، ازاره‌های سنگی به وسیله تصاویر هندسی که عمدتا لوزی و مستطیل شکل هستند انجام شده است. در بخش جرز میان پنجره‌ها، پیشانی، لچک و لبه‌ ایوان نقش های گل بوته و اسلیمی زیبایی به کار برده شده است. از مهمترین تزئینات انجام شده در قسمت زیرزمین کاخ هنر گچبری است، همچنین در طبقه‌ بالایی و دو طرف قسمت ورودی اصلی کاخ و سربخاری‌های موجود در اتاق‌ها این هنر زیبا و تماشایی را میتوان مشاهده کرد. گل میخی، آجرکاری مستطیل شکل ساده، مربعی و لوزی شکل در تمام سطوح خارجی دیوار غربی از قسمت بالای بنا و سطوح قسمت پیشانی ازاره‌های سنگی تا قسمت انتهایی دیوار و نیز پخ‌های چهار زاویه قس‌های موجود در ایوان‌ها نیز از دیگر تزئینات موجود در این بنا هستند. هنرمندان و استادکاران در تزئین و ساخت این کاخ از روش فلزکوبی و معرق روی چوب استفاده کرده و بدین وسیله تزئیناتی به شکل گل و بوته روی درب های ورودی راهروی اصلی کاخ و عمده فضاهایی که مربوط به بخش بالایی کاخ است را ایجاد کرده اند.

آخرین قسمت کاخ که تزئینات بسیار زیبایی دارد، سردر ورودی به نام رفیعی است. معمار، این بخش از کاخ را به صورت دو طبقه و به وسیله سقف هلالی ساخته و دو طرف آن چند اتاق برای نگهبانی و دیده‌بانی بنا کرده است.

بیشترین مصالح مورد استفاده در احداث این کاخ، خشت به وسیله نمای آجری است و پیرامون آن به وسیله ارازه‌های سنگی به شکل مستطیل با نقش های مختلف و در ارتفاع بیش از 60 سانتی‌متر انجام شده است.

اقامت در استان چهارمحال و بختیاری

در صورتی که به استان چهارمحال و بختیاری سفر کردید میتوانید برای شب ماندن اجاره ویلا در چهارمحال و بختیاری را انتخاب کرده و از چند روز قبل هماهنگی های لازم را با میزبانان انجام دهید.

مسیر دسترسی به قلعه جونقان

برای بازدید از این کاخ از سمت شهرکرد میتوانید از جاده اردل-جونقان به طرف جونقان رفته و بعد از عبور از هفشجان و تشنیز وارد خیابان سردار اسعد بختیاری شده و به مکان قلعه بروید. همچنین شهرکرد دارای جاذبه های دیگری مانند قلعه چالشتر و دره عشق است. از جاذبه های فارسان نیز میتوان به گردشگاه پیرغار فارسان اشاره کرد.

دیدگاه کاربران


صابر بهرامی
صابر بهرامی
دوشنبه 18 مهر 1401
اولین عمارت در چهارمحال است که موتور برق و الکتریسیته در آن کارگذاشته شد
نوید
نوید
چهارشنبه 17 آذر 1400
متاسفانه بنا تاریخی سردار اسعد که از دوره قاجار به جا مونده امروزه دچار نشست شده
S. Amiri
S. Amiri
چهارشنبه 06 مرداد 1400
ارزش یک بار بازدید را دارد و 15 تومان ورودی دارد موزه و به رسیدگی و مرمت احتیاج دارد و امکانات قابل قبولی هم دارد و مربوط به دوران مشروطه است.