اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

همدان - همدان  
شنبه 12 تیر 1400

روستای ورکانه روستای زیبایی است که در فاصله بیست کیلومتری همدان و در جنوب شرقی این شهر واقع شده است. این روستا یکی از منحصر به فرد ترین مناطق ایران است که قدمتی چند صد ساله دارد.

روستای ورکانه در دامنه کوهستان الوند قرار دارد و هرساله گردشگران زیادی برای بازدید از این روستای تاریخی و تماشای معماری ویژه آن به این منطقه می‌روند.

روستای ورکانه از شمال با روستای سردره، از جنوب غربی با کوه سرخ بلاغ، از شرق با کوه قره داغ و همچنین از سمت غرب با روستای سیمین همسایه است.  

وجه تسمیه  

در زبان لری کلمه ور به معنی کنار و کانه به معنای چشمه است. ورکانه نیز به معنای محلی است که در کنار چشمه آب قرار گرفته است همچنین روستای ورکانه در کنار معدن سنگ بزرگی قرار دارد به همین دلیل برخی بر این باورند که معنی نام ورکانه محلی است که در نزدیکی معدن سنگ یا ورکان قرار دارد.

معماری خانه های روستایی

زمانی که در کوچه پس کوچه های این روستا به گشت و گزار می‌پردازید خانه های سنگی جالبی را می‌بینید که هنگام تابش نور خورشید به رنگ قهوه ای زیبایی در می‌آیند و شما را به یاد معماری رنسانس می‌اندازند. به همین علت است که روستای ورکانه را روستای سنگی یا روستای رنسانسی ایران نیز می‌نامند.

علاوه بر سنگ که در تقریبا در تمام کوچه ها و خانه های این روستا به وفور مشاهده می‌شود در ساخت این خانه ها از مصالح دیگری مثل آجر، خشت و سنگ لاشه نیز استفاده کرده اند اما خانه های قدیمی فقط از سنگ ساخته شده اند به این دلیل که در زمان گذشته آجر و خشت به سختی در این منطقه یافت میشد.

علت استفاده از سنگ در شکل گیری روستای ورکانه این است که علاوه بر فراوان بودن سنگ در این روستای کوهستانی، سنگ ها جلوی نفوذ سریع سرما به داخل مناطق مسکونی را میگیرند.

این روستا به دلیل جلوه بی بدیع و معماری 400 ساله خود در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

اهالی روستای ورکانه

اهالی روستای ورکانه به زبان های فارسی، آذری و کردی صحبت میکنند. شغل بیشتر مردم روستا دامداری و کشاورزی است و درختانی مانند گردو، آلو، سیب، زردآلو و انگور در بیشتر باغهای ورکانه دیده میشود. همچنین صنایعی مثل تولید فراورده های لبنی و صنایع دستی در این روستا رونق دارد.

در این روستا غذاهای محلی بسیار خوشمزه ای پخته میشود که بسیاری از گردشگران برای چشیدن این غذاها به ورکانه سفر میکنند. از جمله معروف ترین غذاهای محلی ورکانه آش اوماج، آش پلته، آش واره، آش ترخینه و آش جو که با سبزیجات طبیعی و موادی که تولید خود روستاییان است پخته میشود. در کنار این غذاها میتوانید از طعم دلپذیر ترحلوای هویج همدان نیز لذت ببرید و برای عزیزانتان سوغات خوراکی های همدان را تهیه کنید.

بهترین زمان سفر

روستای ورکانه با طبیعت زیبا و ساختار بی مانند خود در تمام فصول سال جلوه متفاوتی دارد و در هر زمانی با زیبایی خاص آن فصل منظره جالبی را به وجود می‌آورد اما با این وجود در فصولی مثل بهار و تابستان که آب و هوا تازه و معتدل است می‌توانید لذت بیشتری از این سفر ببرید.

در زمستان به علت کوهستانی بودن و شرایط سخت جاده ها دسترسی به روستا اندکی دشوار است و شاید نتوانید به طول کامل از تمام مناطق روستا دیدن کنید.

مناطق اولیه روستا در حدود 400 سال پیش و در زمان صفویه در اطراف قنات قدیمی روستا شکل گرفته است. قدیمی ترین محله این روستا محله درب مسجد است که از شواهد و بافت این منطقه میتوان پی به قدمت روستا برد.

جاذبه های گردشگری روستای ورکانه

یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری در ورکانه اصطبل اسب قدیمی و بزرگی است که در دو کیلومتری از روستا واقع شده است. این اصطبل در زمان پیش از انقلاب مرکز پرورش و تربیت اسب های درباری بوده است. مساحت زیر بنای این اصطبل تقریبا 1500 متر است و اکنون فقط قسمت هایی از آن باقی مانده است که گردشگران زیادی برای تماشای آن می‌آیند.  

مری لیلی قزه لو مدیریت این مجموعه را بر عهده داشت، او در دهه 40 این اصطبل را به عنوان اولین اصطبل در شهر همدان بنیان گذاری کرد. وی علاوه بر مهارت و استعداد در زمینه پرورش و نگه داری اسب به علت اینکه دختر خان روستا بود نیز در بین مرده شناخته میشد و مورد احترام بود.  

قلعه مهری خانم بنایی است که در فاصله 100 متری جنوب روستا واقع شده است. این قلعه یکی از جاذبه های گردشگری روستا است که به صورت یک بنای سنگی دو طبقه ساخته شده است. مساحت این بنا تقریبا 300 متر است و ورودی آن در طبقه همکف قرار دارد که پس از طی دو پله به طبقه اول می‌رود

در فاصله دو کیلومتری روستای ورکانه یک گورستان تاریخی مشاهده میشود که در آن هیچ سنگ قبری وجود ندارد. به علت نبود سنگ قبر این گورستان از تمام گورستان های ایران متمایز شده است. مردم روستا درباره این گورستان افسانه ها و داستان های زیادی نقل میکنند و در مورد قدمت آن بین اهالی روستا اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد.

مسجد جامع روستا که در ضلع جنوبی آن قرار دارد در دهه های اخیر ساخته شده و مصالح آن برخلاف بقیه قسمت های روستا از مواد اولیه جدید میباشد. درون مسجد محراب کوچکی وجود دارد که کاشی های زینتی زیبایی برای جلوه بخشیدن به آن استفاده شده است.

امامزاده غیب نیز یکی دیگر از مراکز مذهبی این روستا میباشد که در بین مردم روستا از محبوبیت و توجه خاصی برخوردار است. این امامزاده در محله قدیمی درب مسجد قرار دارد.

اقامت در همدان

قبل از سفر به همدان می‌توانید ویلاها و اقامتگاه های بومگردی آن را در سایت ویلاجار مشاهده کنید و نسبت به رزرو آنها اقدام نمایید. پیشنهاد می‌کنیم در سفر به همدان از تخت نادر و موزه تاریخ طبیعی، تپه عباس آباد همدان و غار علیصدر همدان نیز دیدن کنید.

دیدگاه کاربران


مهدی جعفری
مهدی جعفری
سه شنبه 16 مرداد 1403
سبک خاص روستا سبک خاصی مشابه رنسانس در معماری داره که در هیچ یک از روستاهای دیگه دیده نمیشه که همین یک امتیاز بزرگ برای جاذبه گردشگری محسوب میشود
آراد
آراد
یکشنبه 17 مهر 1401
این روستا زادگاه پروفسور موسیوند مخترع قلب مصنوعی است
حسین احمدی
حسین احمدی
سه شنبه 16 آذر 1400
بهترین محل برای گردشگریه که با همدان فاصله کمی داره، این روستا علاوه بر آب و هوای خوبی که داره خیلی روستا تاریخی و دیدنیه
arniak_dailyevents
arniak_dailyevents
دوشنبه 15 شهریور 1400
روستای ورکانه حدود پانصد سال قدمت داره و تو این پانصد سال بافتش و هنوزم حفظ کرده که علتشم بافت سنگی روستاست.
مردم این روستا بخاطر کوهستانی و سردسیر بودن و هم چنین در دسترس بودن از سنگ برای ساختن خانه هایشان استفاده میکردند. بهترین فصل برای سفر به این روستا بهار و تابستونه چون زمستان های روستا بسیار سرده
هلیا حیدری
هلیا حیدری
چهارشنبه 06 مرداد 1400
روستای خیلی قشنگی است طبیعت بی نظیری دارد حتما برید مربوط به دوران صفویه است و دیوار و خانه های این روستا همه سنگی هستند که روایتگر دوران رنسانس است و پروفسور موسیوند هم در این روستا به دنیا آمده است.