زمانی که در شهر کرج به گشت و گذار میپردازیم بناهای قدیمی و تاریخی زیادی را میبینیم که حتی قدمت برخی از آنان به دوره سلجوقی بر میگردد. یکی از جاذبه های تاریخی و دیدنی شهر کرج کاروانسرای قدیمی شاه عباسی میباشد.
این کاروانسرا در زمان حکومت صفویان و حدودا بین سالهای 1078 تا 1109 در کرج ساخته شد. این کاروانسرا در مسیر اصلی ری، طالقان و مازندران قرار دارد از این رو در منطقه مناسبی از جهت موقعیتی واقع شده است.
همچنین کاروانسرای شاه عباسی در مسیر راه ابریشم قرار گرفته است همانطور که میدانید راه ابریشم جاده ای است که غرب و شرق را به هم متصل میکند. همین امر اهمیت زیاد کاروانسرای عباسی در میان تجار و مسافران را به اثبات میرساند. این کاروانسرا محل مناسبی برای استراحت مسافران و مرکب هایشان بوده است.
کاروانسرای شاه عباسی تنها کاروانسرای درون شهری در ایران است که در دوره قاجار به پایگاه نظامی تبدیل شد. حتی در اواخر این دوره نیز به عنوان مدرسه استفاده میشد.
جالب است بدانید که اولین مدرسه کشاورزی ایران در کاروانسرای شاه عباسی شکل گرفت.
معماری کاروانسرای عباسی
ساخت کاروانسراها در دوران هخامنشیان در ایران آغاز شد و در دوران صفویان به اوج هنر خود رسید. در این دوران نزدیک به هزار کاروانسرا در ایران ساخته شد که اکنون تعداد کمی از آنها باقی مانده است یکی از آن بناها کاروانسرای شاه عباسی است.
مساحت بنای کاروانسرای شاه عباسی شش هزار متر مربع است و زیر بنای آن 25000 متر مربع مساحت دارد. بنای این کاروانسرا به صورت مربعی شکل است و در اطراف آن اصطبل هایی برای چهار پایان وجود دارد.
وسط حیاط نیز یک حوض زیبا وجود دارد که در گذشته آب آن از طریق قنات شمال به جنوب تامین میشد و فضای کاروانسرا را با طراوت و زیبا میکرد حتی یک چاه هم در حیاط وجود دارد که به این قنات مربوط میشود.
در این کاروانسرا 22 اتاق برای استراحت مسافران، دو شاه نشین و 5 بار انداز وجود داشته است.
یکی از تمایزهای کاروانسرای شاه عباسی با سایر کاروانسراهای ایران این است که ورودی این کاروانسرا در شمال شرقی آن واقع شده ولی ورودی بقیه کاروانسراها در جنوب قرار دارد. این مسئله بر ارزش و اعتبار کاروانسرای عباسی می افزاید.
بیشترین مصالح به کار رفته در کاروانسرای عباسی سنگ، آجر و ملات ساروج هستند.
در اطراف کاروانسرا هیچ برج یا اتاقک نگهبانی وجود ندارد شاید علت این امر این است که امنیت ساخت آن به اندازه ای بالا بوده که امکان سرقت وجود نداشته به همین علت به نگهبانی برای مراقبت از این بنا نیاز نبوده است.
کاروانسرای عباسی در سال 1356 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده.
امکانات کاروانسرای شاه عباسی
اکنون کاروانسرای شاه عباسی پس از بازسازی هایی که بین سالهای 1386 تا 1394 در آن صورت گرفت به یک رستوران سنتی تبدیل شده است و به بخش خصوصی واگذار شده.
علاوه بر رستوران بخش هایی مثل موزه صنایع دستی، سفرهخانه و کافه های سنتی نیز در این مجموعه فعالیت میکنند.
مسیر دسترسی
برای رسیدن به این کاروانسرا پس از اینکه به شهر کرج رسیدید باید به بازار امامزاده حسن بروید و از آنجا به میدان قدس فعلی یا میدان شاه عباسی سابق بروید و در آنجا از کاروانسرای تاریخی شاه عباسی دیدن کنید. میتوانید همه روزه تا ساعت 4 بعد از ظهر به صورت رایگان از این مجموعه دیدن کنید.
البته کافه ها و رستوران تا نیمه شب باز هستند و میتوانید با خیال راحت به آنها سر بزنید.
در طی بازدید از این کاروانسرا میتوانید از سایر جاذبه های گردشگری کرج از جمله کاخ مروارید، پارک ایران زمین و دشت لاله کندر بازدید نمایید.
اقامت در کرج
برای اقامت در کرج میتوانید در سایت ویلاجار لیست ویلاهای کرج را مشاهده کنید و از هزینه اقامت در آنها مطلع شوید و نسبت به رزرو ویلای مورد علاقه خود اقدام کنید.
دوشنبه 29 اسفند 1401
سلام علیکم
با احترام به استحضار میرساند در محدوده جاده آبعلی و هراز شبیه کاروانسرای گمبوج یا گامبوش و ” کاروانسرای شاه عباسی “یا “رباط شاه عباسی”در محدوده آبعلی جنب هواشناسی آبعلی از سنگ وساروج ساخته شده بقایای ان مشهود است پیشینیان می گفتند:رباط شاه عباسی آبعلی آنقدر بزرگ بود ،هم زمان دو قاطر با بار از درب ورودی آن عبور می کردند.ظاهرا هردو بنا مربوط به دوره صفوی است،مگر دلایل علمی و یا شواهدتاریخی یا میدانی خلاف آن را به اثبات برسانددر خاطره بزرگان ما که چاروادار بودند از هردوی این مکان خاطراتی را در اذهان داشته و دارند.
با تقدیم احترام و امتنان
مصیبی
یکشنبه 17 مهر 1401
سه شنبه 16 آذر 1400
چهارشنبه 06 مرداد 1400