اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

آذربایجان غربی - خوی  
دوشنبه 10 مهر 1402

خوی یکی از شهرهای تاریخی ایران در استان آذربایجان غربی، با قدمت 3000 ساله میباشد که به دلیل نزدیک بودن به مرز ایران با ترکیه و از طرفی چون محل رفت و آمد پادشاهان و مسافران بوده، از اهمیت زیادی برخوردار است. این شهر مکان های تاریخی و گردشگری محدودی دارد که تماشای آنها برای علاقه مندان به این آثار جالب است.

یکی از بناهای تاریخی در خوی، آرامگاه شمس تبریزی به شماره میرود.

شمس تبریزی به درویش مسلکی معروف بوده و زمانی که مولانا با شمس 60 ساله آشنا شد، به قدری تحت تاثیر او قرار گرفت که رفتار و عادت هایش تغییر کرد، حتی بسیاری از شعرهایش را در وصف شمس تبریزی سروده است.

مریدان مولانا از این تغییرات رفتاری بسیار عصبانی بودند و تلاش میکردند مولانا را از شمس جدا کنند، به همین خاطر شمس، قونیه را ترک کرد و کسی هم ندانست به کجا رفته است و همین مسئله باعث شد تا در محل دفن شمس تبریزی شک هایی به وجود آید. عده زیادی بر این باورند که آرامگاه این عارف و صوفی پرآوازه در خوی قرار دارد. اما عده ای میگویند که در شهر قونیه ترکیه، محل تولد وی، مدفون شده است.

در حال حاضر یک آرامگاه در شهر خوی و یک آرامگاه در شهر قونیه ترکیه بنام این عارف بنا شده است. البته با توجه به اسناد تاریخی موجود، نوشته شده که سلطان سلیمان، پادشاه عثمانی در حمله به خوی به زیارت آرامگاه این عارف فرزانه رفته است.

طبق تاریخ نگاره ها، چون شاه اسماعیل صفوی، شمس تبریزی را دوست داشت کاخی در نزدیکی مقبره ساخت و که در تصاویر به جا مانده از آن زمان در کنار مقبره، 3 مناره دیده میشود. احتمالا ساخت هر 3 مناره برای همان زمان یعنی قرن 6 هجری است. البته با توجه به سبک معماری سلجوقی که در ساخت مناره ها به کار رفته، به نظر میرسد این برج قدمتی طولانی تر دارد حتی به قبل از دوره صفویان.

در محوطه فعلی آرامگاه یک سنگ قبر، یک مناره تاریخی و یک سردیس قرار دارد. که کاخ شاه اسماعیل در زمان جنگ عثمانی ها به خوی نابود شد و اثری از آن باقی نمانده است.

2 مناره تا زمان قاجار و جنگ جهانی اول وجود داشته است که احتمال داده میشود به خاطر زلزله یا دلایل طبیعی دیگر از بین رفته اند.

مناره فعلی که به مناره شمس تبریزی نامگذاری شده است، با 12 متر ارتفاع و 4 متر قطر و به شکل استوانه در فاصله 10 متری از مقبره قرار دارد.

پلکان برج به شکل مارپیچ است و تا انتهای برج ادامه دارد. نظری وجود دارد که انتهای این پلکان روبه قبله است و موذن میتوانست در بالای مناره اذان بگوید. بنا بر نظر دیگری گفته میشود کاربرد این مناره ها برای روشن کردن آتش بوده تا از این طریق بتوانند شهرها به یکدیگر اخبار خود را اعلام کنند.

قسمت پایین و بالای برج ساده تر، کوچک تر و بدون تزیین نسبت به قسمت میانی ساخته شده و قسمت میانی با شاخ قوچ تزیین گردیده است.

مصالح استفاده شده در بیشتر قسمت های برج آجر است. فقط قسمت پایه مناره از سنگ است و شاخ ها در بین آجرها قرار داده شدند.

داستان شاخ قوچ بر مناره شمس تبریزی چیست؟

در سفر چهل روزه ای که شاه اسماعیل اول صفوی به منطقه خوی داشت، در یک روز تعداد زیادی قوچ وحشی شکار کرد و در همان روز دستور داد که برای تزیین مناره از این شاخ ها استفاده شود تا هم جذابیت دیدن مناره ها بیشتر شود هم نمادی از قدرت شاه در شکار باشد.

مناره شمس تبریزی در سالا 1352 به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.

مهرماه هر سال، مصادف با بزرگداشت شمس تبریزی، در شهر خوی کنگره ای برگزار میشود که بسیاری از پژوهشگران در این مراسم حضور دارند.

شمس مانند مردم عادی و هم دوران خود نبود حتی علاقه ای به بازی های شرطبندی نداشت و همیشه در سفر بود و به هر شهری یا روستایی که میرسید در مکتب خانه آنجا مشغول به کار میشد و پولی دریافت نمیکرد. شمس تبریزی همیشه در کاروانسر اقامت داشت و درباره خود میگفت:

«من غریبم و غریب را کاروانسرا لایق است».

برای اقامت در این شهر خوش آب و هوا و تاریخی میتوانید اقامتگاه های بومگردی یا خانه های اجاره ای را رزرو کنید. اطراف مقبره تعدادی اقامتگاه، رستورانی و کافی شاپ برای راحتی مسافران و داخل مقبره سرویس بهداشتی و فضا برای استفاده معلولین و عبور ویلچر در نظر گرفته شده است.

بازدید از آرامگاه شمس تبریزی رایگان است و برای دسترسی به آن کافیست به بلوار شمس تبریزی در شهر خوی بروید.

دیدگاه کاربران


محمد اسفندیاری
محمد اسفندیاری
دوشنبه 23 بهمن 1402
حیف که مسئولین فکری برای بزرگان هنری ایران نمی کنند
حمید
حمید
سه شنبه 02 آبان 1402
هزار بار چمن را بسوخت و باز آراست

چه عشق دارد با ما، چه جست و جو دارد!

واقعا حیف است که به آثار باستانی نمیرسند و جاذبه های گردشگری را رونق نمیدهند.