اولین فرودگاه در ایران، فرودگاه مهرآباد است که در مرکز شهر تهران، قرار دارد. فرودگاه مهرآباد تا قبل احداث فرودگاه امام خمینی و انتقال پروازهای خارجی به فرودگاه جدید، یکی از فرودگاه های بین المللی ایران به شمار میرفت که رتبه اول کشور در تعداد پروازها را به خود اختصاص داده بود و ترافیک هوایی بسیار زیادی نسبت به سایر فرودگاه های کشور داشت.
طی آمارهای به دست آمده در سال 1393 در حدود 133 هزار پرواز در فرودگاه مهرآباد انجام شده و 16.327.359 نفر مسافر در این فرودگاه جابه جا شده اند.
اراضی مهرآباد از دوره قاجار
درزمان قاجار، زمین های فعلی فرودگاه مهرآباد و اطراف آن، بنام روستای حسین آباد و در مالکیت صدراعظم محمدشاه قاجار بنام میرزاآقاسی بود. بعد از آن این روستا به مهریه دختر ناصرالدین شاه، بنام عصمت الدوله در آمد و از آن به بعد مهرآباد نامیده شد. سپس به دلیل مخارج بیش از حد همسر عصمت الدوله، اراضی مهراباد به مالکیت خانواده نظام مافی و بعد از آن به تملک رضاخان پهلوی در آمد.
تاریخچه فرودگاه مهرآباد تهران
اولین پرواز در آسمان ایران، توسط خلبان لهستانی در سال 1296 هجری شمسی انجام شد و در سال 1304 حق انحصاری به شرکت هواپیمایی یونکرس آلمان واگذار شد. در سال 1317 این شرکت فرودگاه مهرآباد را در اراضی مهرآباد با 20 فروند هواپیما تاسیس کرد.
در سال 1325 برای آموزش دوره خلبانی، اولین گروه نیروی هوایی ایران به آمریکا اعزام شدند و در سال 1328 خلبانان ایرانی با هواپیماهای T-33 و F-86 در فرودگاه بین المللی مهرآباد عملیات پروازی خود را آغاز کردند.
عضویت ایران در سازمان ایکائو منجر شد صنعت ترابری مسافربری و باربری هوایی و صنعت هوانوردی رشد روز افزونی داشته باشد.
در سال 1337 برروی اسکناس های ایرانی در دوره پهلوی، اولین بار تصویر فرودگاه مهرآباد به چاپ رسید.
امکانات و بخش های مختلف فرودگاه مهرآباد
فرودگاه مهرآباد از 6 ترمینال و 4 پارکینگ تشکیل شده است که هر یک از ترمینال ها به چند شرکت هواپیمایی اختصاص داده شده است.
به طور مثال در ترمینال 1 پروازهای خروجی شرکت زاگرس و کیش ایر انجام میشود
ترمینال 2 مختص پروازهای ورودی و خروجی شرکت های ایران ایر، قشم، معراج، ایران ایرتور، آتا و نفت است.
در ترمینال 3 پرواز های خروجی و در ترمینال 4 آسمان، ماهان، تابان، کاسپین پروازهای خروجی را به عهده دارند.
و ترمینال 6 مختص پروازهای ورودی ایرلاین هایی نظیر ماهان، تابان، کاسپین، اترک و آسمان است.
هر ترمینال نیز پارکینگ اختصاصی خود را دارد. پارکینگ طبقاتی شماره 1 با ظرفیت 2700 دستگاه و شماره 2 با 520 دستگاه ظرفیت مختص ترمینال های 1 و 2 هستند
پارکینگ شماره 3 با 300 دستگاه به صورت روباز و پارکینگ طبقاتی شماره 4 با 1400 دستگاه ظرفیت برای ترمینال های 4 و 6 در نظر گرفته شده است.
دستگاه های خودپرداز، سرویس بهداشتی، سالن انتظار، سالن های ورود و خروج، فروشگاه های مختلف، کافی شاپ، رستوران و نمازخانه از جمله امکاناتی است که در فرودگاه مهرآباد برای رفاه حال مسافران تعبیه شده اند.
مسیر دسترسی به فرودگاه مهرآباد
از طریق خطوط مختلف اتوبوس و BRT میتوانید به راحتی از هر کجای تهران به میدان آزادی در نزدیکی فرودگاه مهرآباد دسترسی داشته باشید.
در حال حاضر 2 ایستگاه مترو برای تردد سریعتر و راحت مسافران در نظر گرفته شده است که یکی از ایستگاه ها در خیابان معراج و روبروی پایانه 2 و ایستگاه دیگر داخل فرودگاه و کنار پایانه 6 قرار دارد.
پایانه مسافربری آزادی نیز در نزدیکی فرودگاه قرار دارد تا مسافران، بتوانند به راحتی به فرودگاه دسترسی داشته باشند.
سه شنبه 01 آبان 1403
چهارشنبه 06 تیر 1403