یکی از بناهای تاریخی که از جاذبه های گردشگری در شهر قزوین به شمار میرود، مسجد النبی است.
مسجد النبی در زمان قاجاریه و به دستور فتحلی شاه با مساحتی در حدود 14 هزار متر مربع بنا شد. اما برخی از شواهد نشان میدهد مسجدالنبی در زمان صفویه و توسط معماری بنام استاد میرزای شیرازی ساخته شده است.
با توجه به کتیبه هایی که در این مسجد وجود دارد، مشخص است که این بنا، مشابه مسجدشاه تهران و مسجد شاه بروجرد در دوره فتحعلی شاه بنا شده است، چراکه در این دوره ساخت و سازهای بسیاری، به ویژه ساخت بناهای مذهبی مورد توجه بود و افزایش پیدا کرد به طوریکه از 5 مسجد بزرگ ایران، 4 مسجد برتر سلطانی در همین دوره ساخته شد. از طرفی ساختن مناره مساجد در چند دهه متوقف بود و مجدد در دوره ناصری شروع گردید.
تا قبل از انقلاب اسلامی ایران، نام این بنای ارزشمند مسجد شاه بود.
آشنایی با معماری مسجد
مسجدالنبی همچون مسجد جامع قزوین دارای شبستان است. گنبد مسجد دو پوسته ای پیوسته و صحن آن دارای 4 ایوان میباشد. مسجد النبی دارای 3 ورودی در قسمت های غربی شمالی و شرقی است.
- مقصوره ای به طول 150 و عرض 14 متر قرار دارد که به رواق شبستان متصل است. در میان دیوارهای غربی و شرقی ارسی سه چشمه تعبیه شده و در هر طرف ارسی راهروی پهنی قرار دارد.
- گنبد که بر فراز مقصوره جنوبی میدرخشد، دهانه ای به قطر 15 متر دارد که ارتفاع تیزه داخلی 20 متر و راس خارجی 23 متر است.
- سردر ورودی اصلی که مجلل و رفیع است با کاشی های مینایی به شکل بسیار زیبا در کنار هم چیده و با خط نستعلیق مزین شده است . این سردر در قسمت شمالی قرار دارد.
- صحن مسجد که در مرکز آن حوض سنگی زیبایی چشم نوازی میکند، از شمال و جنوب به شبستان و از شرق و غرب به رواق ها منتهی میگردد.ابعاد این صحن 89 متر در 87 متر میباشد.
- 2 گوشواره در هر طرف از ایوان ها قرار دارد که رواق های مسجد را به ایوان ها وصل میکنند. کتیبه هایی که در ایوان های شرقی و غربی است به سوره "عم یتسائلون" و ایوان های جنوبی و شمالی به آیه "هل اتی علی الانسان حین من الدهر" مزین شده اند.
- 4 طاق نما در رواق های جنوبی و شمالی و 9 طاق نما در رواق های غربی و شرقی به چشم میخورد.
- شبستان مسجد که در حدود 16 متر مربع مساحت دارد، دارای 28 طاق نمای کوچک است که هر یک بافاصله 6 متر از یکدیگر و برروی 18 ستون قرار گرفته اند.
یکی از زیبایی های معماری این مسجد طاق نمای ارسی سه چشمه است که به سمت حیاط مشرف است.
- محراب مسجد، با سنگ مرمر در ازاره و کاشی های رنگین تزیین شده که متاسفانه آثاری از آن باقی نمانده است.
دسترسی به مسجد النبی
مسجد النبی در کنار بازار قدیم قزوین و کاخ السلطنه قرار دارد. به همین خاطر میتوانید بعد از بازدید از مسجد گشت و گذاری هم در این دو مکان جذاب داشته باشید. اگر تصمیم به اقامت بیشتر از یک روز در شهر تاریخی قزوین دارید پیشنهاد میکنیم از قبل اقامتگاه های بومگردی یا خانه های اجاره در قزوین را رزرو کنید.
دوشنبه 30 مهر 1403