به هر شهر و روستا در استان گیلان که بروید از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار می باشد و این امر باعث شده تا این استان به یکی از مهمترین قطب های گردشگری ایران تبدیل شود و برخی از اهالی این منطقه، از گردشگرپذیر بودن شهرشان بهره برده و برای خود کسب و کاری را ره بیاندازند و مغازه های سنتی و کوچکی را برای فروش سوغات و صنایع دستی منطقه ای که در آن زندگی می کنند برپا کنند.
از معروف ترین سوغاتی های خوراکی استان گیلان عبارتند از:
رشته خوشکار
رشته خوشکار نوعی شیرینی سنتی گیلانی است که تهیه آن برای افطار در ماه مبارک رمضان مرسومتر از زمان های معمولی در سال است. این شیرینی سابقه زیادی در این منطقه دارد به طوری که در برخی مناطق، رشتهریزی شغل خانوادگی به حساب می آید. رشته خوشکار از شیر، آرد برنج، مغز گردو، هل، دارچین و شکر تشکیل شده است. برای تهیه رشتههای این شیرینی، ابزار مخصوصی وجود دارد که به شانهی رشتهریزی معروف است. رشته خوشکار، چرب و بسیار شیرین است و به همین دلیل معمولا در کنار چای مصرف میشود.
باقلوای یاس
باقلوا نوعی شیرینی مخصوص است که در قسمت میانی آن مغز خرد شده گردو، بادام و پسته و طعمدهندههای طبیعی و پودر قند قرار دارد. این نوع شیرینی را پس از پختن به شربت مخصوصی آغشته میکنند. در استان گیلان، با توجه به فراوانی گل یاس برخلاف باقلواهای رایج که انواع مغزها در آن به کار رفته در آن، با هل معطر میشود، بادام مورد استفاده در باقلوا را با گل یاس معطر میکنند.
حلوای به
حلوای به نوعی حلوای محلی است که در استان گیلان تهیه می شود. نوع مرغوب این حلوا را می توانید در روستاها ببینید چرا که زنان روستایی به روش های قدیمی این حلوا را در دیگهای مسی سفید کرده میپزند.
نان خلفه (کشتا)
نان محلی خلفه برای روز سیزده بدر در بسیاری از مناطق استان گیلان مرسوم است و در برخی از شهرستانها مانند آستانه اشرفیه، رواج بیشتری دارد. خمیر این نان، با استفاده از کدوی پخته، با مخلوطی از آرد گندم و آرد برنج، پودر تخم خرفه و مقداری نمک تهیه میشود و برای آماده شدن به ورز دادن زیادی نیاز دارد. این نان محلی روی گمچ پخته میشود.
نان تمیجان
نان سنتی تمیجان گیلان نان سنتی و محلی است که نام آن از روستای تاریخی تمیجان از توابع رودسر، بر گرفته شده است. خمیر این نان که آماده کردن آن روش خاصی دارد، از آرد برنج تهیه میشود. نان تمیجان، معمولا به شکل بیضی تهیه می شود و روی تابهای چدنی به نام ساچ پخته میشود. پخت این نان در میان روستاییان رواج بیشتری دارد. پخت این نان در روزهای عید برای پذیرایی از مهمانان بسیار مرسوم است و معمولا به همراه حلوا شکری مصرف میشود.
کلوچه فومن
در شهر فومن در استان گیلان نوعی کلوچه مغزدار مخصوص پخت می شود که طرفداران بسیاری دارد. کلوچه فومن را در همه شهرهای گیلان می توان تهیه کرد. اما کلوچه پزی های اصل در شهر فومن هستند.
کوکی
کوکی نوعی کلوچه تهیه شده از کشمش و گردو است که لاهیجانی ها بیشتر در پخت آن تبحر دارند و طعم و شکلی متفاوتی دارد. کوکی از آرد، کشمش، گردو، شیر، شکر و روغن تهیه می شود.
زیتون و روغن زیتون رودبار
یکی از مرغوبترین زیتون های ایران و حتی جهان، زیتون های منطقه رودبار و گیلان است و می توان بهترین های زیتون، روغن زیتون، زیتون پروده و دیگر محصولات زیتون را در این شهر تهیه کرد.
چای لاهیجان (گیلان)
یکی از عمده ترین و معروفترین محصولات و سوغات استان گیلان، چای لاهیجان است که عطر و طعم آن به چای اصیل ایرانی معروف است و طرفداران بسیاری دارد.
برنج گیلان
بهترین و خوش عطر و طعم ترین و البته گرانترین برنج های ایران در استان گیلان کاشت و برداشت می شود. اکثر گیلانی ها شالیکار هستند و اصلی ترین منبع درآمد آنها از این شغل به دست می آید. از معروف ترین انواع برنج گیلان می توان از برنج هاشمی، آستانه، طارم، دم سیاه و صدری نام برد.
بادام زمینی آستانه اشرفیه
یکی از بهترین انواع بادام زمینی در آستانه اشرفیه به صورت عمده تولید می شود. بخش مهمی از اقتصاد این شهر در تولید و فروش بادام زمینی می باشد. طعم متفاوت و کیفیت عالی این مغز در مقایسه با بادام زمینی دیگر کشورها و حتی دیگر مناطق کشور بسیار مشهود است.
پنیر سیاهمزگی
پنیر سیاهمزگی از محصولات لبنی مورد علاقه مردم گیلان است که مورد توجه گردشگران نیز واقع شده است. این پنیر زرد و پرچرب، در میان انواع پنیرهایی که در ایران تولید میشود از نظر طعم بسیار خاص و منحصر به فرد است و با بهترین پنیرهای کشور فرانسه رقابت میکند. برای تهیه این پنیر، از شیر گوسفند تازه دوشیده شدهای استفاده میکنند که هنوز گرم است و خامه آن را نگرفتهاند. یکی از مراحل مهم تولید این پنیر که نقش مهمی در کیفیت و طعم آن دارد، عملآوری آن در پوست گوسفند است. تولید پنیر سیاهمزگی به روش سنتی در منطقه سیاهمزگی از توابع شهرستان شفت استان گیلان رواج دارد و دامداران معمولا در شش ماهه دوم سال، این پنیر را تولید میکنند. هر چه مدت بیشتری از تولید این پنیر بگذرد، کیفیت آن بهتر میشود و به همین دلیل پنیر کهنه نسبت به پنیر تازه، قیمت بیشتری دارد. پنیر سیاهمزگی، علاوه بر اینکه در مناطق تولیدکننده، قابل خریداری است در بازارهای هفتگی سایر شهرهای استان نیز عرضه میشود.
شنبه 14 مهر 1403
شنبه 06 آذر 1400
سه شنبه 16 شهریور 1400
برای خرید محصولات محلی گیلان از جمله پنیر سیاهمزگی میتوانید به فروشگاه محصولات محلی ساوا مراجعه کنید.
یکشنبه 03 مرداد 1400
چهارشنبه 13 اسفند 1399
دوشنبه 13 بهمن 1399
یکشنبه 07 دی 1399
دوشنبه 19 خرداد 1399