مجموعه گورستان و زیارتگاه خالد نبی در فاصله نود کیلومتری در شمال شرق شهرستان گنبدکاووس و پنجاه و پنج کیلومتری شمال شرق شهرستان کلاله قرار دارد. این گورستان و زیارتگاه در منطقه ای کوهستانی بر فراز قله کوه گوگجه داغ واقع شده است. قله کوه گوگجه داغ به قله قدرت یا گوج در بین اهالی این منطقه شهرت دارد.
رشتهکوه گوگجه داغ از شرق به کوههای بابا شملک و از شمال و غرب و جنوب به هزار دره اطراف مشرف است. در نزدیکی بقعه خالد نبی، بقعههای عالم بابا و چوپان عطا و درهای به نام پنج شیر و چشمه خضر دندان قرار دارد. طبق روایات رایج بین اهالی، عالم بابا پدر همسر خالد نبی و چوپان عطا، شبان خالد نبی یا یکی از یاران وی بوده است که همگی آنها مورد توجه و احترام مردم ترکمن هستند.
زیارتگاه خالد نبی
شواهدی از تاریخ و قدمت این زیارتگاههای ساده در دست نیست و شیوه معماری، فنون و مصالح به کار رفته در ساخت آن به سبک معاصر است. بر اساس متونی که در داخل زیارتگاه نوشته شده است، قبر اصلی، قبری ساده، فاقد کتیبه و امروزی، متعلق به خالد نبی است. وی یکی از پیامبران تبلیغی دین مسیح بوده که حدود چهل سال قبل از تولد حضرت محمد (ص) زندگی می کرده است.
قبرستان خالد نبی
در داخل بقعه خالد نبی فقط صورت قبری ساده به شکل قبرهای پشتهای به ارتفاع حدود پنج متر دیده میشود. این قبر کتیبه تاریخی ندارد. سقف بقعه بر روی دو ستون فلزی بنا شده است. در داخل این بنا تعدادی سنگ کوچک طبیعی از جنس سنگهای رودخانهای گذاشته شده است که نسبت به آنها، باورهای مذهبی وجود دارد.
در اطراف بقعه خالد نبی تعدادی آب انبار قرار دارد که ترکمنها به این آب انبارها اصطلاحا لاری میگویند. آب لاریها توسط باران تامین و بهوسیله شیروانیها و لولههای آب باران به داخل خانه های اهالی این منطقه میرسد.
در قسمت شرقی این بنا، بقعه چوپان عطا که بر روی یک رشته تپه ماهورهای خاکی که ارتفاع آنها کمتر از ارتفاع محل مرقد خالد نبی است، قرار دارد. همچنین در این بخش گورستان بزرگی دیده میشود که سنگ قبرهای آن به شکل استوانههایی و به ارتفاع بیشتر از دو متر است. به نظر میرسد بیش از ششصد سنگ مزار در گورستان خالد نبی وجود داشته باشد. سه نوع سنگ قبر در این گورستان مشاهده می شود، نوع اول سنگ مزارهای استوانهای و بلند است، نوع دوم سنگمزارهای صلیبی شکل یا به صورت دو نیم کره است و نوع سوم سنگ مزارهایی می باشند که به شکل شاخ قوچ ساخته شده و تعدادشان از دو نوع دیگر نیز کمتر است.
قوچ و شاخ قوچ در میان همه ترکمنها و در قسمتهای وسیعی از آسیای میانه به عنوان نماد قدرت شهرت دارد. به اعتقاد این مردم، قوچ یک حیوان بسیار پرقدرت و مظهر باروری است و به همین دلیل نیز این باور وجود دارد که این حیوان در گله زایش به وجود میآورد قوچ متداولترین نمادی است که قوم ترکمن آن را در ساخت سنگ مزارهای سنگی، چوبی و حتی قرار دادن خود شاخ بر روی قبور و نقش آن در نمدهای ترکمنی و گلیمها و قالیها و در بافتهها و سرستون خانهها به کار می برند.
در مجاورت زیارتگاه خالد نبی، چشمه آبی نیز وجود دارد که عموما در فصل بهار جریان دارد. به اعتقاد زائرین ترکمن آب این چشمه شفا بخش است و برای رفع مریضی دامها و گلهها از آن استفاده میکنند. برخی از زائرین هم برای تبرک و شفا آب چشمه را با خود به همراه میبرند.
شنبه 06 آذر 1400
شنبه 02 مرداد 1400
چهارشنبه 12 خرداد 1400
دوشنبه 06 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 13 اسفند 1399
دوشنبه 13 بهمن 1399
شنبه 06 دی 1399
چهارشنبه 14 آبان 1399
دوشنبه 19 خرداد 1399